Els somnis es compleixen!

Els somnis es compleixen!

El dia 2 de juny de 2021 quedarà marcat per sempre com un dia gran pel Poble Gitano a Catalunya ja que per primera vegada en la història, el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya organitzava un acte de graduació amb 7 alumnes gitanos -Aarón Giménez, Loli Santiago, Jorge González, Juan i Josué Fajardo, Aarón Moreno i Paco Vargas-, que orgullosament finalitzaven els seus estudis universitaris en Sociologia, Treball Social, Educació Primària, Educació Social i Ciència Política i Gestió Pública, respectivament.

Set alumnes, set gitanos que representen el camí i futur que s’albira per a un Poble Gitano que ha arribat a la universitat per a quedar-se. Tots ells, van començar aquesta aventura universitària al 2017, plens de nervis i  d’incertesa, però també plens d’il·lusió, esperança i força. Força per a dir al món que allò que sempre han escoltat sobre els gitanos NO ÉS CERT! Que a nosaltres també ens importen els estudis, nosaltres també anhelem una vida millor, nosaltres també creiem en l’educació com motor de canvi i ascensor social. En definitiva, nosaltres també volem anar a la universitat, i avui ja és una realitat que no es pot amagar ni aturar.

La cerimònia va ser molt emotiva. Els estudiants van estar acompanyats per les seves famílies, també els fills i filles, i van pujar a agafar el seu diploma davant de tota la seva gent, que els mirava amb l’orgull i felicitat que hi ha després d’uns anys de sacrifici que ells coneixen millor que ningú.

Tot i que l’aforament va estar limitat, a l’acte no només van estar presents les famílies, sinó que també van acudir diferents persones que han estat molt importants en aquest camí. Entre d’elles, cal destacar a un gran nombre de professors del Curs d’Accés a la Universitat per Majors de 25 anys que organitza el Pla Integral (via d’accés per a 4 dels 7 graduats). El paper del professorat del curs ha estat cabdal, ja que més enllà de les seves funcions, han estat presents oferint-se com a suport en tota aquesta etapa universitària.

Igualment ens va acompanyar la Mercedes Porras, presidenta de la Fundació Privada Pere Closa, entitat referent en l’àmbit educatiu entre els gitanos a Catalunya, en Manuel Fernández, vicepresident segon del Consell Assessor del Poble Gitano, i la Tània Garcia Espinel, coordinadora del Pla Integral del Poble Gitano.

També va ser-hi present el Sr. Ramón Vílchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya i una de les persones que més ha treballat per tal que aquest dia hagi deixat de ser un somni per convertir-se en una realitat. Molt emocionat també va rebre les paraules d’agraïment de la Loli Santiago, en representació de tots els gitanos i gitanes que ens graduaven, per la seva tasca durant tant de temps.

En Juan de Dios Ramírez Heredia, referent per excel·lència del Poble Gitano, va tancar l’acte oficial fent un discurs molt emotiu i esperançador amb un missatge clar: Això només ha fet que començar!

Finalment, per concloure l’acte, un grup de música flamenca va fer una cloenda sentida, molt nostra, molt gitana. En definitiva, va ser un acte ple de moments emotius, de missatges d’agraïment i d’esperança.

Sobre el autor

Respondre