El Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya aconsegueix que sis estudiants gitanos accedeixin al grau universitari triat en primera opció

El Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya aconsegueix que sis estudiants gitanos accedeixin al grau universitari triat en primera opció

El passat 13 de juliol es van publicar les notes de tall d’accés als diferents graus universitaris de Catalunya, un moment que esperaven amb il·lusió els sis estudiants gitanos del Grup d’Accés a la Universitat que enguany havien aconseguit superar les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.

Després de gairebé dos mesos d’espera, els alumnes que es van presentar a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys, dimecres de la setmana passada va suposar el final de l’espera, el moment de conèixer si les seves notes serien suficients per a accedir a la carrera universitària somiada.

El Grup d’Accés a la Universitat (GAU) és una de les iniciatives més reeixides que l’administració catalana desenvolupa amb la població gitana. Durant vuit mesos, homes i dones gitanes, que en la majoria d’ocasions van abandonar l’educació obligatòria sense graduar-se, es preparen per a fer front a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys.

Després d’onze exitoses edicions del GAU, el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya (PIPG) demostra amb aquesta iniciativa que les persones gitanes confien en la formació i en l’educació com a recurs per al seu present i el seu futur, per a aconseguir estabilitat i autonomia i sortir de la situació d’exclusió social i econòmica en la qual es troba una part molt significativa de la població gitana.

El mes de maig passat, els alumnes del GAU es van presentar a les esperades i també temudes proves. La majoria d’ells es preocupaven perquè després de diversos mesos fent un gran esforç per a compaginar vida laboral, familiar i acadèmica, havien de donar el màxim de si mateixos en diferents exàmens. Després havien d’esperar a les seves notes i després havien d’esperar a la publicació de les notes de tall del grau triat.

Entre les aprovades enguany està l’Ana María Fernández, mare de família, veïna del barri de Ca n’Espinòs de Gavà. Encara que l’Ana María sempre havia valorat la formació –ha aconseguit que els seus dos fills es trobin avui cursant estudis universitaris–, mai va creure que la universitat fos una opció per a ella però, animada per l’equip tècnic del PIPG, va decidir fer un pas endavant.

L’estiu passat, la universitat no formava part ni de les seves expectatives de futur ni dels seus desitjos personals, però aquest setembre l’Ana María començarà la carrera de Treball Social. “Mai vaig imaginar que jo podria arribar a la universitat, per a mi era una cosa inassolible. Ara ja puc accedir al grau que jo volia, podré donar-li un gir a la meva vida i sobretot als del meu voltant”, explica il·lusionada l’Ana.

“Vull formar-me per a millorar les meves condicions laborals i així poder treballar en alguna cosa que no em superi ni física ni psicològicament. Som persones, com la resta de la societat, i això ens dona dret a millorar la nostra qualitat de vida”, ens comenta l’Ana, i és que millorar les condicions laborals i econòmiques continua sent un dels principals motors que condueix a les persones gitanes a la universitat.

El cas d’Elías Beltrán, una altra de les persones que aquesta tardor començaran un grau universitari gràcies al GAU, és molt singular. Pare de tres fills i veí del barri de Bon Pastor, igual que moltes persones gitanes va haver d’abandonar l’educació de jove per circumstàncies econòmiques i dedicar-se a la venda ambulant, el seu actual ofici.

Inspirat per la seva família, l’Elías va decidir reprendre els seus estudis amb el Grup d’Accés a la Universitat i, després de passar amb èxit les proves, al setembre començarà el grau universitari de Teologia Evangèlica. L’afany de superació i les ganes de demostrar que les persones gitanes poden aconseguir tot allò que es proposin és una de les seves motivacions, “estudiar Teologia suposarà un punt d’inflexió en la imatge que reflecteixo com a gitano i com a creient. Vull demostrar que un venedor ambulant, si s’ho proposa, pot ser teòleg”.

L’Elías ens explica que a la universitat no cerca una alternativa al seu ofici actual com a venedor ambulant, sinó que amb el grau de Teologia vol desenvolupar amb major profunditat la seva faceta com a pastor evangèlic i potser arribar a ser mestre d’altres pastors dins de l’església evangèlica de Filadèlfia.

Ana María, Elías i la resta d’aprovats enguany, Patricia, Carlos, Israel i Santos ens mostren amb normalitat que la universitat és una opció més per a les persones gitanes, una opció més per a enfrontar-se al món laboral –fins i tot al món espiritual–, una opció tan vàlida com qualsevol altra. Gràcies als seus passos, gitanes i gitanos comencen a veure amb normalitat el camí cap a la universitat i ens ajuden a deixar enrere vells prejudicis i trencar barreres socials.

Sobre el autor

Respondre