26 de novembre, Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya

26 de novembre, Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya

La declaració suposa un altre pas històric en el reconeixement i l’equiparació de drets del poble gitano.

El Govern ha acordat declarar el 26 de novembre com el Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya. Amb aquest gest, es fa un reconeixement a les aportacions a la cultura i a la història del país per part d’aquest poble, present a Catalunya des de fa més de 600 anys.

S’ha escollit aquesta data atès que el primer document que en testimonia l’arribada a territori català data del 26 de novembre de 1415. Alfons V, que en aquell moment era duc de Girona i que més tard va ser rei d’Aragó, va signar a Perpinyà un salconduit en català a Tomàs de Saba, fill d’Anthony de Saba «de l’Índia», que anava en pelegrinatge cap a Santiago de Compostela. Malgrat que es disposa de poca informació sobre la figura de Tomàs de Saba, el guiatge signat per Alfons V representa una de les primeres proves documentals sobre la presència de persones gitanes a l’Europa occidental. Des de la seva arribada ja fa més de 600 anys, el poble gitano ha patit una història marcada per la persecució, l’esclavitud, el genocidi, el racisme i la desigualtat social.

Amb la commemoració del Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya es dona compliment a un dels objectius principals del IV Pla integral del poble gitano (2017-202).

Sobre el autor

Respondre