“Camela’t del català”, una guia bilingüe per apropar la llengua catalana a la població gitana

“Camela’t del català”, una guia bilingüe per apropar la llengua catalana a la població gitana

La Plataforma de la Llengua ha produït una guia en llengua romaní i en català per promoure l’ús de la llengua catalana entre la població gitana.

La Plataforma de la Llengua és una organització no governamental que té com a missió promoure la llengua catalana como a eina de cohesió social. Una de les seves iniciatives és la producció de guies introductòries al català que serveixin per conscienciar a diferents comunitats de la importància de l’ús social de la llengua catalana.

Durant els darrers mesos, l’ONG del català ha treballat en la producció d’una guia bilingüe –en català i en romanò– per apropar la llengua catalana a la comunitat gitana i per fer també difusió de la llengua romaní.

La guia ha comptat amb la col·laboració de l’Església Evangèlica de Filadèlfia de Catalunya, i es que aquesta acull a un ampli sector de la població gitana amb més de 120 esglésies repartides per tot el territori català.

La guia fa un repàs a la història d’aquesta confessió religiosa a Catalunya i, a continuació, explica els principals trets de la llengua catalana, entre ells diferents préstecs lingüístics provinents del caló català. Per últim, la guia presenta els avantatges de l’ús social de la llengua catalana i diferents recursos per aprendre-la.

Si voleu conèixer millor aquest recurs, podeu descarregar-vos la guia a continuació: “Camela’t del català”.

Aquesta no ha estat l’única activitat de difusió de la llengua catalana amb població gitana. Durant els darrers mesos, la Plataforma de la Llengua ha desenvolupat un taller de rap i de rumba catalana amb joves del barri de la Mina en col·laboració amb diferents entitats del barri. El resultat del taller ha estat el videoclip “Fills de la Mina”, on els participants del taller expressen la seva visió del barri, lluitant contra els prejudicis i estigmes de la gent que no coneix La Mina.

Reconeguts artistes com el rumbero Rafalito Salazar, el raper Nel·lo C i la dramaturga Estel Solé han participat en els tallers i en la creació d’aquest videoclip

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre