El Pla Integral del Poble Gitano posa en marxa la tercera edició del Curs d’especialització en Gestió Alternativa de Conflictes, Mediació Comunitària i Familiar aplicada al Poble Gitano

El Pla Integral del Poble Gitano posa en marxa la tercera edició del Curs d’especialització en Gestió Alternativa de Conflictes, Mediació Comunitària i Familiar aplicada al Poble Gitano

Aquest dijous ha tingut lloc la inauguració del Curs d’especialització en Gestió Alternativa de Conflictes, Mediació Comunitària i Familiar aplicada al Poble Gitano, una formació orientada a la professionalització de gitanos i gitanes en l’àmbit de la mediació.

Cada vegada més dones participen de les accions formatives del Pla Integral del Poble Gitano

Aquesta és ja la tercera edició d’una formació dissenyada i dirigida per la Universitat de Girona (UdG) i homologada pel Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. El Pla Integral del Poble Gitano va encarregar el disseny d’aquest curs a la UdG per tal d’oferir eines i recursos a persones que ja treballaven en mediació en el context del poble gitano i generar, també, un espai de formació per aquelles persones que volien formar-se en un àmbit professional en plena expansió.

Enguany, i a l’igual que en les anteriors edicions, el curs tindrà lloc al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Passeig del Taulat, 266-270, Barcelona). La formació es desenvoluparà les tardes dels dilluns i s’allargarà fins al mes de juliol, data en la qual els alumnes obtindran la titulació universitària si superen els diferents treballs a realitzar.

El curs es va posar en marxa dijous passat amb un acte d’inauguració a càrrec de Bernat Valls,  Director General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Ramon Vílchez, responsable del Programa de la Innovació Social i el Poble Gitano, i Eduard Carrera, professor de la Universitat de Girona i director de curs. A la inauguració de la formació van acudir prop d’una cinquantena de persones i es van lliurar els diplomes als estudiants de l’edició anterior.

El curs va ser inaugurat per Eduard Carrera, professor de la UdG, Bernat Valls, Director General d’Acció Cívica i Comunitària, i Ramon Vílchez, Responsable del Programa de la Innovació Social i el Poble Gitano (d’esquerra a dreta)

Bernat Valls va felicitar als antics alumnes que van superar la formació amb èxit i va encoratjar als nous participants emfatitzant que “aquesta és una gran ocasió per formar-se en favor de la pau, la convivència i la resolució de conflictes” a més d’indicar que la formació en mediació “permet millorar les condicions professionals i personals de les persones que les reben i dóna coneixements i habilitats que permeten que les societats creixin i millorin”.

Valls també va repassar el creixement que ha viscut la mediació familiar i comunitària en l’àmbit de la resolució de conflictes en els darrers 20 anys, afirmant que “la mediació i resolució de conflictes han esdevingut una opció professional per a moltes persones formades que treballen en projectes i serveis que s’ofereixen des de diferents administracions, empreses i entitats privades”.

També durant l’acte d’inauguració, Ramon Vílchez va indicar que “les tres edicions d’aquesta titulació estan tenint un gran èxit de participació ja que cada curs està dissenyat per 25 alumnes i sempre en queda llista d’espera”. Vilchez també va explicar que “es tracta d’una formació homologada pel Departament de Justícia, equiparable a qualsevol formació sobre mediació que s’imparteixen a les universitats catalanes, que ofereix el títol oficial per dedicar-se a la mediació de manera professional, fet que ha de permetre obrir noves finestres laborals”. Vílchez també va recordar que “actualment hi treballen 29 persones en l’àmbit de la mediació dins de diferents accions i projectes amb comunitat gitana emmarcades dins del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya”.

La formació ha estat adaptada a la realitat laboral del context del poble gitano. Així, diverses sessions del curs seran conduïdes per gitanos i gitanes amb experiència i formació dins del món de la mediació. Eduard Carrera Fossas, director del curs, va fer una breu introducció a la formació i va reconèixer l’aportació del poble gitano dins l’àmbit de la mediació, “parlant amb molt de vosaltres he vist com moltes de les coses que descobrim en el món de la mediació avui dia, ja existien i es feien històricament dins del poble gitano, sols que ara li posem nom i descrivim un procediment”. L’Eduard Carrera va animar als participants a reflexionar molt durant la formació, ja que molts dels continguts que veuran els resultaran molt familiars, “parlarem sobre el treball comunitari, el treball del vincle, el treball de la xarxa, i veureu com sabeu molt més del que en penseu. Aquest curs us servirà de reconeixement de que el que esteu fent, està bé. I us demanaré que penseu, que reflexioneu i que sortiu de la vostra zona de confort”.

Per a totes aquelles persones interessades en aquest formació, poden contactar al Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya al número de telèfon 93 882 24 30, o bé mitjançant el correu electrònic poble.gitano@gencat.cat.

Sobre el autor

Respondre