La Jornada de Mediació organitzada pel Pla Integral del Poble Gitano posa de manifest l’expansió de la professió de mediador en diferents àmbits

La Jornada de Mediació organitzada pel Pla Integral del Poble Gitano posa de manifest l’expansió de la professió de mediador en diferents àmbits

Dijous passat va tenir lloc la Jornada “Mediació i Gestió de Conflictes: Reptes i Oportunitats” organitzada pel Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya. Prop d’una setantena de persones es van reunir en una trobada que va comptar amb una conferència del Dr. Vinyamata, expert internacional en Conflictologia, i amb diferents taules d’experiències, bones pràctiques i escenaris d’innovació en mediació cívico-comunitària i de gestió de conflictes.

Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va inaugurar la jornada enaltint el paper de la mediació com “una manera pacífica de tractar els conflictes i evitar situacions de violència com a resultat dels diferents punts de vista de les persones i de la manca d’acord”. Valls també va lloar el rol professional dels mediadors i va indicar que la mediació cada vegada està guanyant més importància a la nostra societat.

La ponència del Dr. Vinyamata va generar moltes pregruntes i participació per part del públic

La primera de les ponències va córrer a càrrec del Dr. Vinyamata, un dels majors experts a nivell internacional en conflictologia, el coneixement que estudia l’anàlisi i la resolució de conflictes de manera pacífica. Vinyamata va fer una aproximació a aquest coneixement i als diferents àmbits d’actuació professional d’aquesta. Durant la seva intervenció, és va dirigir especialment als assistents de la jornada, gitanos i gitanes, professionals de la mediació per aconsellar-los sobretot “conèixer i estimar la pròpia comunitat, seguir les pautes pròpies a la comunitat sense introduir aspectes estranys amb la seva intervenció com a mediadors, i respectar a les persones tal i com són sense qüestionar-les”.

Responent a diferents preguntes del públic, el Dr. Vinyamata va explicar que el motiu del fort racisme dirigit contra el Poble Gitano es deu a la poca capacitat de respectar la diversitat cultural per part dels Estats. “Durant el nazisme els gitanos eren transportats en trens de bestiar als forns crematoris perquè, als nazis, els hi suscitava por aquestes persones que vivien a la seva manera, i això no agrada. Els governs necessiten gent homogènia per poder-los controlar. I aquesta és la raó per la què els gitanos han estats reprimits i massacrats al llarg de la història, perquè no se’ls vol respectar tal com són”, va indicar Vinyamata.

Després de la conferència inaugural, van tenir lloc dues taules on es van presentar diferents projectes de mediació, pertanyents a diversos àmbits professionals, i es va reflexionar sobre els reptes i les oportunitats que presenta el mètode de la mediació per a la resolució dels diferents tipus de conflictes que ens podem trobar a la societat de manera quotidiana.

La primera taula va comptar, de dreta a esquerra, amb la Sonakay Rozas, en Santi Sánchez, en Jorge Fernández, la Laura Hernández i en Juan Fajardo

“En el cas del Poble Gitano, el conflicte ens dóna l’oportunitat d’enderrocar els estereotips concebuts a l’imaginari occidental i, a més a més, d’apropar una cultura que porta prop de 600 anys coexistint amb la societat majoritària. M’agrada utilitzar la mediació com a eina per fomentar la convivència entre la població gitana i no gitana”, va explicar Juan Fajardo, coordinador del servei de mediació-cívico comunitària del Pla Integral del Poble Gitano (PIPG), durant la presentació del servei. Li va acompanyar en aquesta primera taula la Sonakay Rozas, una jove gitana que treballa en el marc d’un programa de mediació comunitària a la comarca de la Noguera. La Sonakay va presentar les diferents accions de sensibilització i d’apoderament de la comunitat gitana que es desenvolupen mitjançant l’Oficina d’Inclusió i Diversitat de la Noguera.

També, en aquesta taula, van participar la Laura Hernández, que va fer un repàs a la trajectòria del Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament de Badalona, i en Santi Sánchez, conflictòleg i mediador al Servei de Mediació Ciutadana d’Olesa de Montserrat, qui va presentar un projecte d’apoderament del grup-aula per donar resposta a les situacions de violència escolar. En Santi va destacar que més enllà de facilitar eines als alumnes per a la prevenció i resposta pacífica a la violència, “la comunitat educativa, les famílies i l’àmbit de la política han de generar canvis en l’estructura i en la cultura” per tal que aquestes situacions no tinguin lloc i no siguin necessàries “actuacions directes de tallafocs de la violència”.

La segona taula va comptar, de dreta a esquerra, amb en Xavier Pastor, la Marta Méndez, en Sergi Fernández, la Montse Puigvert, en Fernando Macías, la Tània García i l’Aida Marzo.

La segona de les taules va servir per fer una mirada a diferents accions innovadores en l’aplicació de la mediació per a la resolució de conflictes més enllà de l’àmbit cívic-comunitari. En primer lloc, en Fernando Macías i la Tània Garcia, tècnics del Pla Integral del Poble Gitano, van explicar diferents accions –basades en el model dialògic de resolució de conflictes– que estan tenint èxit i que parteixen d’evidències científiques prèvies. Entre elles destaquen les accions de mediació amb mares gitanes i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per prevenir la possible retirada de la custòdia dels fills; la generació de normes conjuntes entre l’alumnat de l’Institut-Escola Sant Cosme per tal de prevenir situacions de violència; i l’experiència de redacció del propi Pla Integral del Poble Gitano on van participar persones amb orígens i bagatges molts diversos però en igualtat de condicions participatives.

Entre els ponents d’aquesta segona taula es trobaven en Sergi Fernández, director de Porta Cabot, que va explicar experiències de mediació en l’àmbit de l’oci nocturn a diferents municipis de Catalunya; la Montse Puigvert, de l’Associació per a la Recerca i l’Acció Social VINCLE, que va explicar les diferents accions que duen a terme en el projecte de mediació comunitària al barri de Sant Joan a Figueres; la Marta Méndez, de GIRA-ADR, que va explicar el procés de creació de l’aplicació digital B-Resol que facilita la comunicació entre alumnat i professorat en cassos d’assetjament escolar; l’Aida Marzo, d’Ètic Hàbitat, que va presentar el servei de Mediació i Convivència en Pisos Turístics de l’Ajuntament de Barcelona; i en Xavier Pastor, professor de la UOC i la UdG, que va exposar el projecte de mediació i la resolució de conflictes dins l’àmbit esportiu, aplicat a diferents clubs de futbol, bàsquet, handbol, waterpolo i futbol sala i dirigit a ajudar a entrenadors i pares i mares com a espectadors per prevenir i reduir la conflictivitat en l’esport formatiu de cada cap de setmana

Van clausurar les jornades en Ramon Vílchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano i de l’innovació social a Catalunya, i l’Eduard Carrera, director del curs de mediació i gestió de conflictes que organitza el Pla Integral, fent entrega dels diplomes als alumnes de la darrera edició d’aquest curs. En Ramon Vílchez va aprofitar per emfatitzar la diversitat professional que existeix dins del sector de la mediació i va entomar les paraules de la conferència inicial del Dr. Vinyamata per animar als mediadors presents a actuar “sense pors i inseguretats pel fet de ser gitanos”.

Els alumnes del curs d’especialització en Gestió Alternativa de Conflictes, Mediació Comunitària i Familiar aplicada al Poble Gitano van recollir els diplomes com a acte de clausura de la Jornada

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre