Set espelmes per commemorar el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Set espelmes per commemorar el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Diferents institucions catalanes van commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Aquest any, la celebració va fer especial menció al col·lectiu LGTBI, i a les més de 100.000 persones d’aquest col·lectiu assassinades als camps de concentració.

Durant l’acte institucional al Parlament de Catalunya, el president Roger Torrent, va expressar que “l’Holocaust nazi és el màxim exponent de la monstruositat a què pot arribar l’ésser humà” i per això cal recordar les paraules “Mai més”.  La commemoració va servir d’obertura d’altres actes que durant aquests dies s’han anat celebrant.

El govern de la Generalitat, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, també va celebrar un acte de record i commemoració, on la Consellera de Salut, Alba Vergés, va fer memòria del Samudaripen i la Shoá que van viure el poble gitano i el poble jueu als camps d’extermini. Durant la seva intervenció, va fer referència a la fòbia i a l’antigitanisme que pateix la població gitana i va referir la importància de promoure polítiques públiques que eradiquin el discurs de l’odi cap als gitanos d’aquí i d’arreu d’Europa. Alba Vergés, també va aprofundir en el dolor de totes les persones que van ser víctimes de l’Holocaust, enguany amb especial menció al col·lectiu LGTBI.

Després d’una primera part al Palau de la Generalitat, l’acte es va traslladar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau, va expressar la importància del record i el compromís de la ciutat amb l’eradicació de la violència i l’horror. Va impugnar la persecució històrica de les dues minories arrelades a Europa, per l’únic fet de pensar, creure o viure d’una manera diferent. Des del 1391, Europa ja havia viscut actes de violència contra la població Jueva, amb el tribunal de la Santa Inquisició i els estatuts de neteja de sang. També, el poble Gitano va ser feroçment perseguit al 1749, per exterminar-lo i redimir així diferents formes de vida. Colau va transmetre la importància d’estar alerta contra el racisme i la xenofòbia, i va reclamar la importància de construir una Europa humanista i de les llums per deixar de banda la de les tenebres. Després de les seves paraules, va demanar “Obrim les espelmes per recordar els qui van matar i recordar que seguim vius”.

La tradicional encesa de les set espelmes vol recordar els sis milions de jueus assassinats pels nazis, la resistència jueva als nazis, el milió i mig de nenes i nens assassinats i víctimes de la barbàrie, les més de mig milió de víctimes gitanes,  els republicans deportats, els altres col·lectius que patiren la persecució i l’assassinat del nazisme i tots aquells homes i dones que arriscaren la seva vida per salvar els jueus perseguits.

 

Sobre el autor

Sara Mas Assens
Sara Mas Assens es sociologa y antropóloga, con un postgrado en Género e Igualdad. Actualmente trabaja en la Fundación Privada Pere Closa como coordinadora técnica de proyectos europeos en el ámbito de la educación, la juventud y la participación social.

Respondre