Presentació del Servei d’Orientació Jurídica gratuït al barri de la Mina

Presentació del Servei d’Orientació Jurídica gratuït al barri de la Mina

El Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya va organitzar el passat dimecres una jornada de presentació del Servei d’Orientació Jurídica al barri de la Mina amb la finalitat d’apropar el servei d’assistència jurídica gratuïta a aquells veïns del barri que menys recursos econòmics tenen.

Dimecres passat, el Pla Integral del Poble Gitano va presentar el Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) gratuït al Casal Cívic de Sant Adrià del Besòs, al barri de la Mina. Durant una hora i mitja, tres professionals del servei van atendre de manera individualitzada els dubtes de veïns del barri. Els serveis d’orientació i mediació jurídica gratuïta formen part de les mesures que el govern ha establert per garantir l’accés a la justícia als ciutadans que menors recursos econòmics. Aquests serveis són competència dels governs autonòmics i són oferts pels col·legis d’advocats de cada província.

Els serveis d’orientació jurídica presten una atenció personalitzada i de manera presencial, i ofereixen un primer consell orientador sobre el tema plantejat pel ciutadà i informen sobre la viabilitat d’acudir als tribunals o de recórrer a altres vies alternatives per a la resolució de conflictes. Igualment també s’informa de la possibilitat d’utilitzar el servei de justícia gratuïta d’acord amb la renda econòmica de cada ciutadà.

Les preguntes més freqüents durant la presentació del servei al barri de la Mina van estar relacionades amb l’àmbit de l’habitatge. Tot i així, aquests serveis també ofereixen assessorament sobre altres assumptes i poden derivar a serveis d’orientació especialitzats, com és el cas de totes aquelles qüestions relacionades amb l’àmbit laboral o d’estrangeria.

El Pla Integral vol apropar aquests serveis a diferents municipis que compten amb una població gitana significativa i, d’aquesta manera, facilitar el seu accés, de manera gratuïta, a un advocat i exercir els seus drets com a ciutadans. Per a això, presentaran el SOJ a Badalona el proper mes de juny, al Prat del Llobregat a l’octubre, i a Viladecans al desembre.

A Catalunya hi ha diversos serveis d’orientació jurídica i es pot sol·licitar cita prèvia trucant al col·legi d’advocats de cada província. En el cas de Barcelona es pot trucar al número de telèfon 93 422 15 45, o mitjançant la pàgina web del Col·legi d’Advocats de Barcelona .

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre