10a edició dels premis FAGiC

10a edició dels premis FAGiC

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) va celebrar el passat 13 de desembre la 10a edició dels Premis FAGiC. L’objectiu dels premis és reconèixer persones, associacions i/o institucions que han contribuït al desenvolupament del poble gitano.

L’acte va començar amb la representació de la cançó “El cant dels Ocells”, a càrrec del grup “Grallats i Atabalats”, seguit de l’himne internacional del poble gitano, el Gelem Gelem, interpretat per la Lourdes Pastor. A continuació, el president de la FAGIC, Simón Montero, va donar la benvinguda als i a les assistents. Montero es va dirigir especialment als representants polítics per reivindicar que les subvencions i polítiques públiques cap al poble gitano han de seguir assegurades. El president de la FAGiC va afegir que “les associacions són dels gitanos i els seus interessos són els que devem, de veritat, protegir i defensar”. Va finalitzar el seu discurs enumerant els seus cinc desitjos per 2018, especialment adreçats al nou govern de Catalunya: 1) el reconeixement a nivell oficial dels símbols del poble gitano; 2) la creació de l’Institut Català del Poble Gitano; 3) la aprovació d’una llei transversal contra l’antigitanisme; 4) el disseny conjunt de les polítiques que puguin millorar les condicions de les comunitats gitanes; i 5) la creació d’un programa concret de beques per a estudiants gitanos i gitanes.

Seguidament va tenir lloc el lliurament dels premis. Ramon Sanahuja, representant del comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, va rebre el premi dirigit a la Xarxa Antirumors de l’Ajuntament pel seu treball contra rumors, estereotips i discriminacions que dificulten la convivència a la ciutat. Ramon va agrair l’actuació de la FAGiC a la Xarxa i va destacar la seva ajuda en la lluita contra els prejudicis.

La segona premiada va ser la presidenta de la Federació d’Associacions de Dones Gitanes, FAKALI, la Beatriz Carrillo, qui també és la vicepresidenta del Consell Estatal del Poble Gitano. Carrillo va rebre el premi per la seva contribució a la defensa dels drets i la promoció del poble gitano. Beatriz Carrillo va destacar l’emoció de rebre un premi de reconeixement per part dels seus cosins i va destacar el paper de les dones gitanes en la lluita per un món millor.

L’Ajuntament de Lleida també va ser premiat per la seva contribució al desenvolupament del poble gitano a la ciutat. Estefania Revés, representant de l’Ajuntament, va expressar la seva alegria pel projecte que existeix actualment a Lleida, el qual va valorar com a molt positiu.

L’operador de les xarxes tramvia de l’àrea metropolitana de Barcelona, TRAM, també va ser premiat a l’acte. El Joaquim Maria Bestit, director gerent de TRAM, va representar la institució, la qual va ser reconeguda per les seves bones pràctiques cap a la població gitana. Bestit va dir que es sentia honorat d’estar amb la resta de premiats i premiades, i va agrair tenir l’oportunitat d’aprendre a estimar i apreciar el poble gitano. Per a ell, potser l’únic mèrit de TRAM ha estat haver mirat al voltant de les regions on els tramvies funcionen, “i mirant al voltant ens hem adonat d’una sèrie de problemes i hem intentat col·laborar en solucionar-los”, va explicar.

L’última premiada va ser l’Associació Unga d’Astúries i la Xarxa Equi-Sastipen-Rroma per promoure i reforçar l’acció amb i per al poble gitano dins l’àmbit de la salut. El president de Unga, José Antonio “Román”, acompanyat de les representants de les associacions de la xarxa (totes dones), va rebre el premi i va recordar que la seva entitat va néixer per una necessitat molt concreta: l’esperança de vida del poble gitano és 10 anys inferior a la de la societat majoritària.

Finalitzant la cerimònia, la M. Hble. Sra. Carme Forcadell, ex presidenta del Parlament de Catalunya, va felicitar tots els premiats, va destacar el protagonisme de les dones fent referència al discurs de la Beatriz Carrillo, i va agrair a la FAGiC el treball desenvolupat cap a la convivència i la cohesió social a Catalunya. Forcadell va destacar també que igual que el poble gitano, els catalans i catalanes estimen la riquesa de la diversitat, la llibertat i no accepten imposicions, “no importa d’on venim, la llengua que parlem, el que importa és el futur que construïm junts”, va afegir .

La celebració va acabar amb la representació d’un acte musical a càrrec de l’Ana Carmona, la Paqui Mayoral, el Manuel Puerma i el Falete Perona.

 

*Imatge de FAGiC. Membres de l’Associació UNGA i la Xara Equi-Sastipen-Rroma reben el premi de mans del President de la FAGiC

 

Sobre el autor

Gabriela Marques
Gabriela Marques es periodista y profesora, con un Máster en comunicación, actualmente es investigadora predoctoral del Doctorado en Comunicación Social y Publicidad de la Universitat Autónoma de Barcelona.

Respondre