Arrenca una nova edició del Grup d’Accés a la Universitat per a persones gitanes

Arrenca una nova edició del Grup d’Accés a la Universitat per a persones gitanes

El passat dijous es va inaugurar la desena edició del Grup d’Accés a la Universitat, la formació de familiars organitzada pel Pla Integral del Poble Gitano que ja ha facilitat que 39 persones majors de 25 anys accedeixin a la universitat.

La formació de persones adultes gitanes és una de les grans apostes del Pla Integral del Poble Gitano (PIPG), no només per oferir una nova oportunitat a persones que en el seu dia no van poder seguir endavant amb el seu projecte educatiu, sinó pel valor referencial que té dins de la comunitat que persones adultes cursin estudis universitaris.

Així ho va expressar Ramon Vílchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya, durant la inauguració de la formació el passat dijous. Vílchez va aprofitar la ocasió per animar als estudiants i recordar l’esforç dels alumnes que el curs passat van patir les conseqüències de la crisi sociosanitària en primera persona i del compromís de l’equip tècnic del PIPG i del professorat per donar tot el suport que necessitaven els alumnes d’aquesta formació.

Aquesta és ja la desena edició d’un curs que, des del seu inici l’any 2010, mai s’ha vist interromput i s’ha convertit en una de les accions més visibles del PIPG per la qualitat dels seus resultats. En la primera edició del Grup d’Accés a la Universitat (GAU) ja es va aconseguir que un dels seus estudiants arribés a la universitat, en David, del barri de La Mina. El seu èxit va córrer com la pólvora pel seu i altres barris. Des de llavors, cada curs aplega a gitanos i gitanes de diversos indrets de Catalunya que cerquen una nova oportunitat a la vida. I ja han estat 39 les persones que, gràcies al GAU, han arribat a la universitat.

Ramon Vílchez va emfatitzar que durant els darrers 10 anys s’està “apoderant a les comunitats gitanes dels barris”, amb l’exemple de diferents gitanes i gitanos que han aconseguit arribar a la Universitat, “trencant les barreres que ens fan pensar que per ser gitanos no ho aconseguirem”.

L’Agustín, en Josué, en José, en Ramón i l’ Antonio són els cinc alumnes de la darrera edició del GAU que, tot i les dificultats sorgides durant el confinament, van aconseguir aprovar les Proves d’Accés a la Universitat i ara es troben estudiant els graus de Periodisme, Història, Dret o Mestre d’Educació Infantil.

Aquesta nova edició ja té prop d’un trentena d’alumnes inscrits i, per tal de mantenir una formació estable i segura, enguany el GAU serà completament online. Les classes tindran lloc cada dia, de dilluns a divendres, de 17h a 19h, i les persones que no puguin acudir a l’hora, podran seguir la formació en diferit ja que totes les sessions seran gravades. La formació s’allargarà fins a finals d’abril, quan tindran lloc les Proves d’Accés a la Universitat per a majors de 25 i 45 anys.

Per tal de facilitar la millor adaptació possible a la formació, el PIPG posa a disposició dels alumnes un tècnic que els acompanyarà al llarg de tot el curs. Aquest tècnic és en Jorge González, un antic alumne del GAU que actualment es troba cursant el darrer any del grau de Treball Social. Per a en Jorge, el GAU és una oportunitat única per a millorar les expectatives de futur i la qualitat de vida de les persones gitanes.

“Molts gitanos que vivim a barris marginals, per no tenir una formació, ho hem passat molt malament, ens ha costat molt portar per menjar a casa, hem hagut d’acceptar treballs precaris, cobrant una misèria i sense cap expectativa a la vida. Amb aquest curs se’ns obre una gran oportunitat, com va ser en el meu cas, per aspirar a tenir una feina digna i, així, qualitat de vida”, explica en Jorge.

Totes aquelles persones interessades en matricular-se encara són a temps. Només han de contactar amb el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya al número de telèfon 93 882 23 46 o 93 882 22 20, o bé mitjançant el correu electrònic poble.gitano@gencat.cat.

Sobre el autor

Respondre