Comença la cinquena edició del ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’

Comença la cinquena edició del ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’

El passat 25 de novembre el Pla Integral del Poble Gitano va organitzar un acte en línia per entregar els diplomes del estudiants de la darrera edició del ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’ i va inaugurar el nou curs.

L’àmbit professional de la mediació i la gestió de conflictes es troba en plena expansió. Cada cop són més les administracions que posen al servei de la ciutadania professionals de la mediació per ajudar a la resolució de conflictes comunitaris i familiars. Amb la finalitat de millorar les competències professionals i apropar aquest sector laboral a persones gitanes, el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya (PIPG) va decidir fa ja cinc anys oferir una formació específica en aquesta matèria.

Així ho va expressar Ramón Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, durant la presentació de l’acte: “De les 88 persones que han passat per les quatre edicions d’aquest curs, moltes estan treballant en aquest àmbit, contractades per ajuntaments o entitats, totes elles van aconseguir aquest títol”.

Vílchez també va explicar que aquesta formació no només té sentit per si mateixa, sinó que a més a més està posant en valor l’educació com a eina pera la inclusió laboral ja que, segons el responsable del PIPG, “moltes de les persones que passen pel curs després continuen formant-se en altres accions del Pla com el Grup GESO per obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria o el Grup d’Accés a la Universitat”.

Per aquest motius, Ramón Vílchez va indicar que aquest “és un projecte que té molt valor pel Pla i volem continuar fent-ho, no tant per aconseguir que la gent acabi treballant pel propi Poble Gitano, sinó perquè pugueu treballar en altres àmbits com la mediació esportiva, familiar o amb la infància”.

Xavier Pastor, membre de l’equip tècnic del PIPG i un dels professors del curs, durant l’acte de lliurament de diplomes de la quarta edició va felicitar a tots els qui van aprovar i va lloar la funció que desenvolupen els mediadors. “Precisament en moments tant difícils com aquests, persones que treballin en favor de la convivència, de l’acord, del diàleg, de la paraula i de la comunitat són més útils que mai”, va comentar en Xavier.

Després de fer entrega de manera online dels diplomes de la darrera edició, es va rebre als nous alumnes. El curs, que té cabuda per quinze persones, ja compta amb llista d’espera. L’èxit de les darreres edicions i l’exemple de molts dels antics alumnes que ara ja es troben treballant en l’àmbit de la mediació i gestió de conflictes ha facilitat que corri la veu entre moltes persones gitanes, homes i dones, joves i no tan joves, de diferents municipis catalans.

Enguany, la formació de 230 hores s’allargarà fins el mes de juny i es desenvoluparà en línia per tal de garantir la seguretat dels participants. Aquest fet serà un repte tant pels participants com pels professors, i així ho va reconèixer en Xavier Pastor: “Aquest any, fer el curs a distància és un nou repte, però us demanem que col·laboreu i participeu al màxim possible. Estem esperançats amb tots vosaltres, aquest és un curs que ja va per la cinquena edició, i això vol dir que poc a poc els docents i la gent que estem al darrera anem millorant els continguts i metodologies”. 

Igualment, Xavier Pastor va encoratjar als alumnes a esforçar-se per tal de treure el màxim profit. “Aquesta és una formació en què haureu de treballar, haureu de fer feina. La resolució de conflictes no s’ensenya, se n’aprèn. Els professors poden fer molta feina, fer una classe espectacular, us poden explicar grans coses, però si no feu l’esforç de treballar aquests continguts i aquests coneixements, poca cosa aprendreu”, esperonava en Xavier als nous alumnes del curs.

A continuació l’Eduard Carrera, director del curs, va presentar la formació, el seu disseny i continguts, i va parlar amb els participants per tal de resoldre els seus dubtes i inquietuds. L’Eduard va transmetre als alumnes que aquest curs no està basat en “rebre coneixements d’una universitat que ve aquí a ensenyar-vos” sinó que el que l’equip docent oferirà serà “un espai per pensar i reflexionar sobre les coses que ja esteu fent a la vostra vida comunitària o professional i els aspectes que poden millorar la vostra pràctica mediadora”.

El ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’ és una formació dissenyada i impartida per la Universitat de Girona i acompleix amb els requisits establerts pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, de manera que tots els alumnes que aprovin el curs podran accedir als registres de mediadors i mediadores familiars i comunitàries del Centre de Mediació en Dret Privat del Departament de Justícia.

Sobre el autor

2 thoughts on “Comença la cinquena edició del ‘Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar i del Poble Gitano’

Respondre