Gitanos i gitanes majors de 18 anys es preparen per  aconseguir el graduat en educació secundària obligatòria

Gitanos i gitanes majors de 18 anys es preparen per aconseguir el graduat en educació secundària obligatòria

El Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya ofereix una formació específica per a persones adultes que volen reprendre el món educatiu i obtenir el graduat en ESO.

Més de 40 persones gitanes estan inscrites al curs preparatori per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria (GESO) que organitza el Pla Integral del Poble Gitano (PIPG). Arran de la pandèmia, el PIPG va anular les diferents formacions presencials que es desenvolupaven a les quatre províncies catalanes i les ha unificades en un únic curs online.

Aquesta formació és una segona oportunitat per gitanos i gitanes que van abandonar l’educació de manera prematura i ara volen tornar a intentar-ho i aconseguir el graduat en educació secundària obligatòria.

Al llarg del curs, el alumnes es preparen per tal d’assolir els coneixements necessaris per tal de presentar-se amb èxit a les proves estàndards per obtenir el graduat. Amb aquest títol es pot accedir a Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà.

Més del 60% de l’alumnat gitano a secundària abandona abans de terminar l’etapa educativa obligatòria. Moltes són les causes, la segregació escolar, la falta d’expectatives per part del professorat i de les famílies, la falta de referents d’èxit acadèmic, o els estereotips socials. Aquesta dada tant negativa exemplifica amb claredat l’exclusió que el poble gitano pateix dins del sistema educatiu.

Al llarg de les diferents edicions d’aquesta formació d’adults del Pla Integral s’ha aconseguit que 10 persones hagin obtingut el graduat en Educació Secundària Obligatòria i que prop de 40 hagin accedit directament a la universitat gràcies a altra formació d’adults destinada a preparar les Proves d’Accés da la Universitat per a majors de 25 i 45 anys.

Els alumnes de les diferents formacions de familiars del Pla Integral compten amb part del professorat gitano i amb un equip tècnic que acompanya als estudiants al llarg de tot el curs. L’Eli Lucena i la Carme Font, antigues alumnes del curs que prepara per obtenir el GESO, fan el seguiment dels nous alumnes, els motiven, els hi faciliten les informacions més logístiques del curs i els hi aclareixen qualsevol dubte que pugui sorgir al llarg del curs.

Les dones són majoria en aquesta formació. La presència de les dones a les formacions és també de vital importància per tal de fer efectiva la democratització de l’educació, facilitant que aquesta arribi a tots els segments de la població gitana, independentment del seu sexe o edat.

La primera convocatòria de les proves lliures per obtenir el títol en secundària va ser a principis de març. Enrique Muñoz, un jove gitano de Cambrils, va aconseguir aprovar en la primera ocasió en què es presentava. Tal i com ens explica, les necessitats econòmiques van fer que abandonés l’educació secundària per treballar, “vaig deixar d’estudiar a mig curs de 4t d’ESO. Em va sorgir una feina i a casa necessitàvem aquells recursos. Tenia el recolzament de la família tant per estudiar com per treballar, i vaig decidir treballar”. Ara el seu següent objectiu és arribar a la universitat per estudiar un grau relacionat amb la docència, la feina que sempre l’havia il·lusionat des de petit.

Per altra banda, cinc dones han aconseguit aprovar aquest mes de març algun dels tres blocs que componen la prova, de manera que a la propera convocatòria només hauran d’aprovar les altres parts.

Jorge Fernández, coordinador de la formació ens explica la importància cabdal que la formació i la titulació en ESO té a la societat actual. “El graduat en l’ESO s’està convertint en imprescindible per accedir al món laboral, i encara més per a les persones gitanes degut a la discriminació que patim. Si no tenim el graduat, amb el currículum se’ns tanquen totes les portes. Aquesta pandèmia ha estat la gota que ha fet vessar el got. Els negocis s’han tancat, els mercats ambulants també, el món sencer s’ha paralitzat, i qui ha estat qui ha pogut continuar treballant? Aquells que tenien una bona formació, i treure`s el GESO és el primer pas que podem fer”, exposa en Jorge.

La propera convocatòria per presentar-se a les proves per obtenir el graduat en ESO serà el proper mes de novembre, i ben segur que més persones gitanes podran assolir aquesta fita que va quedar ajornada al passat.

Totes aquelles persones interessades en aquestes formacions de familiars, poden contactar amb el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya al número de telèfon 93 882 23 46 o al 93 882 22 20, o bé mitjançant el correu electrònic poble.gitano@gencat.cat.

 

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre