Promovent l’Economia Social amb el Poble Gitano

Promovent l’Economia Social amb el Poble Gitano

En el marc del projecte europeu SERCo: Economia Social i Poble Gitano, la Fundació Privada Pere Closa prova d’impulsar l’economia social i solidària com una bona oportunitat d’autoocupació pels joves.

El projecte europeu SERCo, que ha rebut suport de la Secretaria General de Joventut i Barcelona Activa, es va iniciar ja fa més d’un any. En una primera fase el projecte ha estat més centrat en la recerca i la creació de material formatiu i, ara ja, el projecte ha arribat a la seva part més pràctica, iniciant-se el passat mes d’octubre amb una jornada informativa destinada a joves i a organitzacions que treballen per promoure l’ocupació amb la comunitat gitana. L’objectiu del projecte ha estat apropar l’economia solidària per tal de plantejar noves formes d’ocupació.

Durant l’acte de presentació del projecte, Miguel Ángel Franconetti, Cap de l’Àrea de Suport a la Promoció de la Fundació Privada Pere Closa, va definir la iniciativa com “un projecte que ens ha permès conèixer experiències d’economia social i solidària, i veure les possibilitats que ofereix com una alternativa viable a la promoció educativa i laboral dels nostres joves”.

Franconetti va fer referència al caràcter emprenedor que caracteritza al Poble Gitano, el qual sempre li ha permès buscar noves oportunitats per a adaptar-se a diferents realitats. “Com a gitanos que pensem en clau de comunitat, tenim l’oportunitat de crear nous processos emprenedors que, amb l’ajuda dels recursos que ofereix l’administració, proposin oportunitats reals d’autoocupació als joves. Si som capaços d’elaborar empreses socials amb perspectiva gitana, obrirem un ventall d’oportunitats laborals i d’aprenentatge permanent més ampli”, va argumentar Franconetti.

També el ponent Òscar Rando, ‎Director del Grup d’Associats pel Treball Social (GATS), va fer referència al concepte de l’economia solidària com una eina col·lectiva per la transformació social. Rando va ressaltar la importància de generar iniciatives que divulguin aquesta alternativa a la comunitat com un repte i una oportunitat.

El projecte SERCo, que ha tingut una durada de dos anys, ha elaborat una anàlisi dels recursos que l’administració ofereix per a impulsar iniciatives emprenedores i l’ús real que la joventut gitana en fa d’aquest recursos i iniciatives.

Per tal de fer difusió d’aquests recursos, el projecte ha realitzat formacions a 7 orientadors laborals gitanos de diferents barris de Barcelona i rodalies. La intenció d’aquestes formacions ha estat que aquests professionals puguin informar i ser coneixedors d’aquesta alternativa quan acompanyen a altres joves que necessiten assessorament i orientació laboral. A més, de manera pilot, els orientadors laborals han realitzat sessions formatives i d’aproximació a l’economia solidària adreçades a més d’una trentena de joves repartits pels diferents territoris, finalitzant aquest mes de desembre.

Per a la Fundació Privada Pere Closa, la iniciativa SERCo: Economia Social i Poble Gitano, suposa un possibilitat més per reduir les desigualtats, promoure oportunitats formatives i laborals als més joves i millorar el seu sentit d’implicació i participació comunitària. Cal recordar que tant al Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya com a l’Estratègia Local amb el Poble Gitano de l’Ajuntament de Barcelona, hi figura l’economia social com una manera més d’apropar el món laboral a la joventut des de l’emprenedoria i la gestió cooperativa en l’àmbit local. Davant d’aquesta voluntat política, la fundació té la intenció d’acompanyar en aquest procés d’autonomia i d’informar a les persones gitanes sobre els serveis, les tècniques i coneixements necessaris per a ser emprenedors.

 

Sobre el autor

Sara Mas Assens
Sara Mas Assens es sociologa y antropóloga, con un postgrado en Género e Igualdad. Actualmente trabaja en la Fundación Privada Pere Closa como coordinadora técnica de proyectos europeos en el ámbito de la educación, la juventud y la participación social.

Respondre