Jornades per videoconferència: Els mitjans de comunicació davant la discriminació i els delictes d’odi

Jornades per videoconferència: Els mitjans de comunicació davant la discriminació i els delictes d’odi

El 25 de juny va tenir lloc la videoconferència “Imatge social de la població gitana. Contribucions a canviar-la: estereotip vs realitat”, organitzada per la Federació Kamira, en col·laboració amb la Plataforma Khetané, Fundació Pere Closa, Rromani Pativ, Oberaxe i el Consell de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

Aquesta conferència, emmarcada en el cicle de jornades que tindran lloc fins al 15 de setembre, va comptar amb la participació de professionals gitanos de la comunicació i el periodisme com Sebastián Porras, llicenciat en Periodisme per la Pompeu Fabra, autor de diversos llibres de contes gitanos i membre del patronat de la Fundació Pere Closa i Joan Oleaque, periodista, Doctor en Comunicació i professor a la Universitat Internacional de València.

Porras va fer referència a la manca d’atenció per part d’alguns periodistes al codi deontològic dels Col·legis de periodistes que recomanen als mitjans de comunicació que actuïn amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de gènere, ètnia, creences o extracció social o cultural. És a dir, evitar les generalitzacions i l’etiquetatge de les persones pels seus trets diferencials, ja siguin ètnics, religiosos, econòmics o socials, ja que aquests elements no són estrictament necessaris per a la compressió global de la notícia.

Així mateix, Porras ha afirmat que són els mitjans de comunicació els que construeixen els seus propis relats i aquests són donats per veritables per part dels consumidors. En aquest sentit, ha afirmat que la comunitat gitana surt molt mal parada, ja que els gitanos mai són font informativa per parlar de si mateixos i advocava per a que els periodistes siguin simplement bons professionals i marginin postulats sensacionalistes i es dediquin a difondre continguts rigorosos.

Per la seva banda, el Doctor Oleaque va parlar de la pèrdua d’importància dels mitjans tradicionals i la repercussió de l’aparició de pseudo mitjans de comunicació lligats a l’extrema dreta política, i com han fomentat l’extrem racisme quotidià, un racisme que no es considera com a tal, però que permet parlar a determinats mitjans de comunicació amb total impunitat i amb tota la càrrega de prejudicis possible sobre la comunitat gitana. Denunciava també la manca de correcció periodística i els filtres professionals necessaris per donar rigorositat a la informació.

El professor valencià va posar l’accent en la insistència d’aquest periodisme “lliure” que ataca el “políticament correcte” emparat en la llibertat d’expressió, principalment a Internet i en mitjans en línia, dirigit a un públic molt específic, facilitant a l’ “odiador mig” trobar el que busca per reforçar el seu pensament i la seva visió distorsionada de la realitat.

Aquest cicle de jornades també està comptant amb altres professionals gitanos i no gitanos de la comunicació i l’activisme social com Celia Montoya, Javier Sáez o Miquel Ramos entre d’altres. Pot conèixer les següents sessions del programa a continuació:

http://federacionkamira.es/jornadas-los-medios-de-comunicacion-ante-la-discriminacion-y-los-delitos-de-odio/

Sobre el autor

Respondre