Gitanos i gitanes de tota Espanya exigeixen justícia per a l’Eleazar García

Gitanos i gitanes de tota Espanya exigeixen justícia per a l’Eleazar García

Ciutats com Gijón, Barcelona i Madrid han estat l’escenari de diferents concentracions en les que persones gitanes i simpatitzants han compartit el seu suport a la família de la víctima i han reivindicat que es faci justícia.

El dia 8 de setembre de 2019, l’Eleazar García, un jove gitano amb un 75% de discapacitat intel·lectual, va acudir a l’estadi de futbol El Molinón per a veure el partit entre la selecció espanyola i les Illes Fèroe. Mentre complia el seu somni de veure un partit de la selecció, l’Eleazar va decidir aixecar-se, probablement per a anar al bany o cercar conversa amb algun afeccionat, i desorientat en un estadi tan gran, acaba per sortir fora. Va voler tornar a reunir-se amb el seu pare, però els vigilants li ho van impedir perquè no tenia l’entrada amb ell. Va tractar d’explicar-ho com va poder però, donada la seva disminució i la situació de desorientació i angoixa en la qual es trobava per haver-se perdut, li va ser impossible. Va intentar accedir colant-se per uns torns i el preu que va pagar per aquesta carrera va ser massa elevat.

Segons diversos testimonis, va ser reduït i colpejat per prop de 10 agents de seguretat. Quan va arribar la policia local, van decidir portar-ho a un centre de salut, on també se li van practicar maniobres d’immobilització per part de la policia. L’Eleazar, ja inconscient, va començar a convulsionar i va morir d’un atac al cor i, segons l’autòpsia, sense que patís cap mena de malaltia coronària prèvia.

Malgrat la informació recollida per testimonis i per la pròpia autòpsia, el cas va ser sobresegut per l’Audiència Provincial d’Oviedo i, ara la família, ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional. L’oncle de l’Eleazar i portaveu de la família explica que “no consideràvem que fos un acte de racisme, sinó més aviat d’abús d’autoritat, però ara sí. No entenem com hem rebut aquest tracte nefast per part de la justícia i les autoritats, sembla ser que la mort d’un discapacitat gitano a les mans de les autoritats no té tanta rellevància social”.

El cas de l’Eleazar García ha indignat al moviment associatiu gitano, pel succeït amb el jove, per la resposta de la justícia i per la invisibilització del cas en els mitjans de comunicació. Per això, aquest 8 de setembre, quan s’han complert dos anys de la mort de l’Eleazar, en diferents ciutats del territori espanyol s’han dut a terme manifestacions per a reivindicar justícia per a l’Eleazar.

A Gijón, s’ha produït la major concentració a les portes del Palau de Justícia de la ciutat, on es va acompanyar a la família i es va reclamar justícia. A Barcelona, el moviment associatiu gitano va convocar una concentració a les 19h a la Plaça Sant Jaume on, sota al crit de “sense justícia no hi haurà pau”, es va mostrar la disconformitat amb tot el succeït amb l’Eleazar.

Durant la concentració, Juan de Dios Ramírez Heredia, president d’Unió Romaní i exdiputat del parlament espanyol i europeu va explicar el succeït i va compartir la seva indignació. “Estem farts de patir ja tantes agressions, ha arribat un moment en què els gitanos ja no ens podem callar. No volem assenyalar a ningú, no volem culpar a ningú, però la societat en el seu conjunt ha de tenir en compte que aquests casos no poden quedar impunes. Sense justícia no hi ha pau”, va reclamar Juan de Dios.

Sobre el autor

Respondre