Gràcies Ramon! 30 anys de compromís amb el Poble Gitano

Gràcies Ramon! 30 anys de compromís amb el Poble Gitano

Divendres dia 13 de maig de 2022 va ser un dia molt especial. Després de molts anys de lluita incansable, en Ramon Vílchez, el principal promotor del Pla Integral del Poble Gitano, s’acomiadava de la feina per jubilació.

Per donar les gràcies a la seva trajectòria, es va organitzar un acte d’acomiadament, un acte on hi van ser presents moltes de les persones que han acompanyat a en Ramon a llarg de la seva trajectòria.

L’acte va començar amb els tècnics del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, companys d’en Ramón que van començar explicant com un nen que treballava en una fàbrica, anava per les tardes a formar-se per canviar la seva vida, sense saber que amb aquest canvi, també canviaria la vida de moltes persones més endavant.

Seguidament, van dir unes paraules companys del Departament, que entre d’altres moltes virtuts, van remarcar el seu caràcter afable i somrient, inclòs en els moments més difícils.

Cal destacar les paraules d’en Bernat Valls, company i amic, que amb unes paraules molt emotives va esmentar que en Ramón li ha aportat humanitat, racionalitat, seny, fermesa, amistat, lluita incansable i capacitat de riure, també en els moment difícils que han tingut desprès de molts anys de feina compartida.

L’acte però, no podia obviar l’impacte de la seva feina entre la comunitat gitana, molt concretament entre els joves estudiants gitanos. Així, en Manuel Fernández (estudiant del grau de Sociologia) i en Jesús Martínez (estudiant grau de Medicina), representant la veu de molts joves que gràcies al curs de preparació d’Accés a la Universitat per Majors de 25 anys que ofereix el Pla Integral del Poble Gitano, han canviat la seva vida. Tots dos van agrair profundament l’esforç, el tracte i l’acompanyament que havien sentit en tot moment, des de que van decidir començar aquest repte.

També cal remarcar l’agraïment que van fer-li els oncles i tietes Curro, Pedro, Cristóbal, José Santos, Julio Vargas, Mercedes Porras, Manuel Fernández, Mercedes Gómez… entre d’altres, per haver acompanyat, des del respecte, la tasca que també ells han dut a terme durant molts anys dins del món associatiu i comunitari. I van exemplificar aquest agraïment regalant-li una Ram Kalí, el bastó tradicional gitano.

Per concloure l’acte, van posar un vídeo amb fotografies de tota la trajectòria d’en Ramon Vílchez al costat i per la comunitat gitana. Perquè si hi han poques certeses a la vida, una d’elles es que la vida personal i professional d’en Ramon Vílchez quedarà marcada per sempre pel seu lligam amb el Poble Gitano.

En definitiva, l’acte va estar ple d’emocions per part de totes les persones que van tenir espai per dir algunes paraules i els que van ser-hi presents. Moltes persones, molt diferents entre elles, amb una relació amb en Ramón també diferent, però que van coincidir al uníson amb un mateix missatge: Gràcies, Ramon!

 

Sobre el autor

Respondre