Entrevista a tres dones gitanes que aposten per l’educació amb l’exemple

Entrevista a tres dones gitanes que aposten per l’educació amb l’exemple

Conversem amb Eli Lucena, Verónica Santiago i Leo Fernández, tres dones que gràcies a la seva tenacitat i a l’oportunitat brindada pel Pla Integral del Poble Gitano han aconseguit el Graduat en Educació Secundària Obligatòria diversos anys després d’abandonar prematurament l’escola.

La realitat que afronten les dones gitanes és freqüentment més difícil de lo que imaginem. Per a elles, aspirar a les mateixes metes que la resta de la població representa una carrera plena d’obstacles. L’antigitanisme que caracteritza les nostres societats fa que hagin de fer front a un munt d’obstacles: superar la discriminació d’un sistema educatiu que va invisibilitzar la seva cultura i que mai va confiar en les seves oportunitats per ser nenes gitanes, fer front a la discriminació del mercat laboral per no tenir formació, superar la discriminació d’una societat carregada de clixés estigmatitzadors envers les dones gitanes i demostrar a les seves famílies que, després de tots els vetos que trobaran a la societat, podran sortir-se’n estudiant.

Malgrat tots els impediments, moltes dones gitanes estan apostant per l’educació i donant passos amb gran fermesa en la recerca d’una vida igual de digna que la resta de la societat. Recolzades per les diferents accions formatives que el Pla Integral de el Poble Gitano a Catalunya (PIPG) organitza per a persones adultes, ja són tres les dones gitanes que han aconseguit el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO), set les dones que han arribat a la universitat i quinze les dones que accedeixen al grau universitari desitjat gràcies a una acció afirmativa del PIPG.

La Leo Fernández, mare de dos fills, treballava com a mediadora social a la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya quan va conèixer el curs especialitzat en mediació i gestió de conflictes que el PIPG oferta. Aquell va ser el seu primer contacte amb el Pla Integral del Poble Gitano i va significar l’inici de noves aspiracions i metes a la vida. Després d’aconseguir el títol en mediació, la Leo va decidir seguir formant-se. En aquesta ocasió, per tractar d’aconseguir el que no va poder en el seu dia, el Graduat en Educació Secundària Obligatòria. “A través d’estudiar mediació i treballar-hi, vaig entrar en un terreny que em va començar a agradar i poc a poc vaig anar veient que tenia possibilitat de fer més coses. Em vaig anar animant i vaig decidir fer el curs del Pla Integral per preparar els exàmens del GESO perquè m’agradava. Era un terreny totalment desconegut, totalment nou, i va començar a agradar-me, em sentia molt còmoda i vaig decidir tirar endavant”, explica la Leo.

Verónica Santiago, una jove gitana de Badalona, ​​ens explica que ella sempre havia treballat en atenció al públic, havia passat per diferents empreses i ocupacions, però que necessitava “trobar una feina que em donés estabilitat, com tothom, i que a més m’agradés”, i per això va apostar per la formació. I el primer pas era treure’s el graduat en Educació Secundària. Ara treballa dins d’un projecte de dinamització comunitària al barri de Bon Pastor.

La Verónica va conèixer la formació gràcies a l’associació Drom Kotar Mestipen, amb qui va realitzar la formació acompanyada de més dones gitanes que es trobaven en una situació molt similar a ella. “Un dia em van explicar en què consistia i com sempre he tingut aquest anhel perquè no m’ho vaig treure en el seu temps, em vaig apuntar. Al principi em feia por, però després em vaig sentir molt a gust. Estava acompanyada per moltes altres dones gitanes com jo. Em sentia d’igual a igual i això és molt important”, ens explica Verònica.

L’Eli Lucena, mare de tres fills ja joves, comenta que va conèixer per casualitat el Pla Integral del Poble Gitano i les seves diferents formacions, i que no va dubtar ni un segon a posar-s’hi. “Vaig veure que hi havia molts gitanos i gitanes que estaven estudiant, que podíem tenir una segona oportunitat. Anys després d’estar casada i de tenir fills, mai vaig pensar que tindria aquesta ocasió. Vaig decidir provar-ho, sense dubtar-ho. Al principi creia que no m’assabentaria de res, que sería molt difícil però, un cop allà, vaig veure que podia seguir el temari i aprendre dia a dia. I això em feia molta il·lusió i em vaig anar engrescant”.

L’Eli ha aconseguit recentment el Graduat en Educació Secundària Obligatòria, però abans també va realitzar amb èxit el curs especialitzat en mediació i gestió de conflictes, i ara es prepara pels exàmens d’Accés a la Universitat per majors de 25 i 45 anys també mitjançant una formació del PIPG.

Una nova oportunitat per estudiar

Excloses pel sistema educatiu quan entraven a l’adolescència, les tres van abandonar l’educació. Ara, amb les idees més clares i en un entorn segur, l’Eli, la Leo i la Verónica, a l’igual que moltes altres dones gitanes, han trobat una nova oportunitat que els obre les portes a una ocupació i una vida més digna.

La Leo, a l’igual que moltes joves gitanes, ens explica que va deixar els estudis, “et quedes a casa ajudant, et cases jove, som mares molt joves i els estudis els deixes a un costat. I quan ja ets més gran i tens la vida més assentada, els meus fills ja són grans, tinc més temps per a mi. La veritat és que també el Pla Integral ho facilita molt, ofereix moltes opcions per ajudar-te, i em vaig dir, ‘aquest és el meu moment, ara o mai’, i vaig decidir tirar endavant”.

La Verónica denúncia que va patir racisme a l’escola, i que per això no va poder seguir endavant en el seu moment. “Quan anava de petita a l’escola notava racisme, era l’única nena gitana de la meva classe i el patia de veritat, havia d’escoltar massa comentaris”, se sincera la Verònica. Ara, gràcies al suport i companyonia que ha trobat en les formacions del PIPG, la Verónica ha aconseguit el graduat en ESO i aspira a arribar a la Universitat. Actualment estudia al Grup d’Accés a la Universitat (GAU), altra de les oportunitats formatives organitzada pel PIPG i destinada a preparar les proves d’accés a la universitat per a persones majors de 25 anys. El seu somni universitari està encara per definir. “Cada vegada que exploro una mica, trobo més ocupacions i estudis que em criden l’atenció”, i és que Verónica ens confessa que des de Literatura fins a Disseny Gràfic, passant per Màrqueting i Comerç, tot són formacions que li semblen interessants.

“La nostra pretensió és omplir les universitats d’Espanya de gitanos i veure cada vegada a més gitanes acabant les seves carreres i convertint-se en referents dels que vénen darrere”, explica amb il·lusió l’Eli. Ara la seva meta personal, després d’aconseguir el GESO és donar el salt a la universitat, al grau en Educació Infantil per treballar com a mestre.

Un camí que no està exempt de dificultats

El somni de la Leo és cursar el grau en Treball Social ja que és el que més complementa a la seva actual professió com a mediadora comunitària i és l’àmbit professional que més l’atrau. A l’igual que la Verónica i l’Eli, segueix formant-se en el Grup d’Accés a la Universitat per complir les seves aspiracions. No obstant això, el projecte vital que tant ella com altres dones gitanes estan tractant de construir, no està exempt d’obstacles.

“Falta de temps, la manca de concentració, tens als nens, has de treballar, tens els teus quefers a casa, i de vegades vols, però a la fi se’t fa tot un món perquè, encara que vulguis, la ment no et dóna per a tot”, així relata la Leo Fernández les dificultats que està trobant per aconseguir conciliar la seva vida familiar amb la laboral i amb l’acadèmica. No obstant això té les idees molt clares, “qui alguna cosa vol, alguna cosa li costa. Si t’acabes esforçant, encara que sigui una miqueta cada dia, o els dies que pots, si no ho aproves en cinc mesos, ho aproves en un any, o en un any i mig, com en el meu cas”, indica la Leo.

L’Eli troba les mateixes dificultats que la Leo, les obligacions de mare de família i dona treballadora, però ella també té molt clar per què cercar sempre un forat per estudiar: “Ser dona, ser gitana, ser mare, ser adulta, tenir una casa a la qual mantenir, són moltes obligacions, i estudiar requereix el seu temps. Però si les busques sempre trobes hores per estudiar i millorar a la vida i superar-nos, que és el que a la fi volem aconseguir”.

I de vegades no es tracta tan sols d’una simple qüestió d’esforçar-se i posar-li més hores al rellotge, sinó que has de lluitar contra una dura realitat, i és que en moltes famílies encara no existeixen referents que hagin estudiat, i ara moltes dones han de lluitar per trencar aquest sostre de vidre dins de les seves pròpies famílies i barris. Així ho explica Verònica, “a casa meva no acabaven d’entendre per què estava estudiant, esperaven que busqués una feina que em permetés menjar i ja està. Es preguntaven per què volia estudiar a la meva edat!”, exclama Verónica entre somriures.

Un missatge encoratjador

El missatge de la Leo Fernández és categòric: “està bé que siguem mares, que siguem dones de casa nostra, que seguim totes les nostres costums i conservem les nostres arrels. Tot això és perfecte, però també podem fer alguna cosa més sense descuidar tota la resta. I no per això som menys gitanes. Et pots formar, et pots realitzar com a persona, com a dona i et pots sentir que serveixes per a alguna cosa més”.

Verónica creu que hem d’animar a les més petites a estudiar i aspirar al màxim, acompanyant-les perquè puguin aconseguir els seus objectius. “Les nenes han de sortir de l’escola amb els estudis reglats bàsics. No podem incentivar que siguin majors abans d’hora. Tenen temps a la vida per a tot. Cal incentivar que puguin estudiar el que vulguin. Si volen cursar un cicle formatiu de maquillatge, doncs animar-les, i la que vulgui ser doctora, doncs animar-la a ser doctora. No les trèiem l’esperança!”.

La Eli Lucena creu fermament en les segones oportunitats per a les persones gitanes, i anima a totes les dones que, a l’igual que ella, van abandonar precoçment l’educació a confiar en elles mateixes i a no dubtar ni un instant en les seves possibilitats. “A dones que igual que jo van deixar els estudis, les diria que mai és tard, que sempre hi ha una segona oportunitat a la qual es poden acollir, que les oportunitats que dóna el Pla Integral per treure’s el graduat o per accedir a la universitat són oportunitats que no poden rebutjar. Encara que siguin grans, encara que estiguin casades, encara que tinguin fills, tot i que creguin que ja no poden, que és molt difícil per a elles, que no ho dubtin i ho intentin, que tindran tota l’ajuda del món, que ho estan aconseguint moltes dones gitanes, i que elles també poden convertir-se en un referent a la seva pròpia família i contagiar més persones. Que no ho dubtin, que no es creguin menys que ningú altre!”, comenta l’Eli amb convicció.

Totes tres, no només caminen vers l’horitzó desitjat, sinó que també estan aconseguint que les persones que les envolten, els seus familiars, també comencin plantejar-se noves expectatives. El fill menor de Leo contempla la seva mare com un exemple a seguir, i no només vol estudiar sinó que vol dedicar-se a la mateixa professió que ella. David, el més gran dels fills d’Eli, mirant-se al mirall de la seva mare va decidir tornar a afrontar Batxillerat, i ara ja està a la universitat.

I aquest efecte multiplicador és un dels principals objectius que persegueix el Pla Integral amb les diferents formacions de familiars que organitza, ampliar horitzons més enllà de les pròpies fronteres d’una formació.

 

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

2 thoughts on “Entrevista a tres dones gitanes que aposten per l’educació amb l’exemple

Respondre