El Pla Integral del Poble Gitano inaugura una nova edició del Grup d’Accés a la Universitat

El Pla Integral del Poble Gitano inaugura una nova edició del Grup d’Accés a la Universitat

El passat dijous es va inaugurar, a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona, la novena edició del Grup d’Accés a la Universitat, la formació de familiars del Pla Integral del Poble Gitano que ja ha conduit a 35 persones a la universitat.

Aquesta exitosa iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya (PIPG) que prepara a gitanos i gitanes per afrontar la Prova d’Accés a la Universitat per majors de 25 i 45 anys arriba ja a la seva novena edició. En els anys precedents han aconseguit que 35 persones de diferents indrets de Catalunya hagin arribat a la universitat i siguin referents per a la transformació de les seves comunitats.

Aquesta tasca com a referents positius va ser emfatitzada pel Ramon Vílchez, responsable del Pla Integral del Poble Gitano, durant la inauguració del curs. “Lo important d’aquest curs no és estrictament que pugueu arribar a la universitat, que ja és molt important per si mateix, sinó que pugueu revertir aquest èxit personal en les vostres famílies i en el vostre entorn, i aconseguir entre tots que la universitat no sigui vista com una cosa estranya de paios on els gitanos no en tenen cabuda”, va indicar en Ramon.

Durant l’acte d’inauguració del curs, diferents tècnics del PIPG van explicar en què consisteix el Grup d’Accés a la Universitat (GAU) als alumnes d’aquesta edició i els hi van motivar per esforçar-se i no rendir-se en aquesta nova etapa.

“És cabdal l’assistència, però més encara l’esforç i les ganes que hi dediqueu. Si li poseu ganes això és accessible. Els 35 gitanos que ja hem arribat a la universitat no som gitanos més intel·ligents que la resta, simplement hem posat ganes i ens hem esforçat, i si vosaltres ho feu, l’any que ve estic segur que també sereu a la universitat. És important també que hi feu pinya, que us ajudeu uns als altres, jo us asseguro que aprenia més quan estava amb els companys berenant i comentant els continguts de les classes que a les pròpies classes”, va explicar l’Aaron Gimenez, antic alumne del GAU que ara estudia Sociologia a la UAB i treballa pel Pla Integral del Poble Gitano.

En aquest nou curs s’han inscrit més de 30 persones als dos grups del GAU que es desenvoluparan a les ciutats de Barcelona i Lleida. Durant el propers mesos, fins el maig, quan té lloc la Prova d’Accés a la Universitat per a majors de 25 i 45 anys, els alumnes es formaran en les diferents assignatures que composen les proves comuns i específiques.

En total faran 12 hores setmanals de classes amb diferents professors i l’acompanyament personalitzat d’un antic alumne del GAU, en Jorge González, un jove del barri de La Mina que ara estudia Treball Social a la Universitat de Barcelona i que durant el curs estarà molt a prop de tots els estudiants per tal de facilitar-los una bona adaptació a la formació.

En Jorge va aprofitar la presentació del curs per compartir les seves vivències personals i les seves il·lusions amb els nous alumnes. “Quan vaig començar aquesta formació, treballava de nit netejant el metro de Barcelona, i ho vaig veure molt clar, era una sortida per mi, per les meves filles, per la meva família. El primer any no vaig aprovar però no vaig llençar la tovallola i vaig decidir seguir i continuar esforçant-me i al segon any vaig poder aprovar. Amb esforç es pot aconseguir, no és impossible que un gitano arribi a la universitat. Amb aquesta formació us oferim una possibilitat per avançar. Som un referent per les nostres famílies, pels nostres barris, per les nostres esglésies. Avui molts gitanos estan avançant perquè veuen que altres ho han pogut aconseguir”, va explicar en Jorge González.

La darrera edició del curs va ser tot un èxit, 16 persones van superar la Prova d’Accés a la Universitat i aquest setembre han iniciat els seus estudis universitaris. A més, 7 persones més van aprovar la meitat de la prova i el resultat els hi quedarà guardat per aquest any, fent més fàcil que puguin aprovar, ja que només s’examinaran de la meitat dels continguts.

Diversos dels alumnes que van aprovar l’any passat van acompanyar als nous estudiants en la inauguració del curs. La Nona, en Jesús, en José Manuel i en Josué, que ara estudien Psicologia, Medicina, Educació Social i Treball Social respectivament, van dirigir els seus missatges de motivació i recolzament als alumnes d’aquesta edició del GAU, fent-los saber que arribar a la universitat és possible pel Poble Gitano.

 

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre