LLENGUA

Aportacions al català

Catalunya va ser la porta ibèrica per als gitanos i la seva presència a les terres catalanes està constatada d’ençà el segle XV. Es pot assegurar sense cap mena de dubte que els gitanos han contribuït en la configuració actual de la identitat cultural catalana, com altres comunitats que han arribat a Catalunya. La comunitat de gitanos arrelada històricament a Catalunya ha patit una doble repressió: d’una banda, com la resta de catalans, va patir l’assetjament centralista de polítiques que prohibien o limitaven l’ús del català. El vincle que les gitanes i gitanos catalans tenen amb la seva llengua és tan estret que alguns grups de gitanos que viuen a la Catalunya Nord han conservat de generació en generació la llengua catalana.

Hi estan tant, d’arrelats, que sovint dubten si estan parlant en llengua catalana o en llengua gitana. D’altra banda, com qualsevol altra persona d’ètnia gitana, també va patir la persecució que durant la història ha patit aquest poble. Tenir com a propis dos idiomes «prohibits» va fer ser prudent el gitano català, i enlloc d’avorrir algun dels dos idiomes va exaltar ambdues cultures dins de la seva pròpia personalitat. La biculturalitat del gitano català òbviament va comportar la barreja de les dues llengües, que va suposar la utilització de vocabulari gitano dins de la gramàtica catalana; aquest vocabulari també va estar influït per la fonètica catalana. D’altra banda, la llengua catalana es va enriquir amb l’adopció d’una sèrie de termes gitanos.

A la resta del món els gitanos usen el terme gaӡo per referir-se a una persona no gitana; tanmateix entre els gitanos d’origen hispànic el terme que s’usa és el de paio, terme d’origen claríssimament català, adoptat en el seu pas per terres catalanes i estès actualment a tot l’Estat.

Calés

Diners
Cangueli

Por
Dinyar / Adinyar

Donar
Filar

Adonar-se de la presència d’algú, endevinar els seus propòsits.
Halar

Menjar
Jamància

Revolta iniciada a Barcelona el 2 de setembre de 1843
Paio

Individu
Xaval

Noi
Xivato

Delator
Xoriço

Lladregot