30 de juliol, Dia de lluita contra l’Antigitanisme a Catalunya

30 de juliol, Dia de lluita contra l’Antigitanisme a Catalunya

En record de les víctimes gitanes de la Gran Batuda

 

Cesca Domènech i Ruera

Directora general d’Acció Cívica i Comunitària

 

El 30 de juliol de 1749 es va executar una ordre als regnes de Castella per detenir “tots els gitanos establerts i vagants en aquests regnes, sense excepció de sexe, estat ni edat, sense respectar cap mena de refugi a què s’hagin acollit”. Aquesta deplorable ordre és coneguda com La Gran Batuda, i va suposar l’empresonament d’entre 9.000 i 12.000 dones, homes i nens gitanos. Van embargar i subhastar els seus béns per pagar els costos d’embalatge i trasllat. Els homes -grans i  joves- i els nens van ser portats als arsenals de marina per fer treballs forçats en les obres públiques. A les dones i als nens menors de set anys se’ls va enviar als dipòsits presidiaris. El delicte que havien comès no era cap altre que ser gitanos i gitanes.

L’antigitanisme, així com altres formes de racisme, segueixen vius avui dia, i les institucions tenim un paper clau en la seva superació. Per aquest motiu, el Govern de Catalunya commemorarà cada 30 de juliol el Dia de lluita contra l’Antigitanisme a Catalunya, en record de les víctimes gitanes de la Gran Batuda, com a deute històric envers el Poble Gitano, però sobretot per tal que cap nen o nena, ni jove, ni home ni dona, ni persona gran gitana pateixi la discriminació, l’odi o la marginació; per tal que cap d’ells no hagi de patir mai més les conseqüències de l’Antigitanisme.

El govern de Catalunya estem compromesos en el treball contra qualsevol forma de discriminació ètnica o racial. Impulsarem accions per la superació de l’antigitanisme a Catalunya i seguirem promovent la formació dels infants i joves gitanos i la visibilització de les dones i els joves d’aquesta comunitat. Des del Pla Integral del poble Gitano dissenyat, coordinat i executat en estreta col·laboració amb els seus representants, seguirem treballant per tal que el Poble Gitano a Catalunya tingui el reconeixement que mereix.

Avui, més que mai, al costat del Poble Gitano.

I si m’ho permeteu, “Opre Roma!” (endavant el Poble Gitano!)

 

Sobre el autor

Respondre