Els hereus

Els hereus

Mentre Peret trepitjava amb força escenaris de tot el món, els més joves van començar a llaurar el seu propi estil, recollint l’herència dels que portàvem diversos anys fent rumba, però nodrint-se amb influències musicals molt més fresques. Apareixen així grups i artistes com Estrelles de Gràcia, Yumitus de la Payoya, Rafalito Salazar, Jumitus Tutupa, Sicus Carbonell o Alejandret de la Pureta.

És llavors quan al barri de Gràcia apareix un jove cantautor argentí que, amb molt de respecte i humilitat, s’involucra amb els gitanos del barri i comença a vestir els seus propis temes a ritme de rumba. Va néixer Gato Pérez, compartint escenari amb estrelles de Gràcia i generant un estil molt personal. Les seves lletres desenfadades van aconseguir captivar a un públic molt jove, guiant la Rumba Catalana cap a nous horitzons.

Gato Pérez a l’escenari amb Arrels de Gràcia i Yumitus de la Payoya

Gato va passar a formar part de la família rumbera. La seva influència permet que els joves desenvolupin una nova manera de fer rumba, recollint tota l’herència rumbera, mantenint aquesta força rítmica primitiva, però donant un nou color a la rumba gràcies a les aportacions del Gato .

Aquells nens que voleiaven pels escenaris mentre els grans tocàvem, van deixar molt clares les seves habilitats i les seves idees musicals, per acabar superant-nos artísticament.

Yumitus de la Payoya s’apropa al Rap i al Latin Jazz; Rafalito Salazar i el seu grup “Ai, ai ai” recull una rumba més felina, més del Gato Pérez; Jumitus Tutupa beu de la música llatina, del Jazz i del Flamenc; Sicus Carbonell amb “Sabor de Gràcia” adapta les tendència més contemporànies amb la tradició rumbera del barri de Gràcia; la rumba de Alejandret de la Pureta mira alhora cap al Flamenc i cap a la música cubana.

Yumitus de la Payoya rapeja per Buleries acompanyat a l’escenari per Chipén, Sicus Carbonell, Ramon del Pichón , Ricardo Tarragona, Rafalito Salazar i Antonio González “el Patata”, entre d’altres.

Tots ells acaben per crear la seva pròpia música a força d’actuar i fusionar la rumba catalana amb músics d’altres estils musicals, amb els qui acaben d’obrir una nova era per la Rumba Catalana.

I per defecte generacional, ara ells són el referent dels més joves, de la generació que s’està pastant i a punt d’entrar al forn. I ull amb aquesta darrera fornada perquè tenen tota la informació genètica i han pres el biberó amb rumba.

Continuarà …

Sobre el autor

Respondre