Inauguració del curs de monitors de lleure organitzat pel Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya

Inauguració del curs de monitors de lleure organitzat pel Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya

Dilluns passat es va inaugurar el curs de monitors de lleure que el Pla Integral del Poble Gitano organitza a Viladecans en col·laboració amb l’associació gitana del municipi i la Fundació Catalana de l’Esplai.
inauguració curs de monitors 2

Ramón Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya, durant la seva intervenció en l’acte d’inauguració de la formació

El Pla Integral ha posat en marxa una formació de monitors i monitores de lleure per tal de millorar les opcions laborals de joves gitanos i gitanes a la comarca del Baix Llobregat. La formació, que es desenvolupa al municipi de Viladecans, compta amb la col·laboració de l’Associació Gitana de Viladecans i de la Fundació Catalana de l’Esplai, una entitat amb més de 20 anys d’experiència en la formació de monitors i en el desenvolupament d’activitats educatives dirigides a infants i joves.

El curs consta de 125 hores teòriques que es desenvoluparan durant els següents tres mesos i altres 185 hores de pràctiques i redacció de la memòria tècnica. Amb aquesta formació, els participants podran obtenir el diploma oficial de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i aconseguir la capacitació necessària per treballar en casals infantils, colònies de vacances o menjadors escolars.

La presència de professionals gitanos a espais educatius com aquests pot ser una de les claus per facilitar que les famílies gitanes percebin d’una manera més propera i valorin més positivament l’activitat educativa de les entitats que treballen en el lleure. En aquest sentit, la formació que acaba d’iniciar-se facilitarà que en diferents municipis del Baix Llobregat es pugui comptar amb monitores i monitors gitanos a casals infantils o menjadors escolars, i no únicament en aquells en què hi hagi nens i nenes gitanes. I és que un altre dels aspectes positius de comptar amb professionals gitanos en l’àmbit de l’educació és trencar també amb prejudicis fora de la comunitat gitana.

La iniciativa ha rebut una gran acollida i compta amb 27 persones matriculades i una llarga llista d’espera. L’acte d’inauguració del curs va ser presidit per Ramón Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya, José Santos, president de l’Associació Gitana de Viladecans, i Ricard Carrer Martínez, tinent alcalde de Viladecans. Tots ells van animar als participants a esforçar-se i aprofitar aquesta oportunitat. “Heu de tenir en compte la importància que té la formació, sense ella no us igualareu amb la societat majoritària i no tindreu les mateixes oportunitats, perquè sense titulació és molt difícil entrar al mercat laboral”, va explicar Ramon Vílchez, i va prosseguir “la culpa d’aquesta situació no és vostra, l’administració tenim el 90% de la culpa, i ara us toca a vosaltres posar el vostre 10% “. Vílchez també va indicar que la principal finalitat d’aquesta formació és aconseguir la inclusió laboral de joves gitanos i gitanes, i que un cop finalitzi la formació i obtinguin el títol buscaran oportunitats laborals per als participants.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre