‘El canvi ve amb força de dona’, el missatge de Drom Kotar Mestipen

‘El canvi ve amb força de dona’, el missatge de Drom Kotar Mestipen

Hem tingut l’ocasió de conversar amb Maria Cortés i Maripaz Anderson, dinamitzadora i coordinadora respectivament de l’associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen per analitzar aquest últim any marcat per la pandèmia i les perspectives de futur per a la població gitana.

Tot i que les circumstàncies que estem afrontat aquest últim any no són gens senzilles, Drom Kotar Mestipen ho té molt clar, aquest és també un moment per no resignar-se i transformar la realitat en què vivim. I aquesta actitud és la que ens comenta la Maria Cortés que ha trobat en les dones gitanes que participen a l’associació. “Els més afectats per qualsevol situació de crisi sempre són les persones que estan en una situació més vulnerable, i a la població gitana aquesta situació li ha afectat moltíssim, però també des de l’entitat hem vist com les famílies li han donat la volta a la situació. Ha sortit a la llum més que mai aquesta solidaritat que nosaltres sempre tenim. Les famílies han compensat les dificultats que s’han anant presentant amb ajuda mútua. Hi ha dones que han creat bancs d’aliments en els seus barris, dones que han imprès els deures dels fills i els han portat a les llars que no disposaven de mitjans per seguir les classes en línia o mares que han creat grups de WhatsApp per resoldre dubtes i poder compartir informacions i poder ajudar-se entre totes”.

No obstant això, des de l’entitat són molt conscients de les conseqüències econòmiques que la pandèmia està deixant entre la població gitana, atur, precarització laboral i el conseqüent empobriment. “És una pandèmia que ha afectat moltíssim a les famílies gitanes, especialment a les que tenen com a font d’ingressos la venda o treballs de cara al públic. Moltes persones han perdut la feina i això evidentment requereix que hi hagi un desenvolupament formatiu i d’opcions laborals que no siguin sempre les més precàries, perquè són sempre les més afectades. Nosaltres com a entitat tenim molt clar que la solució passa per la formació i poder treballar amb l’administració per desprecaritzar aquest tipus de situacions”, explica Maripaz Anderson.

Des de l’entitat ens recorden que la seva missió sempre ha estat la promoció de l’educació i la formació entre les dones gitanes i que, ara més que mai, l’aposta per l’educació de qualitat i contrastada ha de ser prioritari. Aquesta és, a més, la reivindicació de les dones que participen en el si de l’associació. “El que hem pogut veure al llarg de les diferents Trobades d’Estudiants Gitanes de Catalunya és que les dones tenen molt clar que les seves filles i els seus fills estudiïn perquè veuen que la venda no és el que era fa uns anys. Estan apostant molt per l’educació i les seves reivindicacions són tenir accés a una educació de qualitat que doni resultats perquè els seus fills i filles puguin tenir un suport acadèmic a la vida”, expliquen.

Comenten també que “no cal inventar res de nou” ja que actualment es posseeix molta evidència científica sobre el tipus d’accions que estan aconseguint tenir un impacte positiu en l’educació de persones independentment del seu origen geogràfic o cultural. “Tenim exemples d’escoles amb comunitat gitana que han fet canvis molt importants pel que fa a l’absentisme. Escoles que tenien un índex d’absentisme del 65% passen a l’1% implementant actuacions educatives d’èxit”, esgrimeix Maripaz.

Des de l’entitat també reivindiquen la necessària implicació dels actors polítics en el desenvolupament d’accions que s’hagin demostrat eficients per transformar situacions de vulnerabilitat social. “Nosaltres ens centrem molt en visibilitzar allò que sí funciona, perquè és que ja hi és. No cal donar-li moltes voltes. Això sí, cal tenir voluntat política. En aquest cas s’ha de reconèixer que el Pla Integral de el Poble Gitano és pioner perquè recull explícitament la implicació de les accions educatives d’èxit i això no ho fan totes les administracions. Cal fer que arribi a tot arreu, és un tema de justícia”.

L’any 2018 Drom Kotar Mestipen va aglutinar la participació de més de 350 dones gitanes d’arreu d’Europa en el seu segon Congrés Internacional de Dones Gitanes

Un espai de participació per a les dones gitanes

Les Trobades d’Estudiants Gitanes són el veritable motor de Drom Kotar Mestipen. En l’última ocasió en què l’entitat va poder organitzar la trobada de manera presencial, van reunir més de 300 dones gitanes a la Universitat de Barcelona. Des dels diàlegs  que s’estableixen entre dones de tota Catalunya neixen les diferents accions que Drom Kotar Mestipen desenvolupa al llarg de l’any. En aquesta última ocasió, la Trobada d’Estudiants Gitanes de Catalunya va haver de realitzar-se en línia.

“L’última trobada va significar trencar amb tots els estereotips. Quan a l’estiu encara el món s’estava acostumant a les videoconferències, a utilitzar aplicacions com Zoom, quan tot aquest món encara era molt nou, vam organitzar una trobada virtual amb dones gitanes de tota Catalunya. Podríem haver posat d’excusa la pandèmia i no fer res, però això no transforma. Les dones tenien molt clar que era el moment més important per reunir-se. Necessitaven parlar sobre l’inici de curs i les condicions de seguretat, volien saber que deia el món científic i teníem ponències sobre salut al respecte”, explica la Maripaz.

Així les dones que van participar en la preparació de la Trobada d’Estudiants Gitanes van decidir que aquest any el lema de la reunió havia de ser ‘Educació i salut, no volem triar, defensem les dues’. “Les conclusions van ser molt clares. Educació de qualitat per als nostres nens i nenes, igualtat d’oportunitats, assegurar l’accés i les condicions amb tots els nens i nenes pel tema de la bretxa digital, assegurar que des de les escoles es posen les mesures necessàries perquè tots els alumnes i les alumnes surtin amb les mateixes competències, amb un bon nivell educatiu i amb altes expectatives”, resumeix la Maria Cortés.

 

Un any de canvis però amb afany de superació

Drom Kotar Mestipen ha desenvolupat diverses formacions de monitores de lleure per promoure referents positius dins del món educatiu

Com a la resta d’entitats socials, el confinament del passat mes de març les va agafar per sorpresa i, a l’igual que va succeir amb la Trobada d’Estudiants Gitanes, les circumstàncies van obligar a convertir per complet la seva activitat i seguir oferint el servei més útil possible a dones gitanes. “Vam haver de fer canvis, un gran treball d’adaptació, passant a desenvolupar totes les activitats en línia, i això va requerir molt suport tècnic amb les participants de manera individualitzada per assegurar la seva participació i que poguessin seguir les activitats mitjançant videoconferència”, narra la Maria.

“En el curs de monitores moltes dones es van quedar a la meitat just quan va començar el confinament. No van poder acabar pràctiques ni les memòries tècniques. Van deixar de reunir-nos de manera presencial a fer-ho tot per telèfon o per videoconferència. Així moltes dones han pogut finalitzar i lliurar la memòria de pràctiques. Fins i tot hi ha una persona que va escriure la memòria amb el mòbil!”, exclama la Maria.

“Fer la memòria amb el mòbil és voler fer les coses i són els detalls que hem de fer visibles perquè, de lo contrari, pot quedar la sensació que el Poble Gitano està assegut esperant que algú vingui a solucionar-li el problema. I res més lluny de la realitat, cada dia tenim dones gitanes que busquen i troben solucions. És injust que una persona hagi de fer la seva memòria en un mòbil perquè no té portàtil -que això vol dir que els seus fills tampoc en tenen-. Som molt conscients de les desigualtats de les que partim, però també ho som que hem de valorar a aquesta dona que al mòbil va fer la seva memòria, utilitzant el Word, incloent fotografies i la va aconseguir lliurar. Treballarem perquè aquestes desigualtats siguin cada vegada menys, però no deixem de destacar aquelles que segueixen avançant malgrat les dificultats”, afegeix la Maripaz.

Aquest 2020 ha estat la primera vegada que la tradicional Trobada d’Estudiants Gitanes de Catalunya es celebra de manera virtual

Construint alternatives en un moment clau

La condició estructural de les desigualtats econòmiques i laborals que afecten la població gitana arran de la crisi de 2008 també preocupa molt a l’associació de dones gitanes, i és que segons els freqüents estudis comparatius que realitza la Fundació Secretariado Gitano, la desocupació no ha deixat de créixer entre les persones gitanes des de llavors. Per evitar que es repeteixi i s’intensifiqui la situació amb aquesta nova crisi, Drom Kotar Mestipen aposta per l’educació i formació de qualitat.

“Lo més important és apostar per la formació, ja que al cap i a la fi aquesta et pot obrir moltes portes i assegurar un treball que no sigui precari. Ho tenim molt clar, si tens formació tens més opcions de treball i més oportunitats. Estem veient, a través de les dones que participen a l’entitat, que moltes estan aprofitant aquest moment de dificultat per formar-se. Durant aquesta pandèmia, vam iniciar una formació de vetlladores escolars, el primer curs en línia de l’entitat i ha tingut un gran èxit, de 17 dones que el van començar, 17 ho han acabat i han aconseguit el seu certificat. Moltes de les nostres dones també van començar la formació per obtenir el Graduat en Educació General Obligatòria que organitza el Pla Integral de el Poble Gitano”, ens explica la Maria.

“Com es va gestionar l’educació d’aquests nois i noies gitanes que es van quedar ja a partir de la crisi de 2008 i que no van poder repuntar? Cal analitzar-lo i fer tot el contrari. Els qui avui dia sí estan trobant feina, els que sí que estan arribant a la universitat són aquells que s’associen, que s’ajuden, que s’acompanyen. Aquests són els nois i les noies gitanes que estan tenint èxit, els que tenen referents gitanos dins i fora de l’escola. El que cal fer és agafar allò que funciona i multiplicar-ho”, argumenta la Maripaz.

Per adaptar-se a les noves característiques del mercat laboral, Drom Kotar Mestipen ha començat a planificar formacions molt vinculades a les noves tecnologies. “Com a entitat vam analitzar quina era la situació que s’estava donant. Quan busques en portals de cerca de feina, t’adones que es demanen menys requisits formals i més habilitats dures, com ara competències tecnològiques. Sabem que en el futur, la tecnologia és la que donarà més llocs de feina estables, i ens hem centrat a buscar quines són aquestes competències i quines són les línies de treball que s’estan donant en el futur. Per això estem planificant ara mateix un projecte per tal que les dones es puguin formar com a tècniques administratives”, indica Maripaz.

El canvi ve amb força de dona

Si alguna sensació ens deixa l’entrevista que tenim amb Maria Cortés i amb Maripaz Anderson és que el Poble Gitano sortirà un cop més endavant, convertint les dificultats en possibilitats. Així ens ho transmet la Maria Cortés. “La situació és la que és, és un moment difícil per a tothom, però depèn de com ho afrontem. Si ho fem amb aquesta fortalesa i amb aquest esperit de superació que les dones amb les que estem en contacte ens demostren dia rere dia, ens creixerem i no ens quedarem enrere”. Per a ella, les claus són “les xarxes de suport, l’educació i la formació basada en evidència”.

Maripaz, per la seva banda ens indica que la transformació ve de les dones gitanes, “de la base”, però que és necessària també “voluntat política” i per això també ens explica que una de les principals estratègies de l’entitat és “dur a l’administració tot allò del que hi ha evidència transformadora” perquè ho puguin aplicar-lo. Per això participen molt activament en espais com el Pla Integral de el Poble Gitano o l’Intergrup de Parlament de Catalunya. I ens avisa que “si el que serà la diferència del que passi amb la comunitat en aquest temps, i l’indicador són les dones amb les que nosaltres ens relacionem, estarem molt bé perquè tenen molta força, moltes ganes, no estan per seure i plorar, sinó que estan per veure com solucionen la situació, per sortir, per formar-se. I si aquest és l’indicador, és esperançador. El canvi ve amb força de dona!”.

 

Participa amb elles!

Drom Kotar Mestipen té diferents activitats i projectes en els que pots participar. El proper 1 de febrer inicien un curs de Directora de temps de lleure infantil i juvenil, destinat a dones gitanes que ja disposen del carnet de monitora. Es realitzarà de manera online, de dilluns a divendres de 9.30h a 12 h. Us podeu inscriure omplint el següent formulari.

Per altra banda podeu també participar d’altres accions que ja són en marxa:

– Les capsules de Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC’s), per a persones que vulguin millorar o aprendre a utilitzar les TIC’s. Tots els dijous i divendres de 10 a 11.30h. Us podeu inscriure omplint el següent formulari.

– Classes de català online, tots els dimarts de 10 a 11.30 h. Us podeu inscriure omplint el següent formulari.  

– Assessorament i/ acompanyament a les joves i dones en els itineraris educatius/formatius o altres temes d’interès.

Podeu contactar amb Drom Kotar Mestipen escrivint a l’adreça de correu electrònic info@dromkotar.org o trucant al número de telèfon 93 304 30 00

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

One thought on “‘El canvi ve amb força de dona’, el missatge de Drom Kotar Mestipen

Respondre