“Working together for Roma rights” – conferència en línia sobre la igualtat, la inclusió i la participació dels gitanos a la UE

“Working together for Roma rights” – conferència en línia sobre la igualtat, la inclusió i la participació dels gitanos a la UE

El passat 15 d’abril va tenir lloc la Conferència organitzada per la Presidència portuguesa de el Consell de la Unió Europea i per la Secretaria General de el Consell de la UE.

L’objecte de l’esdeveniment no era un altre que fer balanç de les accions dels Estats membres i del seu compromís renovat, que es reflecteix en la Recomanació del Consell sobre igualtat, inclusió i participació de les comunitats gitanes.

La conferència va comptar amb la participació de membres de la presidència portuguesa de Consell, així com diversos referents de l’activisme romaní europeu, com Anna Mirga i Zeljko Jovanovic, membres de ERIAC, l’institut europeu de les arts i la cultura Gitana, Szabolcs Schmidt, Cap d’Unitat per a la Coordinació de l’oficina de No Discriminació Romaní de la Direcció de Justícia de la Comissió Europea i Sara Giménez, Vicepresidenta del patronat de la Fundació Secretariado Gitano i diputada al Congrés espanyol, entre d’altres.

Entre les principals prioritats de la Presidència portuguesa es troba la de fomentar la igualtat a tot Europa. Això també significa esforços actius en la lluita contra el racisme, la promoció dels drets fonamentals, la reducció de les desigualtats i la lluita contra totes les formes de discriminació.

Redoblar els esforços per reforçar la igualtat, la inclusió i la participació dels gitanos a la UE és més crucial que mai, en un context de creixents desafiaments en el context de la pandèmia Covid-19, així com l’augment de l’antigitanisme i els discursos d’odi.

Durant l’esdeveniment en línia, es va fer referència a la importància que ha de concedir-se a l’accés a l’ocupació i a una educació inclusiva i de qualitat, i es va destacar la importància d’ensenyar la història gitana a totes les escoles i per a tots els nens, minories i majories per igual, com una forma pràctica d’ajudar a la infància i joventut gitana a sentir-se part de la societat a la qual pertanyen.

També es va fer referència a la importància de conscienciar a les pròpies comunitats romanís sobre els recursos legals existents per denunciar la discriminació i l’antigitanisme, garantint la participació efectiva en la presa de decisions sobre els assumptes que els concerneixen i donar suport l’apoderament de la societat civil gitana.

Durant la videoconferència es van abordar noves perspectives sobre la igualtat i la inclusió, com el paper fonamental sobre el canvi climàtic i la tecnologia digital en societats contemporànies, ja que el desenvolupament d’aquests sectors econòmics podrà incloure també als grups que pateixen exclusió social.

Tal i com va afirmar Claudia Pereira, secretària d’Estat de Portugal per a la Integració i la Migració, les comunitats romanís són les més vulnerables i les primeres víctimes de discriminació en tot el vaixell europeu. La recomanació de Consell proporciona “continuïtat a les polítiques europees i nacionals que se suposa lluiten contra l’exclusió social i la discriminació contra la majoria de la població romaní”.

Les recomanacions van seguir en la línia de donar continuïtat a les polítiques europees i nacionals que s’han assumit en les darreres dècades en la lluita contra els processos d’exclusió social i discriminació de la majoria de la població gitana.

El marc europeu per a les estratègies nacionals d’integració dels gitanos va ser el primer pas en molts països cap a la implementació de polítiques sistemàtiques i estructurades d’inclusió i participació de poblacions romanís i ha promogut avenços importants, en uns àmbits més que en altres. No obstant això, les conclusions de les avaluacions realitzades pel Consell, el Parlament Europeu i diverses organitzacions de la societat civil a nivell europeu i nacional apunten a la necessitat d’un compromís renovat i reforçat amb la igualtat i la inclusió de la població romaní.

Així mateix, es va posar èmfasi en la implementació i seguiment d’una nova generació d’estratègies nacionals per promoure la inclusió efectiva dels ciutadans romanís europeus consagrats en els tractats i els principis del pilar europeu de drets socials.

La gravació completa de la conferència es pot veure en aquest enllaç.

Sobre el autor

Respondre