Rromane Siklǒvne recorda el genocidi romaní amb un projecte artístic

Rromane Siklǒvne recorda el genocidi romaní amb un projecte artístic

L’entitat d’estudiants gitanos commemora el genocidi romaní dramatitzant la carta escrita per una supervivent de la barbàrie nazi quan encara es trobava al camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau.

El 2 d’agost és un dia trist per a la memòria del Poble Gitano, doncs en aquesta data l’any 1944 les SS van aplicar la solució final a més de 4.200 persones romanís que encara quedaven al ‘Camp Gitano’ d’Auschwitz-Birkenau. La majoria eren nens, dones i gent gran.

La informació que posseïm sobre aquesta data és escassa. de fet, a l’estiu de 2015, quan la Comissió Europea va reconèixer el 2 d’Agost com a Dia Europeu en Memòria de les Víctimes del Porrajmos –com es coneix al genocidi gitano en llengua Romaní–, es creia que el nombre de víctimes no arribava a les 3.000. Avui gràcies a les últimes investigacions del Departament d’Història de Museu d’Auschwitz sabem que la xifra supera les 4.200 persones.

La manca d’investigació i visibilitat sobre l’episodi més negre en la història romaní a Europa és un dels motius que ha portat a Rromane Siklǒvne a dur a terme una acció com aquesta, ens explica Carlos Hernández, president de l’entitat gitana. “Per part de la societat, hi ha un gran desconeixement del genocidi de la població romaní dut a terme pels nazis. Ni tan sols tenim una aproximació al nombre de víctimes. No s’investiga. És una cosa que sembla que Europa sempre ha volgut silenciar”.

Per aconseguir reunir informació i material de difusió, l’entitat gitana ha comptat amb la col·laboració de grans especialistes en aquest esdeveniment històric com són el professor emèrit de la Universitat de Texas Ian Hancock i la investigadora alemanya Karola Fings. Precisament, la carta escollida per l’escenificació forma part de la col·lecció ‘Veus de les Víctimes’ que Fings va reunir pel Roma Archive.

“La carta de Margarete Bamberger és un testimoni carregat de cruesa. En les paraules que va escriure a la seva germana es percep perfectament com, encara que intenta ser freda i esperançadora, al mateix temps treu el cap constantment l’infern que li va tocar viure”, explica Carlos Hernández.

La carta escrita per Margarete Bamberger és el testimoni de les dures condicions en què van viure els prop de 20.000 romanís que van passar pel camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. Només un petit percentatge d’ells va aconseguir sobreviure, Margarete va ser una d’ells. Va ingressar en el camp d’extermini juntament amb el seu marit i fills en 1943. Els seus fills no van aconseguir sobreviure.

La sòbria i respectuosa dramatització realitzada pel bailaor flamenc ‘El Yiyo’ aconsegueix posar en relleu cadascun dels matisos expressats a la carta escrita per Margarete Bamberger i facilita al públic comprendre les contínues anades i vingudes, de l’esperança a la tragèdia. L’audiovisual finalitza amb una breu exposició dels fets històrics que van conduir a la solució final.

“Malauradament estem vivint en un moment en què l’extrema dreta i el populisme xenòfob i antigitano no deixa de créixer a tot Europa. L’odi que al seu dia va conduir al Porrajmos o a la Gran Batuda mai va desaparèixer i avui sembla que torna a sorgir amb força. Projectes com aquest ens permeten no només que la gent recordi, sinó que conegui el que va succeir”, argumenta Carlos Hernández. Ara l’entitat d’estudiants gitanos prepara el que serà el primer web específic sobre el Porrajmos en llengua castellana.

A continuació podeu veure l’audiovisual ‘Carta de Margarete Bamberger desde el campo de exterminio de Auschwitz-Birkenau’

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre