L’Institut Goethe i la Fundación Secretariado Gitano es plantegen què és la felicitat

L’Institut Goethe i la Fundación Secretariado Gitano es plantegen què és la felicitat

Un grup de joves gitanos i gitanes interpreten la felicitat a través de l’art, la dansa i l’expressió teatral en una iniciativa de l’Institut Goethe de Barcelona i la Fundación Secretariao Gitano

Durant el mes de novembre, set joves gitanos i gitanes de la província de Barcelona van participar d’un taller d’improvisació teatral dirigit pel director d’obra Josep Maria Mestres i el coreògraf Andoni Larrabeiti. El taller es va plantejar com un espai per treballar l’expressió, el moviment, la veu i les idees entorn al concepte de la felicitat.

Dos mesos més tard, s’ha celebrat a Barcelona la mostra resultant de tota la feina feta. Amb una escenografia transformadora, els joves han interpretat diferents formes artístiques i creatives com la dansa, la veu i la música.

Entre la senzillesa d’un missatge directe i l’expressió cultural, l’espectacle ens planteja què és la felicitat.

Veure néixer als més petits, recordar l’àvia quan ens cuinava el nostre plat preferit o aquells Nadals en família, són exemples que els i les joves han compartit, i que, d’alguna manera, ens traslladen al sentiment de felicitat que hem viscut quan hem estat abraçats, acompanyats i estimats. Des de la subtilesa i la improvisació dirigida, l’espectacle transporta a la melangia dels bons moments viscuts, a la satisfacció de reivindicar amb autenticitat la pròpia identitat i la lluita per la superació.

Un cop acabada la mostra, els i les actores han ofert un col•loqui per valorar i compartir l’experiència. El taller ha esdevingut un espai de reunió de joves gitanos i gitanes que no es coneixien prèviament. Ha estat un espai d’unió i d’afecció, element clau en un espectacle que reparteix, des de la sensibilitat, emocions de felicitat.

L’organització d’aquests tallers de teatre forma part del projecte Freiraum, una iniciativa dirigida a joves gitanos i gitanes, que ha estat impulsada per l’institut Goethe, amb la col·laboració de la Fundación Secretariado Gitano, l’Instituto de Cultura Gitana i la Joven Compañía. L’institut Goethe ha fet possible el projecte Freiraum a 42 centres repartits en ciutats de tot Europa, i té prevista una reunió amb joves de Barcelona i joves de Madrid, per elaborar una mostra conjunta i representar-la a la Fira Internacional de les Cultures que se celebrarà al Centre de Creació Contemporània Matadero de Madrid. El següent pas serà una estada a Berlín, per connectar a tots els i les joves d’arreu, trencar fronteres, fomentar la seva unió i gaudir dels diferents espectacles.

 

*Imatge original de l’Institut Goethe

Sobre el autor

Sara Mas Assens Sara Mas Assens
Sara Mas Assens es sociologa y antropóloga, con un postgrado en Género e Igualdad. Actualmente trabaja en la Fundación Privada Pere Closa como coordinadora técnica de proyectos europeos en el ámbito de la educación, la juventud y la participación social.

Respondre

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies