El projecte RTransform dóna veu a dones romanís a cinc països d’Europa

El projecte RTransform dóna veu a dones romanís a cinc països d’Europa

La Drom Kotar Mestipen, entitat que té com a objectiu lluitar per la igualtat i la no discriminació de les dones gitanes, trasllada les seves trobades d’estudiants gitanes a altres països europeus mitjançant el projecte RTransform.

El passat mes de desembre l’entitat hongaresa Amrita va reunir un ampli grup de dones romanís en la seva primera trobada.

Les trobades d’estudiants gitanes de la Drom Kotar Mestipen són una de les accions que més participació de dones gitanes aglutina a Catalunya. Ara, diferents entitats de països com Regne Unit, Bulgària, Hongria i Grècia participen en un projecte conjunt per tal de replicar aquestes trobades i, així, donar veu al màxim de dones romanís  i millorar la seva situació actual.

Amb aquesta activitat educativa, l’entitat aconsegueix reunir nenes, joves i dones gitanes de tota Catalunya durant tota una tarda amb la finalitat de compartir, reflexionar i recollir actuacions de millora en l’àmbit educatiu que contribueixin a l’èxit educatiu del poble gitano. A partir de facilitar l’accés a les evidències científiques mitjançant la ponència d’una persona experta, visibilitzar referents gitanes en la taula de referents, així com conèixer les experiències i actuacions de superació que es comparteixen en els grups de treball, l’entitat recull un document de conclusions en el qual es fixen les futures línies de treball i les recomanacions a noves línies polítiques.

A més de l’entitat catalana, al projecte també hi participen Amrita d’Hongria, Alternative Innovative Development (AID) de  Grècia, Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance de Bulgària, Care for Young People’s Future del Regne Unit.  El projecte també compta amb un soci governamental o educatiu a cada país per facilitar que es puguin generar polítiques públiques en funció de la participació i la demanda de les dones gitanes. En el cas de Catalunya, hi participa el Pla Integral del Poble Gitano, a Grècia l’Ajuntament d’Ampelokipi, a Hongria l’Institut Dr. Ambedkar, i la Universitat de Coventry al Regne Unit. 

Cada soci del projecte desenvoluparà trobades de dones gitanes que serviran per copsar la realitat en què viuen i començar a traçar diferents accions que puguin transformar les seves vides, incidint especialment en l’àmbit educatiu i fomentant la cooperació i la solidaritat interna a les comunitats gitanes. Així ho explica Maria Cortés, tècnica de Drom Kotar, “La solidaritat i la lluita per avançar és una cosa molt nostre, volem que el que funciona es traslladi i arribi a les nostres cosines de diferents països, per això aprofitem aquest projecte per a tenir aquests espais, que ens ajuden a visibilitzar referents, sentir-nos acompanyades i ser protagonistes del canvi”.

Tot i que la situació de partida de les dones romanís és molt diferent a cada país, principalment en l’accés als drets socials i a la magnitud de l’antigitanisme institucional que pateixen, Maria es mostra molt esperançada, “en el nostre projecte no mesurem on es dóna més o menys antigitanismo, perquè al cap i a la fi sempre hi ha antigitanismo, sigui més o menys visible. Per a nosaltres és molt important poder compartir les trobades i que les dones tinguin aquests espais on la seva veu sigui escoltada i tinguda en compte per a contribuir així a les millores de polítiques i actuacions educatives que permetin continuar avançant en la igualtat”.

La voluntat de les entitats que hi participen és acompanyar i apoderar als diferents grups de dones que estan emergint amb aquest projecte. Per fer-ho possible, RTransform combina una ampla diversitat d’accions per a promoure la participació de la dona gitana en espais educatius, socials i culturals.

A més de les trobades, altra de les activitats que recull aquest projecte són tallers de sensibilització dirigits a professionals i que pretenen visibilitzar la realitat del poble gitano i la contribució de les dones gitanes en la transformació de la situació de desigualtat, així com la difusió d’actuacions educatives d’èxit. Les dones gitanes, juntament amb les entitats de base, seran les encarregades de dinamitzar aquestes formacions. D’aquesta manera es donarà veu a les dones, a més d’apoderar-les.

Recentment ha tingut lloc la primera reunió de coordinació dels diferents socis del projecte. Aquesta trobada ha estat el punt de partida del projecte i s’ha posat en comú la situació a cada país. A més, Drom Kotar Mestipen ha creat una manual que serveix per replicar les trobades de dones gitanes a altres països.

L’objectiu final es que les dones gitanes es sentin acompanyades i unides en un procés d’apoderament social, tal i com ens indica Rosemary Kostic Cisneros, presidenta de la Drom Kotar Mestipen, “es tracta de donar veu i importància a la dona per lluitar contra l’antigitanisme i la discriminació que pateixen per donar-les el poder de canviar la situació. També és molt important que es vegi que les dones gitanes s’estan organitzant des de fa temps, i donar-li visibilitat”.

Si voleu conèixer més sobre aquest projecte aquí podeu veure els vídeos de les Trobades d’Estudiants Gitanes realitzats a Tarragona i a Sheffield.

Sobre el autor

Respondre