Entrevista a Sandra Carmona, guardonada amb el Premi Amazing Woman de la Fundació Orange

Entrevista a Sandra Carmona, guardonada amb el Premi Amazing Woman de la Fundació Orange

Amant de l’art i professional de l’educació, Sandra Carmona representa una dona gitana lluitadora, compromesa i valenta, que aprofita les oportunitats que la vida li ofereix per lluitar per una societat on les dones gitanes no hagin d’estar constantment afrontant el racisme d’una societat excloent.

Sandra Carmona, a l’igual que moltes joves gitanes, va haver de anteposar la feina als estudis. No obstant això, tenia molt clar que volia estudiar i va trobar temps per acudir a les classes de batxillerat nocturn fins arribar a la universitat. I encara que Belles Arts era la seva gran passió, va decidir triar la carrera d’Educació. “Sempre he estat molt lligada al món social, sempre m’ha agradat molt l’educació, sempre he cregut que l’educació és l’eina bàsica per a transformar la societat, i perquè la societat no deixi de transformar-se”.

El seu pas per la carrera d’educació no va ser en va, va servir per forjar la seva visió de món i reforçar la seva passió per l’art. “Sempre m’he decantat per l’educació i per l’art, per buscar una mica el sentit de la crítica. En educació t’adones que tot està molt manipulat i que les escoles l’únic que fan és reproduir un sistema injust sense cap esperit crític. Les assignatures que menys es treballen a les escoles públiques són les dedicades a l’art, a la música o la filosofia”.

Sandra ens explica que, per ella, el sistema educatiu està obsolet i fomenta les desigualtats socials. “És un sistema que exclou, que ensenya als nens i nenes a ser competitius, a aconseguir ser el primer o la primera en un espai on haurien d’estar tots en la mateixa situació”.

Segons Sandra, la solució passa per revaloritzar la funció social de l’educació i deslligar-la dels vaivens polítics. “L’educació hauria de ser vista com el que és, el motor de la societat, les bases en què s’assenten els valors d’aquesta i l’única eina per aconseguir que alguna cosa canviï. Hauria de ser lliure i mantenir-se al marge de qualsevol ideologia, religió o política, i integrar les paraules inclusió i diversitat entre els seus principals objectius”.

I encara que l’educació és una de les seves passions, no és l’única. Després de finalitzar la carrera d’educació, Sandra va decidir estudiar il·lustració i treure’s així l’espina clavada per no haver cursat Belles Arts, i és que la seva passió pel dibuix venia de molt lluny. “Jo sempre he dibuixat, des de petita. A les classes em posava a dibuixar, feia el retrat dels professors. Va haver-hi també un professor a primària que em va transmetre molt de gust per l’art, ell dibuixava molt, i recordo que sempre que hi havia alguna festa escolar em quedava amb ell per fer els cartells”.

Sandra Carmona fotografiant un grup de dones del projecte Edyta

“La creativitat és l’eina més humana per treballar amb persones que estan en una situació difícil”.

Actualment Sandra treballa com a formadora en el projecte Edyta que desenvolupen de manera conjunta la Fundació Secretariat Gitano (FSG) i la Fundació Orange per tal d’apropar el món de les noves tecnologies a dones gitanes. Sandra va tenir coneixement de l’inici de el projecte i es va presentar a una formació a la seu de la FSG a Madrid, de la qual va sortir amb una proposta laboral molt personalitzada, ser formadora de creativitat. “Vaig assistir a una formació inicial de dos dies i em vaig dedicar a pensar que no em contractarien perquè hi havia persones amb més experiència que jo. Durant aquesta formació em vaig dedicar a expressar el que m’agradaria que les dones de la meva família tinguessin si participessin en un projecte com aquest. També els vaig explicar que, des del meu punt de vista, una de les mancances del projecte, inicialment, era que no es feia servir la creativitat. Crec que la creativitat és l’eina més humana per treballar amb persones que estan en una situació difícil, i amb les que pot no ser fàcil arribar fins a elles, que trenquin barreres i perdin la por a enfrontar-se a alguna cosa desconeguda com són les noves tecnologies”.

De la mà del projecte Edyta, Sandra ha tingut l’oportunitat de viatjar a ciutats com Lleó, Barcelona, ​​València, Màlaga o Còrdova, on, ens explica, que ha pogut conèixer a moltes dones gitanes i aprendre i compartir amb elles les seves il·lusions i somnis . “Estic vivint una de les millors experiències de la meva vida. Estic aprenent molt de les dones, estic aprenent a treballar, intentant que cadascuna tregui coses bones de cada curs, que no es quedi únicament en una formació per aconseguir una feina de tres mesos i que després tot segueixi igual, sinó que facin una formació en què aconsegueixin unes eines que serveixin perquè es puguin desenvolupar millor”.

“Ja és hora que un nen o nena gitana pugui llegir un conte on ell o ella sigui la protagonista”.

La seva experiència amb el projecte Edyta no queda aquí, sinó que fruit de la feina conjunta amb la Fundació Orange, els ha pogut presentar un dels seus projectes personals, una editorial sobre diversitat cultural, i ha aconseguit guanyar el Premi Amazing Woman que la pròpia Fundació Orange concedeix a dones emprenedores que tenen projectes lligats a les noves tecnologies.

“Una de les coses que més em crida atenció és la manca de publicacions centrades en la diversitat, especialment sobre el Poble Gitano. Per exemple, una de les meves companyes de feina em deia que havia buscat un conte a la seva filla per llegir-li que parlés d’una nena gitana i no va poder trobar-lo. Llavors em vaig posar a investigar i l’únic que vaig trobar jo va ser prejudicis i coses sense gaire sentit”.

Sandra proposa així una editorial que serveixi per publicar llibres relacionats amb la diversitat cultural i que siguin escrits pels propis col·lectius discriminats, com les dones gitanes, encara que no exclusivament. “Per a mi, sent gitana i havent estudiat i vivint en un context que discrimina tant al meu poble, l’educació és fonamental. Ja és hora que un nen o nena gitana pugui llegir un conte on ell o ella sigui la protagonista i que aquest conte estigui escrit per una persona gitana, o que persones que pateixen en la seva pell el que significa ser un refugiat, parlin de la seva pròpia experiència i puguem conèixer de veritat la seva història i mirar de veritat el seu rostre i no el d’una campanya de publicitat o de sensibilització”.

Altramuz, que és el nom de l’editorial, pretén ser un pont a la diversitat. Publicaran obres per a totes les edats i portaran les seves històries als llocs on aquestes han de ser escoltades. “Sortirem de l’espai de les llibreries, intentarem donar més vida a les històries a través de tallers, conta contes, presentacions o debats. Volem fer que cada un dels nostres llibres ens acosti i ens faci interactuar amb éssers humans diferents. Volem arribar a espais on els llibres han de ser comptats, com centres educatius, universitats o espais socials de barri”.

La dignificació de la cultura i la història de el Poble Gitano també estaran a la base del seu projecte. “No és just que una nena gitana s’hagi de educar sense saber d’on ve i que l’única referència que tingui siguin els mites i els estereotips que s’han creat de nosaltres. Ja és hora que la història i la cultura de el Poble Gitano es facin conegudes. És important que passi a formar part de la història universal. També és hora que les dones gitanes siguin vistes com el que som, dones diverses, plenes de valors, plenes de qualitats i validesa per a tot”.

Sobre el autor

Respondre