Més de 150 persones gitanes participen a alguna de les formacions de familiars del Pla Integral del Poble Gitano

Més de 150 persones gitanes participen a alguna de les formacions de familiars del Pla Integral del Poble Gitano

Durant la darrera setmana de setembre i la primera d’octubre es van inaugurar diferents formacions de familiars que el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya organitza per oferir una segona oportunitat a gitanos i gitanes que van abandonar l’educació de manera prematura i ara volen aconseguir el graduat en educació secundària obligatòria (GESO) o accedir a la universitat. Aquesta Actuació Educativa d’Èxit ha aconseguit ja que més de 20 persones gitanes arribin a la universitat, i més de 15 obtinguin el GESO.

Començà la 8ª edició del Grup d’Accés a la Universitat

Bernat Valls i Ramon Vílchez van inaugurar la vuitena edició del Grup d’Accés a la Universitat a la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies

El dimarts 25 de setembre, a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es va donar el tret de sortida a la 8ª edició del Grup d’Accés a la Universitat (GAU), una formació de familiars que durant set mesos prepara a persones gitanes per presentar-se a les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys.

La inauguració va ser presidida per Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària, i Ramón Vílchez, responsable del Programa de la Innovació Social i el Poble Gitano. Bernat Valls va felicitar al grup per prendre la decisió de tornar a estudiar i va posar de manifest el compromís del govern català amb les persones que han quedat excloses dins del sistema educatiu. “Creiem en les segones oportunitats, volem donar-vos suport en aquesta importantíssima decisió que heu pres. Creiem en la igualtat d’oportunitats i resultats per a tothom”, va indicar Bernat Valls.

Ramón Vílchez també va esperonar als gitanos i gitanes presents a esforçar-se i aprofitar aquesta oportunitat. “Nosaltres posem a les vostres mans les eines, però sou vosaltres qui aproveu o suspeneu. Vosaltres heu de fer l’esforç, acudir de manera regular i estudiar fora de les hores de classe”, va explicar Vílchez.

El GAU és una Actuació Educativa d’Èxit que, durant els seus vuit anys d’existència, ha facilitat que 21 persones gitanes hagin aconseguit arribar a la universitat. Es tracta, sens dubte, d’una de les accions més simbòliques i transformadores que desenvolupa el Pla Integral del Poble Gitano (PIPG) i que, any rere any, atreu a més persones. Des del govern, també es vol augmentar els esforços i el pressupost destinat a la formació de persones adultes. Enguany, es posen en marxa dos nous GAUs, un a Terrassa i altre a Lleida, que es sumen al que tradicionalment es desenvolupa a Barcelona.

Com que molts dels participants del GAU van abandonar l’escolarització tenint males experiències educatives i encara avui dia es poden sentir insegurs participant en un procés formatiu com aquest, s’ha creat la figura del “referent del grup”. Es tracta d’un antic alumne del GAU que va superar amb èxit les proves d’accés a la universitat i que ara treballa amb els nous estudiants guiant-los i motivant-los des de la proximitat i l’experiència personal, a més de ser una de les 6 persones gitanes contractades a la unitat del Pla Integral del Poble Gitano.                                                     

Inauguració de la formació per obtenir el GESO al barri de la Mina

Més d’una trentena de joves van acudir a la presentació del crus de preparació per obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria

El divendres 28 de setembre, a l’Institut-Escola de Sant Adrià del Besòs, es va fer la sessió de presentació del curs preparatori per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria. Aquesta serà la primera vegada que es faci al barri de la Mina (fins ara s’havia desenvolupat a Lleida, Tarragona i Figueres), però la demanda de persones gitanes de totes les edats que volen reprendre la senda de l’educació és cada vegada major i, aquest any, veïns dels barris de San Roc i de la Mina podran gaudir d’aquesta nova oportunitat.

La formació té com a objectiu preparar als joves per tal de que adquireixin els coneixements necessaris per presentar-se a les proves estàndards per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria (GESO).

La sessió de presentació va córrer a càrrec de Ramón Vílchez i Marta del Campo, directora de l’Institut-Escola Sant Adrià del Besós, centre que acollirà la formació en horari de tarda. Tots dos van reforçar a l’alumnat per acudir i els hi van encoratjar per treballar i esforçar-se durant el temps que durarà la formació. A més, Marta del Campo va expressar la seva voluntat de servei amb el jovent del barri, “el dret a l’educació és un dret universal i ens agrada treballar per a la igualtat d’oportunitats i perquè tingueu la vida que vulgueu quan sigueu grans”.

Més de 35 persones gitanes van acudir a la presentació del curs, molts d’ells antics alumnes de l’Institut-Escola Sant Adrià del Besòs. Tampoc és la primera vegada que el PIPG i l’Institut-Escola treballen junts, ja a finals del curs passat van coorganitzar una jornada en què diferents joves estudiants gitanos (en la seva majoria universitaris) van xerrar i motivar a l’alumnat del centre.

Un sostre de vidre per trencar

Durant la presentació del GAU, Bernat Valls va recordar les darreres dades que es tenen sobre la presència de població gitana a les universitats, només entre el 0,8% i el 1,5% dels gitanos i gitanes arriben a cursar estudis universitaris, mentre que aquest percentatge augmenta al 30% entre la resta de la societat. Són 30 punts de diferència que exemplifiquen amb claredat l’exclusió que el Poble Gitano pateix dins del sistema educatiu.

Són moltes les barreres que gitanos i gitanes afronten per poder evolucionar amb èxit dins del món acadèmic, un dels àmbit més importants, sinó el que més, per tal de garantir una vida amb dignitat i exercir en condicions d’igualtat les oportunitats que la societat ofereix. Per això, el PIPG està posant totes les eines que té al seu abast per tal d’escurçar aquestes diferències.

La presència de les dones en aquestes formacions és també de vital importància per tal de fer efectiva una democratització de l’educació, facilitant que aquesta arribi a tots els segments de la població gitana, independentment del seu sexe o edat. Tot i que cada any incrementa de manera rellevant, la participació de les dones gitanes continua essent una de les assignatures pendents, i així ho va recordar Bernat Valls, “l’objectiu, com a reflex de la societat, seria que el proper curs aconseguim que hi hagi tanta representació d’homes com de dones”.

Referents a les seves famílies i comunitats

No hi ha millor eina per trencar totes les barreres que eviten que gitanos i gitanes evolucionin de manera positiva dins del sistema educatiu que el propi exemple d’aquells que sí ho estan aconseguint. Un dels aspectes que ressalten des del propi PIPG es que la participació de cada una de les persones en aquest procés formatiu contribueix a augmentar les expectatives d’èxit entre la seva pròpia família i en el seu entorn mitjançant la identificació amb referents positius i de canvi. Així ho explicava Ramon Vílchez durant la presentació del GAU, “volem que això no reverteixi només en vosaltres, ha de revertir en les vostres famílies, en el vostre entorn. Aquí haveu gitanos de tot Catalunya, vosaltres podeu canviar aquesta dinàmica, vosaltres sou qui teniu la força de canvi”.

No fa massa temps, trobar a un estudiant universitari que fos gitano era com trobar una agulla en un paller, però en els darrers anys, conèixer un veí o familiar gitano que es troba a la universitat, o estudiant per arribar-hi, comença a ser més comú del que ens imaginem. Veure en l’exemple d’altra persona propera que sí es pot, fa que tu també ho intentis.

Així, any rere any, la demanda d’una segona oportunitat dins del Poble Gitano està creixent de manera exponencial. Aquest anys són més de 150 les persones inscrites en les diferents alternatives que ofereix el PIPG, ja sigui per preparar les proves d’accés a la universitat com per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria.

Totes aquelles persones interessades en aquestes formacions de familiars, poden contactar amb el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya al número de telèfon 93 882 23 46 o al 93 882 24 59, o bé mitjançant el correu electrònic poble.gitano@gencat.cat.

Galeria d’imatges

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre