Entrevistem a Antón Fernández i Aquilino Jiménez, dos estudiants de Treball Social que han decidit portar la cultura i la història gitana a les aules universitàries

Entrevistem a Antón Fernández i Aquilino Jiménez, dos estudiants de Treball Social que han decidit portar la cultura i la història gitana a les aules universitàries

Antón Fernández i Aquilino Jiménez són dos estudiants de Treball Social de la Universitat d’Alacant. Recentment han rebut el premi al “Millor Projecte d’Intervenció de Quart Curs de Treball Social de la Universitat d’Alacant” amb un projecte orientat a difondre la història i cultura del Poble Gitano dins de les universitats. Tots dos, són també companys de treball en FAGA, la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana, en el projecte ‘Kumpania’ de suport educatiu a alumnes gitanes.

L’accés de persones gitanes a estudis postobligatoris i universitaris ja no és un somni impensable. Cada vegada més gitanos i gitanes somien amb professions com les de la resta de la societat, professions que havien estat històricament inassolibles per la multitud de barreres i fronteres que havien de ser traspassades.

Antón no tenia molt clar què estudiar, dubtava entre diverses opcions, Màrqueting i Periodisme, però també estava interessat pel món de la Psicologia i l’atenció a les persones i va acabar decantant-se pel grau de Treball Social.

Aquilino tenia molt clar el que volia estudiar i des de ben jove s’ha mostrat molt actiu en la reivindicació i en la lluita contra la discriminació que afecta la seva comunitat. Com els ha succeït a moltes altres persones gitanes que han cursat estudis superiors, la seva trajectòria ha estat plena d’alts i baixos, d’anades i vingudes, però finalment va prendre la determinació de cursar el grau de Treball Social.

 

De la invisibilitat a l’èxit!

Com bé apunten Antón i Aquilino, la cultura gitana dins del currículum universitari és pràcticament inexistent. En una de les assignatures cursades en el grau de Treball Social van aprofundir en temes relacionats amb minories, i en un bloc en concret van poder parlar sobre la comunitat gitana. La seva impressió no va ser la millor de totes sobre els continguts tractats. “Fins i tot aquí, en la universitat es queda molt curt. La història del Poble Gitano va més enllà d’un documental de la remodelació i trasllat de les barraques a les ‘1000 viviendas’. A més, el poc que coneixen ve lligat a programes de televisió com els Gipsy Kings, que reflecteix encara menys el veritable dia a dia dels gitanos i les gitanes”, es queixa Antón.

A partir del moment en què tots dos constaten la invisibilitat de la cultura gitana a les aules universitàries, comencen a posar en marxa un engranatge de reivindicacions i lluita. Van participar en un projecte de recerca del grup d’Antropologia de la Universitat d’Alacant sobre el coneixement que el professorat i alumnat universitari tenien sobre la història i cultura del Poble Gitano. Les dades van ser molt clares, no sols desconeixien la temàtica, sinó que volien conèixer-la.

En una de les assignatures, se’ls va proposar crear un projecte d’intervenció. És aquí on Aquilino i Antón van veure el millor moment per a desenvolupar les seves idees mitjançant el disseny d’un projecte d’intervenció amb les seves companyes Estefanía, Maira i Teresa. El resultat, el projecte ‘Promoció i inclusió de la perspectiva gitana en el professorat i alumnat de primer curs de la Universitat d’Alacant’ es basa en la inclusió de la perspectiva gitana –historia, cultura i valors– als coneixements aplicats de qualsevol carrera universitària, ja sigui medicina, educació, antropologia o qualsevol altra. D’aquesta manera, els estudiants que en el futur s’enfrontaran al món laboral puguin fer-lo amb les majors eines possibles, i tinguin la capacitat d’adaptar-se a la diversitat de persones amb les quals treballaran, entre elles, les persones gitanes.

El projecte es va presentar a un rigorós concurs en la Universitat d’Alacant en el qual van competir contra altres 30 projectes i amb un extens jurat en el qual es trobaven representants d’universitats estatunidenques, alemanyes i xilenes. El projecte ideat per Aquilino i Antón no només es va alçar amb el màxim guardó, sinó que a més van ser convidats pels representants de les universitats de Xile i Chicago a exposar el seu projecte en aquestes universitats.

 

“El sistema educatiu hauria de treballar més la inclusió que la integració”

Arribar fins a quart curs del grau de Treball social i alçar-se amb un reconeixement de tal magnitud no ha estat senzill per a cap dels dos. Per desgràcia, avui dia, continua existint un nivell alarmant de discriminació cap a la població gitana, un fenomen social complex que es manifesta en tots els nivells de la vida quotidiana de les persones gitanes, i l’àmbit educatiu no escapa a això.

A aquestes dues històries de vida que acaben per coincidir en la universitat, li hem d’afegir un nexe previ, un aspecte comú en la seva trajectòria acadèmica: a tots dos se’ls va assignar al grup de ‘menys nivell’ en secundària sense que ells poguessin entendre el perquè.

Aquilino, quan va començar a treure millors notes, el professorat el felicitava creient que ell havia canviat, al que ell responia “jo no he canviat, continuo sent el mateix, només que vosaltres m’heu deixat de mirar com abans em miràveu. A més, us heu adonat que no sóc qui vosaltres crèieu”.

D’altra banda, Antón ens expressa el seu malestar amb el tractament que des del sistema educatiu s’ha ofert comunament a la població gitana. “Vaig estar tres anys amb el mateix llibre de Valencià, pràcticament gairebé tota la secundària. Per aquests motius i alguns més, quan vaig arribar a 4t de l’ESO vaig començar a faltar alguns dies, ja que em trobava sense motivació i sense ganes d’estar en el col·legi. Crec que el sistema educatiu hauria de treballar més la inclusió que la integració. No es tracta que jo rebaixi la meva condició per a poder encaixar amb tu, sinó que tots sapiguem conviure sense necessitat que ningú se senti superior”, explica Antón.

Tots dos manifesten la decepció que han sentit al llarg de les seves trajectòries formatives fins al moment de convertir-se en protagonistes de la seva reivindicació. “En la universitat, a través d’aquest projecte s’estudia la cultura gitana i per aquest motiu m’he sentit valorat, però mai ha estat així. Jo hauria d’haver-me sentit valorat sempre, i això et desmotiva. A això, suma-li la poca formació del professorat en perspectiva gitana i les baixes expectatives cap a nosaltres. En conseqüència, et trobes amb uns mestres i un sistema que no sap aconseguir que els alumnes no es perdin o recuperar-los”, afirma Aquilino.

 

“Com més estudio, més gitano em sento”

Antón i Aquilino han pogut superar les dificultats del seu camí, han superat les expectatives dels qui no confiaven en ells i els donaven per perduts –un sistema educatiu antigitano– i van ser capaços de saltar l’abisme que existeix entre l’educació secundària i la post-obligatòria per a l’alumnat gitano. A més, van saber sentir-se orgullosos de ser gitanos i ser universitaris, sense perdre els valors que els van transmetre les seves famílies. “Com més estudio més gitano em sento. Per aquest motiu, d’una manera o una altra ha d’estar relacionat. Per a res la formació desequilibra la balança, no és incompatible, de fet, és una cosa que va creixent uniformement”, apunta Aquilino.

Estar acompanyat al llarg del camí és una de les claus per a derrocar una a una les barreres que trobes en un món encara per conquistar, el món universitari. Per a ells, aquest acompanyament està sent també clau, i és que gràcies a la iniciativa d’Antón i de Sara –una companya universitària, també gitana– van acabar per reunir un ampli grup d’estudiants gitanos amb els quals compartir un camí no exempt de dificultats.

“Gràcies a ella i a través del boca a boca, vam aconseguir unir a un grup al voltant de 40 gitanos i gitanes estudiants. Tant de graus universitaris com d’estudis superiors. De tant en tant ens reuníem per a compartir els nostres sentiments, donar-nos suport i també per a demostrar i demostrar-nos que estudiar és gitano”, comenta amb il·lusió Antón.

Ara, gràcies a estudiants com ells, la universitat comença a ser un espai cada vegada més gitano, on el coneixement que es construeix sobre el nostre poble comença a allunyar-se dels prejudicis i biaixos que la història ha generat entorn a nosaltres.

Sobre el autor

Respondre