Un 8 d’abril en record i homenatge a Juana Fernández i Rafael Perona

Un 8 d’abril en record i homenatge a Juana Fernández i Rafael Perona

El dia 8 d’abril sempre és un dia especial. És un dia especial, perquè com ja sabreu, es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano. Un dia en què tots els gitanos, siguin d’on siguin, surten als carrers de les seves ciutats o pobles amb l’ànima de celebrar que aquell és el seu dia.

Però, tot i ser sempre un dia molt important, aquest 8 d’abril de l’any 2022 ha estat més especial, més emotiu que altres anys, si cap.

Aquest any, aprofitant aquesta data tan especial per nosaltres, es van dur a terme dos actes que la pandèmia i les seves conseqüències ens havien negat fins al moment.

El dia 7 d’abril, el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona realitzava, al cementiri de Montjuïc, una ofrena floral per la seva Juana. Gitana activista, lluitadora, mare de – pràcticament – tot el moviment associatiu a Catalunya, membre i fundadora del Consell Municipal del Poble Gitano i fundadora de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), entre d’altres moltes coses.

Un esperit incansable i alegre que ens va deixar a començaments de l’any passat, però que acompanyarà per sempre el moviment associatiu gitano a Catalunya.

Aquest acte va sorgir de la seva gent, dels joves del seu barri que, segons comenta la Mercedes Gómez Cortés, actual presidenta de Lachó Baji Calí i companya inseparable de la Juana durant tota la seva dedicació al servei del Poble Gitano, van fer la proposta de la següent manera: “Mercedes, no és un bon moment per fer-li un homenatge a la tita Juana?”

Amb aquesta estima, també dels més joves, s’impulsava un acte que tots/es vam donar suport. Perquè s’ho mereixia, perquè l’estima amb estima es demostra.

I aquest acte, ja seria suficient per fer del 8 d’abril de 2022 un dia diferent, especial, emotiu… Però a més, un altre acte a Sant Adrià de Besòs, concretament al barri de La Mina, afegiria encara més emotivitat al nostre dia.

I és que el dia 8 d’abril de 2022 passarà a la història del barri de la Mina com el dia en què es va inaugurar el carrer Rafael Perona Cortés.

Sí, un carrer amb el nom d’en Rafael Perona, un home que va presidir durant dècades el Centro Cultural Gitano de La Mina, que va liderar el moviment associatiu gitano a Catalunya, activista incansable pels Drets Humans, que sempre va estar al costat de la seva gent.

L’acte, que es va dur a terme després de la tradicional cerimònia del riu, al seu barri, en presència de tota la seva família, amics, autoritats de la Generalitat i de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, representants de les entitats del barri i de les entitats gitanes de Catalunya, de veïns i veïnes… Tothom volia estar present en aquest ‘acte’. Perquè en Rafael s’ho mereixia, i perquè com he dit abans, ‘l’estima amb estima es demostra’.

Abans d’inaugurar el carrer amb el seu nom, diferents personalitats van tenir unes paraules per la família i, per finalitzar l’acte, el seu fill Rafael Perona Castillo va fer un discurs fugint de la lectura freda d’un discurs preparat, “no era el moment”, deia abans de començar el seu discurs.

Un discurs ple d’emotivitat i sentiment, recordant la lluita incansable del seu pare que va arribar al cor de tots/es els que hi érem presents.

I és per tot el esmentat que aquest 8 d’abril no ha sigut un 8 d’abril més. Ha sigut un dia carregat de records, sentiments i esperança. L’esperança de continuar lluitant en la cursa d’aquells que la van començar i ens han donat el relleu.

Pels que van ser, pels que som, pels que seran… Opre Rroma!

Sobre el autor

Respondre