Els premis FAGiC arriben a la XII edició

Els premis FAGiC arriben a la XII edició

El passat dimecres quatre de desembre es va celebrar la XII edició de l’entrega dels Premis de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya a la seu de la SGAE a Barcelona.

En aquesta edició i repetint per tercer any consecutiu, l’acte va tenir lloc a la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), reunint representants i amics i amigues del món associatiu gitano i no gitano, així com també representants polítics. Els premis FAGiC han esdevingut un acte referent dintre del món gitano, on es reconeix la tasca realitzada per persones i institucions gitanes i no gitanes que amb el seu treball promocionen el Poble Gitano i la seva cultura. Enguany, els premis han contat amb la col·laboració del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, el Tram i la pròpia Societat General d’Autors i Editors.

La cerimònia va ser conduïda per l’Esther Fernández i la Noemí Fernández, i va donar inici amb la interpretació del Gelem, Gelem, l’himne internacional del Poble Gitano, per Pedro el Granaíno acompanyat a la guitarra per Antonio Patrocinio.

El president de la FAGiC, Simón Montero va fer el discurs inaugural de la cerimònia fent incís en la necessitat d’unir forces entre les diferents entitats i institucions per poder fer front als reptes que afronta la població gitana. Un altre punt que va destacar, en el seu discurs, va ser l’augment de la representació gitana a l’àmbit polític, tant a nivell local, com autonòmic, com europeu.

En la línia del seu discurs, Simón Montero va fer entrega de dues mencions especials a la Francisca Maya, activista gitana i regidora de l’Ajuntament de Sabadell, i a l’Ismael Cortés, Doctor en Estudis Internacionals de Pau i Conflictes i diputat per Tarragona.

L’acte va continuar amb dos premis pòstums a grans referents gitanos que van afavorir la imatge del nostre poble. Primerament es va premiar per a tota una trajectòria contribuint a la promoció i la difusió de la cultura del Poble Gitano a Ramon Calabuig, l’Onclo Moncho, el reconegut cantant de boleros. Va recollir el premi el seu cosí Joanet. En segon lloc el premi es va atorgar per la promoció de la cultura gitano-catalana a l’Onclo Peret, reconegut cantant barceloní de rumba catalana. Varen recollir el premi els seus néts, Santa, Soraya i Dani.

En tots dos premis, els familiars van fer referència a la necessitat de treballar conjuntament gitanos i no gitanos per l’enriquiment que es pot aconseguir d’aquesta amalgama.

El tercer premi de la vetllada es va atorgar a l’associació de dones Karing Vaxt de Tarragona, per a la promoció i l’apoderament de les dones gitanes. Va recollir el premi la Trini Torres, presidenta de l’entitat. Aquesta associació, tot i no arribar als dos anys de vida, està realitzant nombrosos projectes i accions destinades a l’apoderament de la dona gitana i la preservació i difusió de la cultura gitana.

L’Escola Pública Juan Salamero de Gavà, va rebre el quart guardó per la seva lluita diària contra l’exclusió social mitjançant el seu projecte educatiu orientat a la inclusió. L’equip docent i directiu de l’escola, juntament amb l’AMPA, han demostrat que és possible una escola on les nenes i nens gitanos i les seves famílies se sentin representats.

En cinquè lloc va ser guardonat l’Hospital de Bellvitge, per la seva sensibilitat i pel seu protocol d’intervenció amb la població gitana. L’hospital ofereix des de fa anys, formacions als seus professionals sobre la cultura i la història del Poble Gitano. Aquest fet millora les actuacions i les relacions que els pacients i familiars poden tenir amb els professionals.

El sisè premi va ser atorgat a la Cambra de Comerç de Barcelona, per apostar per la inclusió laboral de la joventut gitana mitjançant programes formatius vinculats a la garantia juvenil, on els joves gitanos poden obtenir una titulació per accedir en millors condicions al mercat laboral.

També va rebre un guardó per fomentar el civisme i la concòrdia a través de la mediació, especialment amb el Poble Gitano, l’Eduard Carrera, director de curs d’especialització en mediació aplicada al context del Poble Gitano, impartit per la Fundació Universitat de Girona i finançat pel Pla Integral del Poble Gitano. Actualment aquest curs es troba en la seva quarta edició.

L’últim premi de la vetllada es va lliurar a Rafael Perona,  històric activista i president del Centro Cultural Gitano del barri de La Mina, reconeixent així la seva contribució a l’activisme i lluita pels drets del Poble Gitano.

Finalment, per concloure la vetllada, els assistents van poder gaudir de nou de la música de Pedro el Granaíno acompanyat per la guitarra d’Antonio Patrocinio.

Sobre el autor

Noemí Fernández
Noemí Fernández és estudiant de Dret. Actualment treballa en la coordinació de diferents projectes socials a la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i forma part de l’associació Veus Gitanes – Rromane Glasurǎ.

Respondre