Els estudiants del Grup d’Accés a la Universitat es preparen per a les proves de selectivitat des del confinament a casa

Els estudiants del Grup d’Accés a la Universitat es preparen per a les proves de selectivitat des del confinament a casa

La Leo Fernández ja no recorda el que estava estudiant just abans que es decretés l’Estat d’Alarma i s’anul·lessin les classes presencials de el Grup d’Accés a la Universitat (GAU), “et mentiria si et digués el que estàvem estudiant, ha passat molt de temps”, i és que ja fa pràcticament tres mesos des de que tots els estudiants d’aquest país abandonessin les aules i es veiessin en l’obligació de convertir les seves cases en espais d’estudi.

El repte és especialment difícil per a aquells que es presenten a una prova com la EVAU –antiga selectivitat– en la qual es jugaran el seu futur, en què la nota que aconsegueixin marcarà si podran accedir o no a la carrera desitjada. I si aquesta és la prova que més inquietud aixeca sempre entre els estudiants, aquest any les dificultats seran majors.

La Leo treballa com a mediadora en un projecte comunitari al barceloní barri de Roquetes i durant el confinament ha seguit teletreballant a casa. “Portem més de dos mesos tancats, jo segueixo treballant des de casa i, a mi, estar tot el dia amb l’ordinador em costa bastant, i si després de la jornada laboral, has de fer dues hores més de classes per ordinador, tot se’t fa una mica més pesat”, ens explica la Leo.

Tot i les dificultats, la Leo segueix intentant “dur el temari a el dia” i espera aprovar, però si no ho aconsegueix, ho seguirà intentant el proper any. El seu somni és estudiar el grau Treball Social.

Una nova oportunitat al món acadèmica

Durant els últims anys, el Grup d’Accés a la Universitat ha aconseguit que 35 persones gitanes hagin pogut aconseguir el seu somni universitari. El 2011 el Pla Integral del Poble Gitano posava en marxa aquesta formació de familiars, orientada a facilitar que gitanos i gitanes que, al seu dia no havien pogut estudiar, s’animessin i es preparessin per a la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 o 45 anys. Mitjançant aquesta prova no es requereix tenir l’ESO ni batxillerat aprovats. És un salt directe a la universitat per a persones adultes, la ruta perfecta per a molts gitanos i gitanes avui.

En aquesta edició del GAU, 26 dels seus alumnes es van inscriure per realitzar la EVAU, però, Jorge Fernández, tècnic de suport als estudiants del GAU i estudiant del grau de Treball Social, ens explica que això va ser abans que es decretés l’Estat d’Alarma, “aquesta situació ha generat ansietat, por, ha provocat un canvi emocional molt gran en molts estudiants, molta incertesa, les dates s’han modificat, …”.

“Estem a les nostres cases i la majoria d’alumnes no només té un fill, sinó que són més, i disposar d’un espai a casa on concentrar-se i aplicar-se ha estat la gran complicació. Abans molts alumnes es podien desplaçar a les biblioteques, a centres cívics, estudiar en petits grups, però ara han d’estar a casa, amb tot el que comporta en un moment com aquest”, diu en Jorge.

Aquesta és la situació en què es troba en Carlos Hernández, altre dels estudiants del grup, “el problema que tinc és poder trobar un lloc i un moment en silenci per poder concentrar-me com requereix un examen com aquest, entre la feina i els fills em tenen bastant absorbit”, i és que en Carlos és un d’aquells petits herois que està compaginant la cura de dos fills de menys de dos anys amb el teletreball, en el seu cas com a tècnic educatiu en una entitat gitana donant suport a estudiants de secundària en la realització de les tasques que els hi ha encomanat des de que van tancar les escoles.

Aquest és el seu segon any d’en Carlos al GAU, l’any passat va aconseguir aprovar una part de la EVAU, les assignatures específiques, i aquest any només haurà d’aprovar la part de l’examen formada per les assignatures comunes per accedir a la universitat. Es debat entre el grau d’Educació i el grau de Pedagogia, però té molt clar que el seu futur està lligat a el món de l’educació.

El suport dels seus companys i professors fan que les dificultats que en Carlos està tenint en aquesta circumstància de confinament siguin més lleugeres. “Si hagués de ressaltar un aspecte del GAU és l’ànim que ens estan donant des del professorat, des de l’equip del Pla Integral de el Poble Gitano i també de la resta de companys. Jo estava baix d’ànim per la situació i he rebut un gran suport”, comenta en Carlos.

Precisament en Jorge Fernández ens explica que, com a tècnic de suport als alumnes, les seves tasques han canviat molt arran de la situació de pandèmia. De fer un seguiment de l’adaptació dels alumnes a les classes, a les diferents temàtiques i professors, en Jorge ha passat aquests dies a “veure com estan emocionalment, orientar-los i buscar recursos perquè puguin superar aquesta situació de crisi, informar-los sobre els ERTEs , temes relacionats amb el pagament d’hipoteques o lloguers, ajudes per alimentació, i tractar de motivar-los i animar-los a que facin tot el possible per afrontar els exàmens en un moment tant caòtic com aquest”.

El compromís del professorat

Just quan es va decretar l’Estat d’Alarma, el Pla Integral de el Poble Gitano va reaccionar ràpidament perquè tots els alumnes tinguessin una mica de certesa en un moment carregat d’incerteses. Tot i que la situació va obligar a aturar les classes presencials, de seguida van tornar a arrencar, però en aquesta ocasió de manera virtual i respectant exactament el mateix horari que havien seguit al llarg de l’any perquè el grup pogués mantenir els hàbits d’estudi.

El compromís i la dedicació del professorat estan sent claus perquè el grup d’alumnes pugui seguir endavant. Jacob Cortés, professor d’Estadística del GAU i enginyer aeronàutic, ens explica que des que va començar l’Estat d’Alarma el treball de comunicació amb els alumnes s’ha multiplicat, “hem reforçat molt la comunicació amb els alumnes, hem creat grups de wasap per cada assignatura per resoldre qualsevol dubte que tinguin, també per correu electrònic, per telèfon, per qualsevol mitjà que els alumnes puguin utilitzar”.

Un dels grans reptes pel professorat està sent adaptar la metodologia als mitjans virtuals. Jacob ens explica que per a ell ha suposat un gran esforç, “és molt difícil fer una classe de matemàtiques sense els alumnes al davant i sense la pissarra. He hagut de preparar les classes utilitzant programes com Excel, Word o Power Point per facilitar que els alumnes puguin entendre el temari, i mantenir molt contacte amb ells per resoldre dubtes”. Però per en Jacob tot l’esforç extra té sentit ja que segons ens explica “el grup d’alumnes s’està esforçant molt i està seguint el temari, i cal tenir en compte que molts d’ells estan passant per situacions familiars i laborals molt delicades”.

Els exàmens s’han ajornat pel proper 18 de juliol i les expectatives de l’equip del Pla Integral són altes, tot i les dificultats del moment. En Jorge Fernández ens explica que l’any 2017, quan ell mateix va aprovar al costat d’altres sis persones més, va marcar un abans i un després en el projecte i es que les persones que arriben a aquesta iniciativa ho fan amb les idees molt clares. “L’èxit d’aquella edició no va ser simplement que set persones aprovéssim i arribéssim a la universitat, sinó que a més tots érem de barris i municipis diferents, i des de llavors tothom coneix algú que ho ha aconseguit molt a prop. L’any passat van arribar a la universitat 16 participants del GAU. Ara la gent no ve a fer un ‘curset’ i a veure què tal, sinó que vénen amb l’exemple d’altres que ho han aconseguit abans i volen també aconseguir-ho”, explica en Jorge.

Ara només queda esperar que els participants d’aquesta edició del GAU tinguin el mateix èxit que els seus predecessors i que les universitats catalanes siguin cada vegada més gitanes.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

One thought on “Els estudiants del Grup d’Accés a la Universitat es preparen per a les proves de selectivitat des del confinament a casa

Respondre