Coneguem millor el virus SARS-CoV-2. Entrevistem la Libertad Heredia i en Manuel García

Coneguem millor el virus SARS-CoV-2. Entrevistem la Libertad Heredia i en Manuel García

El passat mes de març Europa sencera es va paralitzar. Col·legis, restaurants, comerços, llocs d’oci, espais culturals i fàbriques van tancar, les famílies van quedar confinades a casa i els desplaçaments es van restringir al màxim. Una crisi sense precedents causada per un petit virus batejat amb el nom SARS-Cov-2 sobre el qual encara hi ha innombrables interrogants. Per conèixer de més a prop aquest virus hem entrevistat Libertad Heredia, biòloga especialitzada en neurociència i immunologia, i Manuel García, doctor en nanociència aplicada a la biomedicina.

El primer dels interrogants que es planteja la comunitat científica i, pràcticament, la totalitat dels humans és saber quan, com i per què es va originar aquest nou virus. Oficialment, la Xina va informar el primer cas de Covid-19 el 31 de desembre de 2019, ràpidament el virus va començar a propagar-se i els primers casos es van relacionar tots amb el mercat d’animals i marisc de Wuhan. Ràpidament el ratpenat es va convertir en el principal sospitós. Manuel García ens adverteix que de moment no hi ha res demostrat científicament, encara que sembla el més probable. “Hi ha moltes publicacions científiques, sobretot de la Xina, que expliquen l’origen del virus. Pertany a la família dels coronavirus i, investigant altres virus que s’han donat en el passat, tot apunta què prové del ratpenat, un animal amb molta capacitat per infectar altres tipus de mamífers o hostes intermedis abans de saltar a l’ésser humà. El que encara no s’ha demostrat concretament que provingui de la ratapinyada, però tot apunta que sí”, matisa Manuel.

A Libertad Heredia no li estranya que hagi sorgit un virus com aquest. “És molt normal que aquest virus s’hagi originat en un altre animal, que a aquest animal no li faci res i que al passar als humans sigui molt més maligne. No és gens estrany que sorgeixin malalties així, hi ha moltes malalties que es transmeten per vectors animals, o pel fet que l’animal sigui el mateix focus infectiu. Tenim, per exemple, la toxoplasmosi o la malària. Hi ha moltes malalties causades per paràsits, bacteris o virus provinents d’altres animals”, ens explica Libertad.

Per a Manuel, la zoonosi -com es coneix a la transmissió de malalties d’animals a humans- no és tampoc una cosa estranya, “és una cosa que passa sovint però no som tan conscients. Només cal una petita mutació perquè un virus sigui capaç de saltar a una altra espècie. Les variacions genètiques en els virus poden ser espontànies i completament a l’atzar, i es poden donar per motius molt variats, de manera que són impossibles de predir”.

Estan creixent les epidèmies i pandèmies víriques al segle XXI?

En les dues últimes dècades hem conegut moltes epidèmies i pandèmies originades per virus d’origen animal que han acabat causant veritables drames humanitàries i econòmiques. El brot de SARS-CoV de 2002, la grip aviària del 2004, la grip porcina de 2009, el brot del MERS-CoV de 2012, els continus brots de l’ebola des del 2014 i aquest brot de SARS-CoV-2 fan presagiar que aquest tipus de situacions poguin ser més freqüents. Libertad relaciona aquests esdeveniments amb una major mobilitat de les persones. “No crec que ara hi hagi més virus que abans, sinó que hi ha un major moviment de persones que a la fi facilita que es generin aquestes pandèmies. En aquest cas el problema hi ha estat que la primeres persones contagiades van viatjar o es van relacionar amb persones d’altres països o que sí van viatjar, i d’aquesta manera s’ha expandit un virus que podria haver quedat localitzat”, explica Libertad.

Manuel García també ens adverteix que no estem davant d’un nou escenari, simplement tenim més informació i coneixement que al segle passat. “Cal tenir en compte que ara, en l’era digital, en la globalització, ens permet estar més al tant en cada moment, abans no teníem tantes fonts d’informació. En el passat també succeirien aquest tipus de virus i contagis però no érem tan conscients. Les mutacions genètiques de les que deriven són un fenomen natural. La investigació mèdica també ha avançat molt. Ara podem saber d’on ve una patologia i d’on no, abans no es podia. Per exemple, la pesta negra de segle XIV va matar desenes de milions de persones a tot el món, i no es va tenir coneixement fins fa relativament poc que procedia d’un bacteri”.

Paral·lelismes amb la grip espanyola de 1918

Revisant registres del passat, aquesta pandèmia té molts paral·lelismes amb la grip espanyola de 1918, els carrers es van quedar buits, els treballadors no acudien als seus llocs de treball, la gent sortia amb mascaretes als carrers, els hospitals es van veure desbordats i els edificis públics es van convertir en hospitals de campanya. El brot va començar al març de 1918 i va desaparèixer a l’estiu de 1920.

Ara, molts tenen l’esperança que, a l’igual que va succeir amb la grip espanyola, amb l’estiu el virus pugui desaparèixer. No obstant això, Libertad Heredia ens avisa que molt probablement no succeeixi així. “Cal moltíssima calor per eliminar un virus. És cert que a l’estiu hi ha menys casos de grip o de refredats, però no és perquè la calor hagi acabat amb el virus, sinó perquè el nostre sistema immunitari està millor, però els virus continuen presents. Amb el fred, el nostre sistema immune es ressent i és quan patim més la malalties causades pels virus de la grip o els refredats”, explica Libertad.

Manuel García esgrimeix que, en realitat, la grip espanyola no va desaparèixer sense més, sinó que va mutar i segueix present. “La grip espanyola va estar causada per un influença virus, i no va desaparèixer, va acabar mutant i donant lloc a diferents tipus de influenzavirus, del tipus A, que són les que han causat la grip aviària, la grip porcina. No diria que el virus s’ha acabat, sinó que s’ha extingit per donar pas a un altre tipus de mutació, donant lloc a altres tipus de virus”.

“El problema és que no sabem com evolucionarà aquest virus. Si tingués poca capacitat de mutació, a la llarga el nostre sistema immunitari el reconeixeria i seria capaç d’eliminar-lo, perquè tindríem anticossos per lluitar contra ell. En aquest cas podria acabar desapareixent o que hagi molt poca incidència. Però si el virus és capaç de canviar cada any com passa amb la grip, no tindrem més que lluitar contra ell sempre”, ens avisa Llibertat.

El repte de la comunitat científica: una vacuna

Encara que no ha passat molt de temps, sembla una eternitat des que vam tenir les primeres informacions des de la Xina d’un nou virus. Des de llavors la comunitat científica està treballant àrduament per poder respondre a tots els interrogants que està plantejant aquesta pandèmia. Per a Libertad Heredia, el principal repte és elaborar una vacuna. “Amb una vacuna eduquem al nostre cos a reconèixer i atacar el virus d’una manera molt més ràpida que si ens trobem amb el virus sense informació anterior. El repte és trobar una vacuna que funcioni. El procés de fer una vacuna sol ser molt llarg i si, a més, tenim un virus del què pràcticament no tenim informació, no coneixem bé els anticossos que genera el cos, no coneixem que part del virus ataca el cos, és molt difícil. Es necessita també analitzar molt bé els anticossos de la gent que ja ha superat la malaltia. Fins llavors, no podrem tenir una vacuna”.

Manuel ens adverteix que si no aconseguim una vacuna “quan torni a sorgir un brot, haurem de tornar a confinar-nos” i ens avisa que de moment els primers resultats aconseguits amb vacunes per la SARS-CoV-2 no estan sent òptims. “La majoria de les vacunes que s’estan fent no protegeixen d’infecció a altres i a més poden produir complicacions fent que el pacient es pugui trobar pitjor ”.

Manuel també ens explica que un altre dels principals reptes és millorar la detecció mitjançant nous test. “Una altra de les tasques de la comunitat científica és el desenvolupament de nous test per diagnosticar la presència de virus i realitzar-los a tota la població possible. És important saber si una persona té el virus, si és portadora, si ho ha passat o si no”.

Un futur amb normalitat, però amb precaucions

Després de sis setmanes d’estat d’alarma, les mesures de desconfinament comencen a aplicar-se començant pels més petits. A poc a poc el país ha d’anar recuperant la normalitat, però Libertad ens comenta que l’amenaça de virus segueix present i caldrà prendre precaucions. “Crec que serà difícil, perquè el virus segueix estant present. Si quan acabi l’estat d’alarma sortim al carrer i ens comportem com sempre, propagarem de nou el virus perquè hi ha gent que segueix estant infectada. Respecte comportament, hem d’anar amb compte. Que puguem sortir al carrer no vol dir que puguem abraçar el veí, hauríem d’anar amb cautela, mantenint les distàncies, rentar-nos molt les mans, tenint molta cura amb la higiene i mantenint distància amb la gent”.

Manuel García també coincideix en ser cautelosos, “com encara no hi ha una vacuna, les persones no som immunes, llevat que ho haguem passat, i haurem d’acostumar una mica a incorporar aquests hàbits al nostre dia a dia: protegir-nos millor, utilitzar màscares, guants, desinfectar tot quan arribem a casa i mantenir distància amb la gent”.

Manuel també proposa no alarmar-se tampoc més del compte, ja que molta gent “potser estan més espantades del que cal”, i recomana coherència i responsabilitat. “Hem de ser més conscient i coherents, no podem deixar de fer coses que són importants i que poden acabar per perjudicar-nos si no les fem com, per exemple, anar a el metge si es té qualsevol altra malaltia”.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre