La Barcelona Rumbera

La Barcelona Rumbera

L’inici de la dècada dels vuitanta va ser l’època daurada de la rumba catalana, ja que eren quatre les generacions de rumberos que corríem pels escenaris: els veterans, els seus seguidors, els joves i l’última generació d’adolescents que començaven a fer els seus primers passos.

En aquells moments la rumba catalana no només es va posar de moda sinó que era la música de la ‘jet set’. El Florida Park de Madrid, Don Chufo, Boccaccio, Las Vegas, les sales de festes de moda que freqüentaven artistes, actors, la gent guapa -com se’ls deia llavors- es van omplir de rumba catalana; i a tots els hi agradava presumir de tenir un amic rumbero. Aquell va significar un moment àlgid per la rumba catalana, un moment en què els artistes sortíem a l’escenari amb un xou elegant, amb esmòquing o amb impecables vestits d’alpaca.

Vam posar el llistó molt alt a la rumba. En totes les sales de festa sonava rumba catalana. Van començar a sorgir una infinitat de grups rumberos. Les discogràfiques van omplir els seus catàlegs de rumba, de diferents estils, i els joves van venir a engrandir allò que els seus antecessors havien creat.

Jo no sóc antropòleg, ni historiador, tan sols vull compartir les meves vivències des de dins de el món de la rumba, des del que vaig viure sobre dels escenaris i de tot lo que vaig compartir i comparteixo amb la resta d’artistes, majors que jo, i també més joves.

A principis dels noranta, amb Peret retirat dels escenaris i dedicat en ple a l’església evangèlica, Peret Reyes i un servidor li vam demanar que ens aconsellés en la producció del nostre nou projecte musical. Finalment va cedir a les nostres pretensions. Fins llavors, vam ser els seus deixebles i no volíem res més que seguir confiant en el seu consell artístic. Ell mateix ens va batejar amb el nom de ‘Chipén’ -‘veritat ‘en català-, ja que segons ell, la nostra rumba era rumba de veritat!

Chipén interpreta el tema “Rumba de Barcelona” en el concert de les Estrelles de la Rumba que va tenir lloc al Velòdrom d’Horta a 1991

En aquella primera producció ens vam voler envoltar també de tota la plana major en el món de la rumba catalana, en Ramonet, Los Amaya, en Chacho, el Tío Huesos, el Tío Toni, el Tío Paló, Àngel Blázquez, Kitflus, en Simó, la Nuri, la Rosita , la Divina, la Laura, la Mami, la Quisi; els més joves com Yumitus, Ricardo Tarragona, Joel, Rafaelito Salazar; tots coproduïts pels mestres Víctor Aman i José Mas Kitflus.

Quan Peret ens va veure a tots junts en una mateixa producció, a tots els seus deixebles sota les seves ordres, no va poder resistir-se. Va ser llavors quan, veient aquella fusió, Peret decideix tornar als escenaris amb la major banda rumbera de la història. Sis generacions de rumba junts als que bateja com les ‘Estrelles de la Rumba’. El Velòdrom d’Horta va ser l’escenari on el grup es va estrenar a l’estiu del 91 i el rei de la rumba va reprendre el seu tron.

En llavors quan Peret produeix a un joveníssim Joel, l’últim a allistar-se a files. Amb el tema ‘Bésame’, Joel va representar a Espanya al festival de l’OTI de 1991. Chipén vam tenir el plaer de acompanyar-lo en aquella ocasió a l’escenari.

Peret també recupera Ramonet després de molts anys apartat dels escenaris, produint el seu treball ‘Marxa, Marxa’, tema que més tard faria popular Rosarito.

Ramonet interpreta el tema “Marxa, marxa” en el concert de les Estrelles de la Rumba que va tenir lloc al Velòdrom d’Horta a 1991

Igualment, la major de les geramanes Flores, Lolita, va fer popular el tema ‘Sarandonga’, gravat prèviament per Chipén. En la seva versió, Lolita no va dubtar a envoltar-se de rumberos gitanos.

Els Amaya també tornen als escenaris, acompanyats per la resta de rumberos i produïts per Peret.

La rumba torna a estar en lo més alt. Els jocs olímpics de Barcelona s’acomiaden del món al ritme de ‘Los Manolos’. La rumba està més viva que mai.

Continuarà …

Sobre el autor

Respondre