El projecte ‘Aprendre Treballant’ arriba al final de la seva novena edició

El projecte ‘Aprendre Treballant’ arriba al final de la seva novena edició

Aquesta iniciativa neix del programa ‘Acceder’, un programa que fomenta la incorporació de la població gitana al mercat laboral com a porta a la inclusió social. L’èxit de l’ Acceder és tal, que el passat 1 de desembre va celebrar el seu vintè aniversari.

Les dades demostren que Acceder és una iniciativa molt positiva, ja que durant aquests vint anys ha intervingut amb un total de 110.506 participants, ha aconseguit 87.663 contractes de treball, ha facilitat feina a 31.681 persones, s’han desenvolupat 8.551 accions formatives, s’ha acompanyat a 1.777 projectes d’autoocupació i s’han signat 3.239 convenis de col·laboració amb empreses.

Durant aquestes dues dècades, Acceder ha mostrat ser un programa efectiu, compromès amb la població gitana, proper als joves, aconseguint convertir-se en una referència per a persones gitanes que cerquen feina. Avui dia, el programa Acceder és present a 14 comunitats autònomes i compta amb 63 equips d’ocupació.

Aprendre Treballant és una de les actuacions més destacades del Programa Acceder. Es tracta  d’una formació orientada a millorar les habilitats laborals de joves que es troben en situació de vulnerabilitat social, i que combina la formació teòrica amb la formació pràctica en entorns laborals reals.

En la primera fase de la formació, els participants assoleixen competències socials bàsiques pel seu desenvolupament personal, a la vegada que també desenvolupen competències tècniques i polivalents necessàries al món laboral. Posteriorment continuen la seva formació pràctica en col·laboració amb el món empresarial. Enguany, tots els participants han realitzat les seves pràctiques desenvolupant diferents oficis dins de la cadena de supermercats Carrefour. 

Endemés, aquest projecte no es limita solament a Catalunya, sinó que, actualment, està sent implementat en 41 ciutats d’arreu d’Espanya, i ha aconseguit una taxa d’inserció laboral de més del 40%, i un retorn al món educatiu del 37%.

Aprendre Treballant tracta d’oferir oportunitats reals a joves d’entre 18 i 30 anys que estan desvinculats del món acadèmic, els hi facilita una primera presa de contacte amb el món laboral i els capacita per afrontar i desenvolupar un ofici.

Aquest divendres, el projecte va arribar al final de la seva novena edició. L’acte de clausura va ser conduit per Juan Gómez, coordinador del programa Acceder a Barcelona. Gómez va fer èmfasis en la importància d’aquest tipus de programa, ja que la situació laboral de la població gitana és alarmant, amb una taxa d’atur del 52%. “Malgrat les dificultats, hem de reconèixer que les dones gitanes estan sent el motor principal per afavorir la formació del Poble Gitano”, va apuntar Gómez.

Seguidament, es va donar pas a la taula institucional, que va estar formada per Carme Méndez, directora de la Fundació Secretariat Gitano, Cesca Domènech, directora General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Raquel Gil, comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat, Francesc Ventura, responsable d’Aliances amb Empreses de la Fundació La Caixa, i Noelia Cruz, responsable de Recursos Humans de Carrefour.

Cesca Domènech va explicar que Catalunya sempre ha recolzat i acompanyat al Poble Gitano. “Podem sentir-nos orgullosos de viure en un país que sempre ha apostat per la formació del Poble Gitano”.  Després d’aquesta afirmació, Domènech es va dirigir als participants dient-los que són “un mirall pel seu poble”.

Carmen Méndez va valorar l’esforç de tots els participants i va motivar als joves a seguir amb el seu procés de formació, a la vegada que va reconèixer els valors de la cultura gitana amb un missatge molt inclusiu. “El sentit comunitari del Poble Gitano és únic, i aquest sentiment no està renyat amb la nostra societat, la qual ha de tenir ciutadans gitanos a qualsevol lloc del país. Per això, aixequeu la vostra veu, que la societat ho necessita”.

 Seguidament va tenir lloc una taula d’experiències, on participants del Projecte Aprendre Treballant van compartir les seves sensacions i la valoració personal del projecte.

El primer en compartir les seves vivències va ser José Luís Flores, un jove de 21 anys que va realitzar les pràctiques al Centre Comercial de les Glòries, concretament en la secció de forn de pa. José Luís va comentar que en aquest programa ha pogut conèixer a gent que l’ha motivat a evolucionar i a créixer tant a nivell individual com professional. “Els joves necessitem un impuls per incorporar-nos al món laboral, i aquesta és una molt bona experiència. Jo estic molt content amb mi mateix i amb els meus companys. Coneixes a molta gent i acabes també fent moltes amistats”. Va explicar Flores.

En aquest mateix sentit, Juan José Santiago, ens expressa que en aquesta formació s’ha sentit molt còmode i satisfet amb els companys i professionals. “Aquesta oportunitat ens han obert moltes portes dins del món laboral. En tot moment l’ambient ha estat espectacular, tant a la Fundació com a les pràctiques en Carrefour”, va comentar Juan José.

Miriam Gabarre, que va fer les pràctiques a la secció de Basar al Carrefour de Montigalà, va expressar que es va animar a cursar el programa per tal d’aconseguir una experiència laboral que feia temps se li resistia. Ara recomana aquesta iniciativa al jovent, “si són joves que mai han tingut feina o que no saben si estudiar o treballar, els hi recomano començar per aquí. S’ofereix una oportunitat i recolzament. No només t’ajuden en lo professional, també en lo personal. Jo també m’emporto confiança en mi mateixa, em sento més segura”.

Per concloure la taula d’experiències, Gema Rodríguez, que també va fer les pràctiques al Carrefour de Montigalà va expressar la motivació i seguretat amb la que acaben rere aquesta experiència. “Hem crescut i evolucionat molt en aquests mesos. Sortim amb moltes ganes i motivació d’obrir-nos pas amb les diferents oportunitats que se’ns presentin”, va indicar la Gema.

 Aprenentatge, creixement personal, motivació, seguretat, superació, satisfacció, il·lusió o agraïment són alguns dels qualificatius que els participants del projecte Aprendre Treballant van expressar durant la jornada, els ingredients per afrontar amb garanties els reptes que els hi depara el futur al món laboral. 

 

Sobre el autor

Respondre