Entrevista a Seo Cizmich, director de la Romanó Kher

Entrevista a Seo Cizmich, director de la Romanó Kher

La ROMANÓ KHER, la Casa Romaní, és una iniciativa liderada per l’Associació Intercultural Naqueramos i és un espai on es treballa per a la recuperació, promoció i difusió de la memòria i cultura romaní. Recentment han celebrat una Setmana Cultural carregada d’activitats. Ens trobem amb Seo Cizmich, director de la Romanó Kher, per a parlar d’aquesta setmana i de molt més.

Seo és un rom italià de família procedent de l’antiga Iugoslàvia. Nascut a Roma i crescut a Gènova, va rebre formació en el Liceu Artístic de Gènova -interpretació, poesia, exposicions, fotografia i dramatúrgia-, a més va estudiar en el Teatre Ipotesi on es va centrar més àmpliament en la dramatúrgia. Coneixedor del passat i del present del Poble Gitano tenim en Seo a un gitano compromès amb la cultura romaní, la recuperació de la memòria històrica i la defensa de la Llengua Romaní.

Benvolgut cosí. Volia fer-te unes preguntes sobre la Setmana Cultural. Quina valoració fas de la Setmana Cultura com a amfitrió de la Romano Kher?

Des d’un punt de vista personal em vaig sentir com a casa, posant a la disposició dels altres no sols un espai cultural, sinó una casa on compartir una setmana d’art, on estar amb gitanos locals i gitanos de fora, un espai únic com és aquesta Casa Romaní.

Una Setmana Cultural plena de propostes artístiques, quins han estat els objectius que us han guiat en aquesta mostra cultural?

Nosaltres hem tingut dues idees fonamentals, una ha estat fer conèixer la Romanó Kher, que és més que un lloc on parlar de l’Holocaust i de la Llengua, sinó també d’art, de cultura, dels fonaments de l’alegria, de l’expressió; i d’altra banda, passar uns dies junts, gitanos i no gitanos, i oferir a la ciutat aquesta il·lusió.

Un altre propòsit ha estat donar a conèixer el que està succeint a Ucraïna, especialment amb la població romaní, una guerra terrible que està devastant una terra meravellosa; i crear un fons econòmic amb l’ajuda de tots els que han estat aquesta setmana amb nosaltres, per a reaccionar i poder enviar una ajuda als qui estan tan necessitats allà.

Entrant en el contingut d’aquesta setmana; Demetrio Gómez, activista gitano pels Drets Humans, del Poble Gitano i de la comunitat LGTBI, ha realitzat un taller titulat “La diversitat no és només un privilegi blanc”. Quin contingut i propòsit ha tingut l’activitat?

L’important és la transmissió de la diversitat que hi ha en la població romaní i, per tant, respectar i mostrar aquesta complexitat que ens obliga a obrir-nos i acceptar que no es pot viure només d’un color, perquè el poble romaní té molts colors, com tots els pobles del món. Acceptar i incorporar tots els matisos del món en el qual vivim dins del poble romaní. Cal tenir aquesta visió de respecte absolut a la decisió de cada individu de ser i fer el que sent.

El dimecres 27 es va projectar el documental “La ciutat dels nois”, de Gabriel Gómez, fill Helios Gómez, sindicalista anti-franquista, pintor, cartellista i poeta gitano, representant de l’avantguarda artística de principis del segle XX. El documental mostra els internats de beneficència a Barcelona durant la Guerra Civil espanyola. Què es va poder veure en aquest documental? Què ens compta Gabriel Gómez amb ell?

Per motius personals, no vaig poder ser-hi present, però el que em van comptar els meus companys de la Romanó Kher és que el documental parla de l’aspecte activista del món cultural, de com des de l’art es pot, i deu, influenciar i conscienciar a l’espectre polític de la nostra societat; la reflexió que em van fer arribar és justament que la nostra tasca com a activistes pot arribar moltíssim més enllà de la simple xerrada i discurs; que l’activisme es converteix en un gest artístic.

Com es va desenvolupar la “Xerrada entre primes”, que va tenir com a protagonistes a María Rubia i a Desiré Bela?

Va ser una xerrada molt enriquidora entre persones de diferents procedències, ètnies i races; una conversa entre amigues sobre com la lluita ha de ser compartida, que no serveix de res individualitzar la lluita perquè si parlem de Drets Humans a Europa, la unió entre diferents grups ens farà més forts a tots. Hem d’ajuntar-nos per a crear una aliança per un futur amb més drets. ‘Cosins en la lluita pels Drets Humans’, ho anomenaria jo.

Una altra activitat important va ser la visió del documental que parla de la gran figura de Papusza. Tu que coneixes bé a la poetessa i cantant romaní, parla’m d’aquest documental.

Quan parlem del Feminisme Gitano, quan parlem de la força Romaní de les dones, Papusza és l’exemple clar d’aquesta força. Exemple de moltíssimes dones d’avui dia, que no saben escriure ni llegir però lluiten infatigablement, tiren endavant a les seves famílies, estan sempre tenint cura de tots, fent costat als seus, lluitant molt en una societat heteropatriarcal i que, per això, necessita d’un referent com Papusza, artista completa que representa a moltíssimes gitanes no sols d’ahir sinó també d’avui.

Papusza és una força de la naturalesa i de la saviesa gitana del món. És important conèixer la història d’aquesta dona i veure en ella una figura, que sense saber llegir ni escriure, va escriure una poesia de contacte directe amb la Naturalesa d’un valor extraordinari.

Parlant de la Naturalesa, del contacte directe del gitano amb ella i amb el camí, i de la memòria que queda en el gitano d’aquesta relació, per què la teva inquietud per la Memòria del nostre poble?

Per a mi, transmetre la identitat, la Rromanipen, és fonamental perquè tant la memòria com la llengua és utilitzada per més de catorze milions de persones. Una llengua que malgrat no haver estat escrita s’ha mantingut viva; només a partir de l’IV Congrés Internacional Romaní es va començar a establir una gramàtica i un alfabet. Som un poble mil·lenari i la nostra cultura és continuada per noves generacions de gitanos que transmeten una sèrie de valors i influeixen fonamentalment en la ideologia de l’Europa actual; quan Europa no existia nosaltres ja teníem tots els conceptes i l’estructura del que avui significa Europa. A mi, ser gitano, ser romaní, em fascina i això ho vull transmetre a la societat. En la Universitat, en els Liceus i Instituts no s’estudia la nostra cultura i la nostra història i per tant, crec que em mou també la força i necessitat per transmetre-les.

La Memòria i la Llengua van de la mà. Sé que tens en la Romanó Kher una activitat molt compromesa amb l’ensenyament de la nostra llengua. Com avança aquest projecte?

És un projecte important perquè la Llengua Romaní és fonamental. Si volem saber quin ha estat el nostre viatge per tot el món cal buscar les restes de l’idioma, restes que hem anat deixant pel camí. Si fas una recerca sobre el Romanó, ell mateix et contarà tota la teva història: per on vam passar, d’on venim… Això és, per a mi, molt important. La Llengua és testimoni de la nostra existència, personal i comunitària. Per a mi, la recuperació del Romanó aquí a Barcelona, a Espanya, és un treball molt bonic. Transmetre’l a través del sentiment, allunyat de la funcionalitat de l’idioma és la meva proposta; tenim un curs que està obert, secundat per la Generalitat de Catalunya, on hi ha més de noranta persones inscrites i és una petita contribució per als meus cosins, perquè recuperin el seu idioma i el salvem.

Per a la ROMANÓ KHER, situada en el cor del Barri Gòtic, i que és lloc de referència de la cultura Romaní aquí a Barcelona -xerrades, exposicions, tallers, cinema-fòrum, fins i tot un espai que has batejat com a Cafè Romaní-, quin futur desitges?

El futur de la Romanó Kher passa perquè aquest espai, obert a tothom, no sigui conegut com l’espai de Seo Cizmich, sinó que es pugui expandir, que es converteixi en un espai comú, d’interès per a tots els kalós dels diferents barris de la nostra ciutat on es trobin, creixin i parlin del futur de la nostra Romaní Kriss, és a dir, on es puguin prendre decisions importants per al nostre poble. M’agradaria que Romanó Kher sigui un exemple per a generacions que arribaran, i que són les que poden transmetre aquesta Rromanipen nostra. L’objectiu d’aquesta Casa Gitana és molt global perquè vol estar en contacte amb els gitanos i gitanes d’Europa i del món per a enriquir-nos i, al seu torn, enriquir nosaltres també a la societat.

Gràcies cosí!

Sobre el autor

Respondre