Memòria de justícia a Itàlia

Memòria de justícia a Itàlia

Fruit del treball de diferents organitzacions i persones romanís, la ciutat de Lanciano, a Itàlia, inaugura un monument dedicat a la memòria de les víctimes Roma i Sinti de la Segona Guerra Mundial – el Samudaripen, Porrajmos o BaròMurdaripe, capítol atroç de la nostra història.

Santino Spinelli, activista i músic italià, ha estat el promotor d’aquesta iniciativa, organitzant una campanya de mecenatge internacional, a la qual s’han sumat diferents organitzacions romanís i la pròpia administració italiana, sota el lema “Escolliu el vostre monument al Samudaripen“.

El monument, pedra blanca carregada de simbolisme, una dona amb la faldilla esquinçada després alliberar-se dels filats, sense aturar-se, amb pas ferm cap a la llibertat, portadora del futur del Poble Romaní en els seus braços; i la roda, símbol del moviment, la fugida i el viatge.

La inauguració va tenir lloc el passat dia 5 d’octubre al Parc de la Memòria de la ciutat de Lanciano en col·laboració amb l’ajuntament d’Abruzzo. L’acte de commemoració va ser precedit amb un cicle de conferències organitzades per la Universitat de Chieti.

Graziano Halilovic, coparticipant d’aquesta iniciativa i president de l’organització Roma Onlus, ens explica la importància d’aquest acte de commemoració a Itàlia, “un monument és molt important perquè la societat civil no oblidi el que els feixistes i nazis han fet al nostre Poble. Els polítics no han tingut la intenció de reconèixer el genocidi dels Roma i els Sinti. Això al llarg dels anys s’oblidaria, un monument ens ajuda a recordar el que va succeir “.

Aquest monument no representa exclusivament un acte per mantenir viva la memòria recordant el passat, sinó que vol ser un instrument per combatre el mur de l’antigitanisme que s’ha alçat a Itàlia. El país encara no ha reconegut oficialment el genocidi romaní tot i les evidències de més mig milió de víctimes Roma i Sinti. “Itàlia va estar assotada pel feixisme i a dia d’avui és evident la situació política amb les nefastes declaracions del ministre de l’Interior Salvini, per això consolidar un monument d’aquestes característiques és colpejaar el racisme i sobretot l’antigitanisme”, explica Graziano.

Aquest és el segon monument a Europa dedicat a les víctimes del Samudaripen, el primer, el Memorial Sinti i Rom, va ser inaugurat a Berlín fa sis anys gràcies a la dedicació i energia inesgotable de Romaní Rose, gran activista Sinti que ha dedicat més de 40 anys de lluita pel reconeixement oficial de les víctimes romanís de la barbàrie nazi. Tots dos monuments comparteixen una poesia, “Auschwitz”, escrita per Santino Spinelli.

Auschwitz                         Auschwitz

 

Muj shukho                          Cara enfonsada

Jakha kale                           Ulls foscos

Wust shurde.                      Llavis freds.

Kwite.                                   Silenci.

Jilo cindo                             Cor estripat

Bi dox                                 Sense alè

Bi lav                                   Sense paraula

Nikht rovibe.                       No ploris.

 

 

*Imatge de portada de Santino Spinelli

 

 

Sobre el autor

Seo Cizmic
Encara no disposem de la informació.

Respondre