Fent de l’esport un estil de vida. Entrevista a Paula Heredia

Fent de l’esport un estil de vida. Entrevista a Paula Heredia

Paula Heredia és una jove gitana del barri del Gornal, amant de l’esport i orgullosa del camí que està aconseguint construir. Amb tan sols 16 anys ha conquerit fins en cinc ocasions consecutives els campionats de Catalunya i Espanya de Twirling, un esport que combina la gimnàstica rítmica i la dansa. Recentment ha viatjat a Eslovènia per participar en els campionats d’Europa i ha tornat amb dues noves medalles penjades del coll, un or i un bronze.

Probablement poques persones coneguin el significat de la paraula Twirling. És un esport desconegut pel gran públic. Però si diem la paraula majorette, segurament a gairebé tots ens vingui al cap la imatge d’una jove somrient fent acrobàcies amb un bastó dins d’una marxa festiva. Les ballarines de Twirling no són més que l’evolució d’aquelles antigues majorettes cap a un esport que uneix de manera dinàmica acrobàcies, ball i gimnàstica. Quan la Paula explica a les seves amigues o cosines que és ballarina de Twirling i campiona d’Espanya i Catalunya “s’estranyen, ningú s’espera que els hi expliquis una història com aquesta. Fins i tot els hi passa a les meves primes i tietes. D’una banda els hi agrada, però per l’altre segueixen guardant molts tabús respecte a l’esport femení”, comenta la Paula.

No obstant això, aquests tabús mai han estat una barrera per la seva afició pel Twirling. La seva passió va començar de ben petita. “Recordo que tenia quatre anys i una de les meves amigues em va dir que s’havia apuntat a ballar i jo vaig insistir a la meva mare perquè m’apuntés a mi també. Des de llavors practico Twirling”. Ara aquest esport s’ha convertit en el seu estil de vida. Tal i com ella ens explica “és igual que quan t’ensenyen a caminar, a mi em van ensenyar a fer acrobàcies. És la meva manera de viure, és molt més que un hobby. El practico des que tinc quatre anys i em segueixo divertint”.

Les seves primeres experiències en competicions van començar sent encara una nena molt petita, “el meu primer exercici individual en una competició va ser amb cinc anys. Les primeres vegades vaig quedar en sisena i cinquena posició. Amb 9 anys vaig començar a guanyar campionats d’Espanya i Catalunya, i he aconseguit mantenir el títol any rere any”.

A principis de juliol, la Paula va viatjar a Eslovènia per participar en un campionat europeu. Era la primera vegada que sortia a l’estranger i encara que, com ella diu, “tenia moltes pors per sortir de casa meva, por pels països contra els que havia de competir i por pel nivell que poguessin tenir les rivals”, no ha estat un obstacle perquè la Paula hagi conquistat dues medalles més, un or en l’exercici de grup –formacions de 10 a 12 ballarines– i un bronze en l’exercici d’equip –formacions de 5 a 7 ballarines–. La seva clau per a l’èxit és “entrenar, entrenar i entrenar”.

Buscant l’equilibri entre els estudis i l’esport

La Paula entrena cinc dies a la setmana, 17 hores en total, i acaba de finalitzar quart de l’ESO al Centre d’Estudis Jaume Balmes. Mantenir l’equilibri entre els estudis i l’esport d’elit en plena adolescència requereix de molta fortalesa mental i constància. “Tot està en la ment, per a mi és ja un estil de vida. Tot consisteix a tenir cap, pensar en les coses i organitzar-te, saber quin temps disposes per a cada tasca i centrar-te en fer cada cosa al seu moment”.

Així i tot, els estudis han requerit més esforç del que la Paula esperava i ha hagut de compaginar les recuperacions de diverses assignatures a finals de juny amb els entrenaments finals previs al campionat europeu. LA Paula va buscar ajuda al Pla Integral del Poble Gitano (PIPG) per poder afrontar l’esprint final. El suport del PIPG ha estat cabdal per ella, “si no m’haguessin ajudat amb professors de reforç en matemàtiques i català, hauria estat una missió impossible. Ara, gràcies a ells ja tinc quart de l’ESO aprovat”, ens explica amb alleujament la Paula.

Fer dels esports també els seus estudis és el nou repte que comença a teixir la Paula. La seva meta final és “ser professora d’educació física o dirigir el meu propi gimnàs”. Per convertir el somni en realitat el primer pas és aconseguir la titulació de Grau Mitjà en Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural. Els següents passos la duran cap a la universitat. La Paula ja és conscient que haurà de superar moltes barreres i molts moments difícils. El seu lema és “no mirar cap enrere ni cap als costats, només cap a la meta, pas a pas i vivint el present”.

Trencant motlles i creant-ne de nous

Ser dona, gitana, esportista d’elit, estudiant i tenir-ho tot tan clar no és gens comú, més aviat tot el contrari, i això és una cosa que fa sentir molt orgullosa a la nostra jove de setze anys. “Em sento molt orgullosa. Ajudo a que la gent entengui que a les gitanes d’avui dia no se’ns ha de mirar a totes de la mateixa manera. Per ser dones gitanes no se’ns ha de posar cap etiqueta”.

Fins ara la Paula ha fet molts sacrificis, moltes hores d’entrenament, moltes hores d’estudi per aconseguir el que sempre ha volgut, fer de l’esport, del Twirling, la seva vida, i en el seu recorregut destaca davant de tot el suport de la seva mare. “La meva mare està amb mi i no deixa que em rendeixi. M’anima a seguir endavant, sempre em diu que jo puc, que jo valc”, comenta amb orgull.

El seu consell per a les més joves és seguir els seus passos, no en el Twirling, però sí en l’ambició de construir el camí a la vida que cadascuna desitgi. “M’agradaria que les dones i les nenes s’animessin a fer esport, és molt sa i molt bo. Hem d’obrir la ment, fer coses noves, provar nous camins. La vida està per viure-la, en el bon sentit de la paraula. Per experimentar i trobar cadascuna el que li agrada”.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre