ART

Els gitanos en les arts plàstiques

Lita Cabellut

Lita Cabellut neix l’any 1961 a una Espanya que arrossegava vint-i-dos anys de franquisme, i va passar els seus primers anys de vida a una Barcelona amb una dura realitat social que tan bé reflexada va quedar en diverses pel·lícules de l’època sobre els seus baixos fons. Així doncs, en una Barcelona lúgubre i marginal, Lita Cabellut veurà els seus primers passos, i això condicionarà per sempre la seva obra.

Dona gitana, és a dia d’avui una de les artistes més cotitzades del panorama artístic internacional, de fet, segons la revista Artpride, Lita Cabellut és al número 333 del rànquing de millors pintors del panorama artístic, només superada al seu país d’origen per Juan Muñoz i Miquel Barceló.

És inevitable parlar de la vida de Lita Cabellut per la fascinació que aixeca i que tantes coses té en comú amb el gran pintor Caravaggio, ja que igual que l’italià, la nostra artista neix en la indigència i es cria a la Barcelona més pobre i acaba en un orfenat. Amb tretze anys és adoptada per una família adinerada. Gràcies a això podrà estudiar, i tot i ser analfabeta i patir dislèxia, s’adapta a la vida acadèmica amb notable èxit. Sent molt jove, en visitar el museu del Prado de Madrid, Cabellut té una revelació on descobreix que el que vol fer a la vida és pintar quadres com els dels grans mestres, Velázquez, Rembrant o Goya, que de fet acabaran sent la seva font d’inspiració.

Després d’estudiar de forma autònoma amb professors particulars, pot anar a estudiar a la Gerrit Rietveld Academy a Holanda, on acabarà de formar-se com artista. Aviat arribaran les exposicions que li atorgaran renom i que faran viatjar la seva obra per ciutats com New York, Seül, Singapur, Londres, París i Venècia. Més tard es catapultarà a l’èxit mundial amb sèries com: “Trilogy of Doubt” el 2013 o la que va tenir lloc al museu NoordBrabanst a Den Bosh (Països Baixos) amb el nom “Here to Stay” en 2014.

Impuls 12, 2015 ↵
Impuls 12, 2015 ↵
Baco Enfermo, Caravaggio, 1593 ↵
Baco Enfermo, Caravaggio, 1593 ↵
Serie "After the show", Lita Cabellut ↵
Serie "After the show", Lita Cabellut ↵

A dia d’avui, Lita Cabullut ha assolit un nivell molt alt en el món de la pintura. Moltes personalitats a nivell internacional segueixen la seva obra i són els seus clients habituals. Tot així, al seu país és profundament desconeguda -com també li va succeir a Caravaggio. Potser perquè la seva condició de dona gitana no serveix als cànons tradicionals de folklòrica a què estem acostumats, o perquè la seva obra és polèmica, d’una forma molt intimista i personal, però no per això menys transgressora i pertorbadora.

L’obra de Lita Cabellut és extensa a més és una artista multidisciplinar que també treballa el vídeo, la poesia i escultura, entre altres disciplines artístiques.

Està clar que la seva obra està inspirada per Rembrandt, Goya i Velázquez, però si observem detingudament les seves creacions, amb aquesta obtusa passió per definir la pell dels seus personatges, i els fons d’una forta tendència a l’obscurantisme, Lita ens recorda al gran pintor del barroc Caravaggio. I és que tots dos creadors coincideixen en molts aspectes, tots dos van créixer en entorns de profunda exclusió social, fet que ha marcat profundament les obra de tots dos. Carvaggio pren com a model del seu art a persones del seu entorn i les sublima en diferents personatges mítics. Mentre que Lita Cabellut mostra en moltes pintures a prostitutes, captaires, proxenetes, gent que viu al marge de la societat, personatges que recobreix d’una aura fosca però alhora innocent i profunda, les submergeix en un món de milers de matisos que cal escodrinyar minuciosament, i on clarament la pintora despulla la seva ànima i la seva lluita interior entre el seu passat i present.

Cabellut delinea en la seva obra un profund lloc mental on emergeixen esquerdes de color com traumes i uns tons negres alliberadors costat d’un permanent clarobscur atmosfèric que reflecteix la lluita d’una ment en constant recerca.

Tot i que és inútil buscar un estil que defineixi la creació de Lita Cabellut, les seves obres són un reflex de la forta passió de la pintora per la vida en si mateixa, per l’existència plena de dolor i de tendresa, de turment i plaers recòndits, de exotisme i marginació. En la seva obra no es pot deixar d’entreveure el tractament de lo primordial de l’existència i de la fragilitat de l’ànima humana.

El tractament dels colors que utilitza Lita Cabellut, amb el seu “brutal clarobscur”, ens parla de l’interior de l’artista, del que sent i del que transmet el personatge o personatges que protagonitzen la seva obra. Aquests protagonistes anònims, en la majoria de les ocasions, es mostren amb un ferotge realisme que envaeixen la psique de mig món. Va ser la nostra pintora la que va crear una sèrie sobre la polèmica Frida Khalo, on ens mostra a una Frida que lluitava contra la seva malaltia, la Frida que va fer de la seva forma de viure la seva principal obra d’art i tot això a través del singular i captivador llenguatge, que banyat en un profund negre marcat de passat, ens mostra la mirada ferma i fera tan pròpia de l’artista mexicana però alhora tan desconeguda. També ressalta la sèrie d’obres dedicada a Coco Chanel, mostrada per l’artista amb nombrosos matisos, en una sèrie en la que es tracta amb força el coneixement sobre l’ànima de la dissenyadora, mostrant-nos una protagonista forta i alhora tendra, en una atmosfera que convida a la reflexió sobre l’ànima humana, sobre l’èxit i el preu a pagar per ser un mateix en una societat de profunda competitivitat.

En definitiva podem parlar de moltes “Litas Cabelluts” vives i eternes en la seva obra, on ens assalta amb uns retrats plens de força vital i d’un profund món interior amb prou feines inescrutable en la multitud de la seva creació, en la que ens mostra la realitat en un llenguatge únic i despietat, on al seu torn també té cabuda la major tendresa i la major sensibilitat.

Escrit per Daniel Díaz.