16 estudiants gitanos accedeixen a la universitat gràcies al Grup d’Accés a la Universitat del Pla Integral del Poble Gitano

16 estudiants gitanos accedeixen a la universitat gràcies al Grup d’Accés a la Universitat del Pla Integral del Poble Gitano

La formació de familiars que organitza el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya ajuda a que 16 estudiants gitanos i gitanes superin les Proves d’Accés a la Universitat per a majors de 25 anys.

Fa tot just un mes, gairebé 40 joves gitanos i gitanes es presentaven a les Proves d’Accés a la Universitat per majors de 25 i 45 anys. Era el cop que més estudiants gitanos es presentaven als exàmens gràcies al Grup d’Accés a la Universitat (GAU) –una iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya que motiva i prepara a gitanos majors de 25 anys per accedir i cursar estudis universitaris–, i els resultats han estat excepcionals: 16 persones han aprovat els exàmens i ara ja poden escollir el grau universitari que els hi agradaria estudiar. A més a més, altres 6 membres del grup han aconseguit aprovar la meitat de la prova i la nota els hi quedarà guardada per a la propera convocatòria.

La gran majoria dels estudiants que acudeixen a les classes del GAU havien abandonat l’educació de manera precoç, molts d’ells sense obtenir el graduat escolar o el d’educació secundària obligatòria, i gairebé tots ells viuen a barris desfavorits amb escoles segregades on el nivell educatiu dels alumnes dista molt de la resta d’escoles. No obstant això, tots ells han decidit fer un pas endavant per complir un somni que no van poder complir en el seu moment.

Aquest és el cas del Nelson Da Silva, un jove del barri de Bon Pastor que va deixar els estudis per ajudar al negoci familiar, la venta ambulant, però que ara s’ha plantejat metes a més llarg termini.

“Jo vaig deixar d’estudiar per treballar amb la família, però veient com la venta ambulant s’està enfonsant poc a poc, em vaig adonar que no podia dependre d’això tota la meva vida perquè sóc molt jove i, convençut per un familiar, vaig decidir apuntar-me al GAU. Després de molt esforç i moltes hores d’estudi, tenir l’oportunitat d’estudiar Dret, per ajudar i sentir-me útil per la societat”.

A l’igual que el Nelson, es troben la Nona, el Dani, l’Isaac, el Jairo, el David, el Rafa, el Jesús, el Jonathan, el Manuel, l’Israel, l’Antonio, el Josué, el Francisco i l’Alejandro.  Entre les seves ambicions es troba estudiar magisteri, medicina, dret, educació social, treball social, econòmiques, administració i direcció d’empreses, entre d’altres graus universitaris.

Tots ells es van reunir dimecres passat en una recepció a la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària els va felicitar pels bons resultats i els va esperonar per fer de referents positius, no només per a la comunitat gitana, sinó també per a la resta de la societat catalana.

“Aquest és un camí que hem d’anar eixamplant cada cop més perquè, a més de significar un benefici en tots i cadascú de vosaltres, esteu fent una contribució imprescindible pel conjunt de la comunitat gitana a Catalunya i per tot el país. Sou persones que no ho heu tingut fàcil i per tant us demano que aquesta bandera que porteu com a referents, la porteu ben alta, i que l’embranzida que heu agafat aprovant aquestes proves us guiïn els propers anys i seguiu irradiant al conjunt de persones que teniu al voltant i a les generacions que us venen al darrera”.

Aquesta ha estat la 8a edició del GAU i els seus bons resultats creixen de manera exponencial. Les primeres edicions de la formació van tenir resultats molt més discrets, en comparació amb els actuals, però, sens dubte, van ser les edicions que van servir per trencar el gel amb els primers participants que arribaven a la universitat i van servir per motivar i per mostrar que el somni universitari era possible per la comunitat gitana. Durant les set primeres edicions, es va aconseguir que 19 gitanos i gitanes arribessin a la universitat. Ara, de cop, en el darrer any han aprovat 16 persones.

Fernando Macías, coordinador acadèmic del projecte juntament amb la Tania García, ens explica que els principals factors que ajuden a entendre l’evolució tan positiva del Grup d’Accés a la Universitat es troben en l’efecte crida dels participants, que motiven i conviden a familiars i amics a acudir al GAU.

“Cada vegada hi ha més persones que han entrat, que són motiu i reflex per a altres, i que al final arrosseguen a més persones. No és casualitat que, fa dos anys, dues persones del barri de Bon Pastor aprovessin i ara ens trobem amb quatre persones més aprovades del mateix barri. Un altre dels participants que va aprovar fa dos anys actualment és Pastor a l’Església Evangèlica de Filadèlfia, i aquest any hem tingut tres estudiants directament relacionats amb la direcció de les esglésies evangelistes, i un d’ells a aconseguit entrar a la universitat.”

Per altra banda, Macías també destaca com a clau d’aquest èxit l’esforç personal de cadascú dels estudiants i l’ajuda mútua entre els membres del grup a l’hora d’estudiar, destacant la solidaritat interna que existeix dins el Poble Gitano.

“Estem fent una contribució al conjunt de la societat, i és que, mentre que la societat és poc solidària i molt competitiva, estem observant en aquest tipus de formacions que la solidaritat gitana s’està estenent i està aconseguint que uns estudiants més avantatjats en una assignatura ajudin a estudiar i a aprovar a altres companys del grup. Això no és habitual en altres espais, i els gitanos podem mostrar que hi ha una altra manera d’estudiar, quan un ho aconsegueix, ho aconsegueixen tots. I això no és exclusiu al GAU, sinó que és una qualitat del nostre poble”.

Pel Fernando, aquesta iniciativa hauria de poder concloure algun dia, com a símptoma d’una societat més justa socialment on gitanos i gitanes no necessitin cap tipus d’ajuda per poder gaudir d’igualtat d’oportunitats dins l’àmbit educatiu.

“El futur seria que el GAU no existís, que no es necessités perquè els nostres nens sortissin de Batxillerat i arribessin a la universitat com qualsevol altra persona. Però seguim tenint dades d’una població adulta que ha estat expulsada de les escoles. Llavors, el GAU haurà d’existir molts anys més. Està tenint molt suport de l’administració i m’agradaria que, mínim, hi poguéssim comptar amb un GAU per capital de província.”

 

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre