2000 Barcelona Rumbera

2000 Barcelona Rumbera

Barcelona recull l’èxit i la moguda de les olimpíades i es torna a vestir de rumba amb magnificència.

El segle XXI ens porta l’última generació de rumberos, són els que han aprés dels qui van conviure i aprendre dels grans mestres i, amb la lliçó ben apresa, ens han acabat per donar una bona volta de rosca musicalment parlant. Ells tenen el coneixement de les arrels, les noves tecnologies i han estudiat música, cosa que nosaltres mai vam fer. No només són músics, sinó que a més a més s’han atrevit a entrar al món de la producció, creant-se un espai entre els millors productors i, per cert, guanyant-se la seva admiració.

La seva constància i frescura els posa en la primera divisió de la rumba catalana. Porten a terme un munt de produccions amb grups i artistes que s’incorporen a la família rumbera. Artistes com Yumitus, Petete, Johnny Salazar, Jack Chakataga, Jumitus Tutupa són els que ara tenen tota la informació de cinquanta anys d’història rumbera, l’herència genètica dels seus pares i, sense cap mena de dubte, estan aconseguint portar la rumba a un nou nivell.

Es fusionen entre ells i amb altres grups, d’altres arrels culturals, com per exemple amb el Poble Amazigh, fusionant la rumba i la música àrab, o fusionant la rumba amb el funky de Fundació Toni Manero. Neixen nous grups també de fills de grans rumberos com Chiqui Amaya, fill dels Amaya; Cocho, fill dels Chavós; Lady Gipsy, néta de la Tia Selu, qui va acompanyar a Peret en totes les seves gravacions; Quatre de la Cera, que compta amb un nét de Chacho i amb músics de la nova fornada com Rambo, Toni Reyes, Ricardo Tarragona Junior, Jesús Ximénez; Factoria Chakataga que, en la seva fusió de funky, jazz i música llatina, reuneix músics com Jack Tarradellas, Toni Reyes, Petete i Chiqui Maya, Santi Ximénez o Cocho Giménez.

Tots ells representen la nova generació rumbera, tot i que ja tenen als més joves trepitjant-los els talons, prenent nota d’ells i preparant-se per pujar ‘al ring de la rumba’.

Per a mi, que els he vist néixer és un orgull veure com l’herència, que nosaltres vam rebre dels millors artistes, segueix transmetent-se de pares a fills. Ells han nascut rumberos per genètica i ja de petits somien amb ser rumberos.

Barcelona es vesteix de rumba perquè encara són molts els grups que veuen la llum amb diferents estils de rumba que no triguen en captivar la joventut, com va fer Gato Pérez en el seu moment. Neix un nou moviment rumbero amb mestissatge, prenent com a referent la nostra rumba i executant-la a la seva manera. Ells evolucionen la rumba, la fan com la senten i és una cosa que cal respectar i admirar perquè veritablement funciona i els segueixen multitud de joves.

Significatiu és el naixement a Barcelona de l’associació Foment de la Rumba Catalana, FORCAT, una iniciativa de Txarly Brown que en poc temps recull a més de vuitanta grups de rumba, juntant a veterans i joves. FORCAT organitza la diada de la rumba cada any amb un èxit desmesurat. Es fan tallers de percussió, de ventilador, de palmes, de ball i es ven música i llibres en un festival que pot arribar a durar més de sis hores, amb més de cinquanta grups en directe, produint-se col·laboracions entre grups diferents i fent de la rumba una gran família. Aquesta germanor entre diferents generacions de rumberos ens ha omplert d’orgull als més veterans, també als més joves, que tenen l’oportunitat de compartir escenari i actuació amb els que vam ser els hereus de la rumba.

Reitero que en aquest i en els capítols anteriors m’he centrat en el que més de prop he viscut i en l’evolució dels qui s’han criat amb nosaltres, però evident ment hi ha molta gent de la que he de parlar i que també van ser icones de la rumba i que són part de la història rumbera. M’encantaria poder explicar-ho tot pas a pas però necessitaria moltíssims capítols i desgraciadament he de resumir una mica però a l’igual que Tarantino, en propers capítols, retrocedirem als meus records per a que aquells que van dedicar la seva vida a la rumba no quedin en l’oblit, no seria just. Hi ha molts que han estat història i que avui dia ningú coneix.

Continuarà.

Sobre el autor

Respondre