El Pla Integral de el Poble Gitano ha col·laborat perquè autònoms gitanos i gitanes puguin sol·licitar les ajudes prestades per la Generalitat de Catalunya

El Pla Integral de el Poble Gitano ha col·laborat perquè autònoms gitanos i gitanes puguin sol·licitar les ajudes prestades per la Generalitat de Catalunya

El darrer estudi comparat de la Fundación Secretariado Gitano realitzat l’any 2019 posava de manifest que el 47% de les persones gitanes amb ocupació eren treballadors autònoms, enfront el 16% entre la població general. I, entre els autònoms gitanos i gitanes, la venda ambulant és el sector amb una major prevalença.

Les mesures de prevenció establertes per fer front a la Covid-19 han ocasionat que molts autònoms hagin perdut gran part dels seus ingressos habituals. Per això, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un mecanisme de suport econòmic específicament dirigit als treballadors autònoms de caràcter trimestral. L’ajuda consisteix, a l’igual que en ocasions prèvies, en un pagament de 2.000 € per treballador.

Aquest ajut s’emmarca dins el pla d’ajudes directes que el govern va aprovar per un valor de 618 milions d’euros per als sectors més afectats per la crisi. El pressupost destinat als treballadors autònoms permetrà que 140.000 persones puguin beneficiar-se d’aquest ajut.

La convocatòria es va iniciar el passat 19 de febrer i va expirar el 26 de febrer. Durant aquests dies, Alfredo Reyes, tècnic de el Pla Integral de el Poble Gitano de Catalunya (PIPG), va ajudar a que més de 40 persones poguessin sol·licitar l’ajuda.

Alfredo explica que moltes persones van trucar a l’oficina del PIPG demanant informació sobre el procés de sol·licitud dels ajuts i, davant les dificultats de moltes d’elles davant de processos digitals com aquest, van fer un seguiment personalitzat a cada un dels treballadors perquè poguessin tramitar l’ajuda.

Des del PIPG també es va facilitar assessorament a diverses entitats gitanes perquè poguessin ajudar els treballadors que també es dirigien a elles.

L’Alfredo Reyes coneix de ben a prop la realitat dels marxants ja que, abans de treballar al Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, ell mateix també es va dedicar a la venta ambulant

Actualment no es permet organitzar els mercadets en cap de setmana, que és quan es produeix el gruix de l’activitat econòmica de la majoria dels marxants. A això cal afegir-li que molts municipis només permeten muntar un 30% del mercat, el que implica que els venedors només poden muntar cada 14 dies, i no de manera setmanal.

La pèrdua d’ingressos i la dificultat per fer front als pagaments està ocasionant que moltes persones que es dediquen a la venda ambulant estiguin tancant definitivament el seu negoci. “Hi ha famílies gitanes que han decidit el tancament definitiu. El problema és que la venda ambulant és l’únic recurs econòmic al qual tenen accés moltes famílies gitanes”, explica amb preocupació l’Alfredo.

Per l’ Alfredo, una altra iniciativa que també serviria per pal·liar els efectes de la crisi de sector dels marxants seria la unificació dels tributs i taxes que els municipis cobren per l’explotació dels mercats. Diversos municipis, com Reus o Lleida, han decidit no cobrar la taxa municipal mentre duri l’estat d’alarma, però, la majoria dels municipis continuen cobrant-la amb plena normalitat.

 

*Imatge de capçalera de ‘El Diari de Badalona’

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre