Sara ens enforteix

Sara ens enforteix

L’associació Veus Gitanes produeix el documental Sara i denuncia la persecució i el racisme que han patit els gitanos al llarg de la història.

El passat 7 de maig, el documental Sara es va estrenar als Cinemes Girona amb un gran nombre d’espectadors i va acabar amb un intens debat final. Moltes persones assistiren a l’acte per recordar el dolor i compartir la reivindicació del que visqueren els avis i àvies calís durant el franquisme. Presagi del dia de la dona treballadora, l’associació de dones Veus Gitanes va expressar la importància de conèixer la història per poder lluitar conjuntament contra l’opressió.

El documental Sara viatja a través de la mirada de Sara Perona Salguero, una noia gitana de 15 anys, que arran d’un treball encarregat per l’Institut-Escola del barri de La Mina decideix investigar sobre la història del seu poble. Mica en mica, a través dels seus familiars, se n’adonarà de la infinitat d’ocasions en les que s’ha maltractat durament als gitanos i a la invisibilització del seu testimoni al llarg de la història.

Amb l’ajuda de la seva família, i a través de llibres, cròniques i pragmatismes, la jove del barri de La Mina, descobrirà fets històrics com “La gran redada” de 1749. Amb el seu oncle, coneixerà com més de 10.000 gitanos varen ser detinguts i, al entrar a les presons, van ser obligats a canviar la seva indumentària i a abandonar el Rromanò.

“Vam deixar-nos trencar el cordó amb els Rroma i ens vàrem convertir en Calós. Que significa, literalment, negres.” Testimoni de l’oncle de Sara Perona a Sara

A través de les dones calís més grans, Sara ens impregna del sentiment de dolor i crueltat que patiren als anys seixanta quan els guàrdies civils les tancaven i els hi rapaven el cap per humiliar-les.

“Jo ara em sento més lliure per expressar-me però em sap greu que els meus pares hagin tingut un mal per tota la vida que no té remei. Els han condemnat a ser submisos i a no expressar el que els ha passat. Això em fa mal. Pensar en el que els han fet…” Testimoni de la mare de Sara Perona a Sara

Durant tot el relat, Eva Cruells, realitzadora de la producció, fa un paral·lelisme entre la persecució que van viure els gitanos i el desallotjament d’un campament de gitanos de l’est d’Europa que l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs a dut a terme en el darrer any. Basilio Perona, regidor de la ciutat i pare de Sara, treballa en defensa de la comunitat desallotjada i pressiona per a que l’administració garanteixi un habitatge digne a aquestes persones. Són fets de l’actualitat que mostren com encara avui la població gitana viu en la discriminació, i de manera més evident, quan es tracta de situacions de pobresa.

Finalment, i ja en el col·loqui, es va fer referència a la importància del testimoni de les dones grans calís, el qual ha estat molt difícil de recuperar per la por que encara existeix derivada del sofriment viscut. A més a més, tal i com es va comentar des de Veus Gitanes, moltes de les dones calís d’aquella època ja havien mort, sempre més joves que les de la societat majoritària, efecte palpable de la discriminació i la pobresa amb la qual varen viure.

“Gràcies a les ancianes calís, a la seva fortalesa, perquè és molt valuosa per les que som més joves. Contribueix a la nostra alliberació i a la lluita pels drets humans. És molt important veure com els processos d’apoderament són col·lectius i passen de manera intergeneracional”, va argumentar Patricia Caro Maya, dinamitzadora del debat.

Al acabar, la realitzadora Eva Cruells va dedicar unes paraules a Sara Perona i va explicar com la història ha generat uns prejudicis que circulen al voltant de la paraula “gitana” i una por a la persecució i a l’extorsió.

 

Sobre el autor

Sara Mas Assens
Sara Mas Assens es sociologa y antropóloga, con un postgrado en Género e Igualdad. Actualmente trabaja en la Fundación Privada Pere Closa como coordinadora técnica de proyectos europeos en el ámbito de la educación, la juventud y la participación social.

Respondre