Mor als 82 anys l’Oncle Manel

Mor als 82 anys l’Oncle Manel

Aquest dijous ha mort als 82 anys  l’Oncle Manel, Manuel Giménez Valentí, un dels grans defensors dels drets del poble gitano a Catalunya i pioner del món associatiu gitano.

Manuel Giménez va néixer al barri de Gràcia, on va viure fins fa sis anys, moment en que va marxar a Mataró per estar més a prop de la família. Va ser al seu barri natal on va fundar l’any 1986 la Unió Gitana de Gràcia, i pocs anys més tard va ser un dels principals propulsors en la creació de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans.

Amb més de 50 anys d’activisme, l’Oncle Manel ha estat tot un referent, no només per als propis gitanos, sinó per a tota la ciutadania. La Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 2004, i l’Ajuntament de Barcelona, un any més tard, li va atorgar la Medalla d’Honor de la ciutat. Va ser un estret col·laborador de Carme Garriga, junts van elaborar diferents estudis sobre la població gitana de Catalunya que van donar peu a profundes intervencions comunitàries, com és el cas del propi Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya.

El seu exemple ha estat tot un revulsiu per a les generacions més joves, ara l’entitat de Joves Gitanos de Gràcia està prenent el seu relleu, un exemple ha estat el gran èxit que l’entitat ha tingut en les festes del seu barri, a la plaça del poble Romaní, una plaça que reconeix al poble gitano i que és també una de les herències que deixa a la comunitat del seu barri.

*Imatge de www.gitanos.cat

Sobre el autor

Respondre