Les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys es tenyeixen de color gitano

Les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys es tenyeixen de color gitano

Quaranta gitanos i gitanes de Catalunya s’han presentat a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys mitjançant el Grup d’Accés a la Universitat (GAU), una iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya.

Els dos últims caps de setmana han tingut lloc les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys a Catalunya. El dissabte 27 d’abril, els aspirants a la universitat es van examinar de les assignatures comunes -castellà, català, anglès o portuguès i comentari de text -, i dissabte 4 de maig va ser el torn de les assignatures optatives lligades a l’opció triada per cadascú dels estudiants, que han estat geografia, estadística, història contemporània o biologia.

Quaranta d’aquests aspirants han estat estudiants gitanos procedents del Grup d’Accés a la Universitat (GAU), una Acció Educativa d’Èxit desenvolupada pel Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya que té com a finalitat motivar i preparar a persones gitanes que havien abandonat l’educació per intentar accedir a la universitat.

Aquesta ha estat la vuitena edició del GAU i, encara que al principi pocs poguessin anticipar el seu èxit, any rere any augmenten el nombre de gitanos i gitanes que s’inscriuen al curs i aconsegueixen llegar a la universitat. En aquests 8 anys, són ja un total de 21 persones que han aconseguit el seu somni d’accedir als estudis universitaris, cursant graus com medicina, infermeria, psicologia, dret, sociologia, magisteri, educació social o treball social, entre d’altres.

Molts d’ells mai s’havien plantejat estudiar a la universitat. Per a gairebé tots ells, casats, amb fills i una llarga jornada laboral, una carrera universitària no formava part de les seves expectatives de vida. No obstant això, l’exemple d’altres gitanos que, en la mateixa situació vital que ells, havien fet aquest pas cap endavant, va acabar per motivar-los i fer-los somiar amb la universitat. Aquest és el cas de Juan Fajardo, un jove gitano del barceloní barri de Bon Pastor, pare de dues filles i que a l’actualitat està cursant el Grau de Treball Social a la Universitat de Barcelona. “Estava molt frustrat amb mi mateix. Semblava que la vida i la societat havien determinat un futur per a mi que no m’agradava. Arran de parlar amb un dels responsables del curs, em vaig adonar que encara podia triar alguna cosa millor per a mi o, almenys, alguna cosa que fora la meva pròpia elecció”, ens va comentar en Juan.

Tradicionalment la formació universitària no ha format part dels somnis de nens i nenes gitanes. Les seves mirades vers el futur passaven per camins molts diferents, es basaven en l’exemple dels seus pares, familiars o veïns del barri. És a dir, l’expectativa dels més joves no era altra que dedicar-se als mateixos oficis que els seus pares, principalment la venda ambulant i treballs poc qualificats. La manca de referents amb formació superior en les comunitats gitanes no facilitava que les il·lusions dels més petits els guiessin a la universitat.

Els alumnes del nou Grup d’Accès de Lleida es van presentar a les porves a la universitat de la seva ciutat

Ara, a poc a poc i gràcies a aquesta iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya, comencen a transformar-se les ambicions dels més petits -i dels adults també-, que veuen com els seus pares, els seus germans, els seus oncles, els seus cosins o algun dels seus veïns acudeixen cada tarda a estudiar a la universitat o a preparar les proves d’accés.

Els bons resultats aconseguits i, sobretot, l’augment de la demanda per part de gitanos i gitanes de tot el territori català han servit perquè el compromís del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sigui cada vegada més gran. Enguany el departament ha posat en marxa dues formacions més, a Terrassa i Lleida, que es sumen a la que tradicionalment té lloc a Barcelona. De moment, gairebé s’ha duplicat el nombre d’alumnes que es presenten a les proves d’accés dins del marc d’aquest iniciativa si el comparem amb anys precedents, un total de 40 persones.

L’èxit del GAU va accelerar una de les mesures d’acció afirmativa més importants pel poble gitano: la reserva de places universitàries per a estudiants gitanes i gitanos. Aquesta acció afirmativa va ser promoguda pel Consell Universitari de Catalunya, juntament amb el Pla Integral. Per tal de facilitar l’accés de persones gitanes a les universitats es reserva una plaça en tots els graus de les universitats públiques catalanes i la Universitat de Vic a persones gitanes.

El 22 de maig sabrem els resultats de les proves. Els desitgem molta sort a tots i totes.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre