Kali Zor acull un intercanvi juvenil centrat en l’educació formal

Kali Zor acull un intercanvi juvenil centrat en l’educació formal

L’organització Kali Zor ha acollit durant una setmana a joves gitanos amb formació universitària procedents de diferents països europeus amb l’objectiu de motivar i recolzar l’alumnat del barri de Sant Roc a Badalona.

Probablement un dels principals factors que més desmotiva i dificulta que gitanos i gitanes es decideixin a estudiar més enllà de l’educació obligatòria sigui la manca de referents positius pròxims, és a dir, l’absència d’altres gitanos o gitanes, més grans que ells, que hagin decidit cursar estudis superiors i ho hagin aconseguit amb èxit. Precisament, per intentar incidir en aquest aspecte, l’associació gitana Kali Zor ha reunit un grup de gitanos i gitanes de diferents països europeus amb formació universitària per traslladar un missatge de motivació als alumnes de diferents centres educatius del barri.

Aquesta és la segona ocasió en què l’associació badalonina ha realitzat un intercanvi juvenil, la primera va ser fa tot just un any. En aquella ocasió l’intercanvi va utilitzar l’esport com a eina per combatre el racisme. Aquest cop, Kali Zor ha reunit 18 joves gitanos amb trajectòries d’èxit acadèmic procedents d’Hongria, Albània i Romania.

Durant una setmana, els participants de l’intercanvi juvenil han pogut conèixer el context i la història del barri de Sant Roc, i amb l’ajuda de l’equip de professionals de Lo Relacional, han aconseguit crear una escenificació amb la qual traslladar els seus missatges de suport i motivació a l’alumnat de les escoles Baldomer Solà, Lestonnac i Eugeni d’Ors.

Durant l’acte, que va tenir lloc el divendres 23 de setembre a l’escola Eugeni d’Ors, els participants de l’intercanvi van explicar les seves trajectòries vitals i van expressar les seves expectatives per al futur. Andrea, una jove estudiant de medicina de Romania, va explicar que el que el va empènyer a estudiar va ser “el desig de ser algú a la vida i perquè volia ajudar a altres persones. I tot i que vam passar dificultats econòmiques a casa, no vaig desistir i vaig poder rebre una beca en el meu segon any, i ara vull convertir-me en una doctora famosa i conservar el meu esperit gitano “.

I és que altre dels obstacles que han d’afrontar els gitanos i gitanes que decideixen estudiar és la por a perdre part de la teva identitat gitana. No obstant això, activitats com aquesta, en què alumnes de primària i secundària poden conèixer a joves gitanos amb formació superior, facilita que puguin trencar-se a poc a poc aquests vells clixés. Per a Alfonso Amaya, president de Kali Zor, l’objectiu d’aquest intercanvi és “generar un impacte en la comunitat gitana del barri i ajudar a reduir l’absentisme escolar”, i encara que ens indica que en aquest àmbit “hi ha diversos assumptes que haurien de treballar-se, ja que cada família té unes circumstàncies diferents, nosaltres amb aquest projecte volem aportar el nostre granet de sorra “

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre