Estudiants del barri de Gràcia construeixen la memòria col·lectiva de la comunitat gitana del barri

Estudiants del barri de Gràcia construeixen la memòria col·lectiva de la comunitat gitana del barri

Divendres 24 de gener va tenir lloc la presentació d’un projecte educatiu amb els alumnes de les escoles Nou Patufet, Sant Josep i Vila de Gràcia orientat recollir la història oral de la comunitat gitana del barri Gràcia.

El projecte, que ha comptat amb la participació del Districte de Gràcia, l’Arxiu Municipal de Gràcia i l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, es va iniciar fa poc més d’un més, quan els alumnes de les tres escoles es van formar en la metodologia d’història oral per poder entrevistar, més endavant, a l’Oncle Ricard i l’Oncle Motos, referents de la comunitat gitana del barri.

L’objectiu ha estat poder recollir les històries de vida i l’experiència vital de membres de la comunitat gitana i generar, així, fonts orals de la memòria col·lectiva gitana del barri que passaran a formar part de l’Arxiu Municipal de Gràcia on seran preservades i es trobaran sempre a disposició del públic.

Laura Benadiba, especialista en metodologia de la historia oral, ha estat l’encarregada de conduir aquest projecte i ens explica que “la metodologia de la història oral permet amplificar la veu de les persones i comunitats que normalment queden fora dels circuits més institucionals”, i a més de generar fonts documentals sobre el gitanos i gitanes del barrio de Gràcia, el projecte permet establir ponts de diàleg entre diferents cultures i generacions. “Quan un noi o una noia li fa una entrevista a una persona gran, comencen a escoltar-la i comencen a adonar-se que el que està explicant forma part del seu mateix procés històric i que moltes coses de les que explica estan en el present. Aquí és on s’escurcen les distàncies”, va explicar Benadiba.

L’acte públic va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Fuster i va ser presidit per Àngels Tomàs, consellera de Memòria històrica al districte de Gràcia, i Quim Borràs, director de l’Arxiu Municipal de Barcelona. La presentació va permetre que els alumnes de les diferents escoles que han participat al projecte hagin pogut trobar-se per primera vegada i escoltar de primera ma les històries de vida de l’Onlce Motos i l’Oncle Ricard. Ambdós van voler acompanyar a l’alumnat en aquest dia i van contestar les preguntes del públic entorn a la història de la comunitat gitana al barri i el seu present.

Tots dos van rebre, com a acte simbòlic, el testimoni de l’entrevista que els hi van oferir en format digital. “Freqüentment, quan un estudia a minories, aquestes senten que son utilitzades. Ve algú, et fa una entrevista i se’n va. Al lliurar el testimoni, senten que a el menys li tornem una mica de l’entrevista que ens van oferir. L’entrevistat és qui té la propietat intel·lectual de l’entrevista. Ens van cedir el permís per difondre l’entrevista, però els propietaris són ells, i això sempre ha de quedar clar”, va comentar Benadiba als alumnes.

L’experiència té a més un valor afegit per l’alumnat gitano dels diferents centres educatius presents al projecte ja que van poder comprovar com la seva cultura va ser la protagonista durant uns dies. Un dels alumnes gitanos va explicar al públic que el semblava “molt bé que puguem parlar de la cultura gitana a l’escola perquè avui dia molta gent et jutja per l’aparença, i haurien de conèixer-nos millor i saber més sobre la nostra cultura”. A tot això, l’Oncle Motos va afegir que va li “va agradar molt l’experiència perquè tant noies gitanes com no gitanes van participar de l’entrevista i aquesta és una manera d’estar més a prop i conèixer-nos millor”.

Ara, molts dels alumnes, gitanos i no gitanos, volen continuar amb el projecte i entrevistar a moltes més persones, i es que tal i com van coincidir Laura Benadiba, conductora del projecte, i Àngels Tomàs, responsable de Memòria Històrica a Gràcia, amb aquest projecte estan “fent justícia en el terreny de la memòria col·lectiva del Poble Gitano construint noves fonts documentals”.

 

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre