Compte enrere per al II Congrés de Dones Gitanes “Les altres dones”

Compte enrere per al II Congrés de Dones Gitanes “Les altres dones”

L’Associació Drom Kotar Mestipen va organitzar el passat 28 de gener una reunió amb entitats gitanes de diferents països europeus per tal de preparar el proper II Congrés de Dones Gitanes “Les altres dones”.

Sens dubte un dels aspectes que més està canviant en els últims anys dins del poble gitano és el cada vegada més protagonisme adquirit per les dones gitanes i les seves reivindicacions a través del món associatiu. El estereotípic paper de la dona gitana com una dona de casa, l’única funció és la cura de la família, està sent posat en dubte per l’associacionisme gitano i femení, i per les mateixes dones gitanes, als que és cada vegada més freqüent veure-les participar en àmbits com el polític, l’educació superior o el mercat laboral.

El primer congrés de dones gitanes que va realitzar Drom Kotar Mestipen fa ja set anys va ser un espai on se’ls va donar la veu a les dones gitanes. Ana Contreras, presidenta de Drom Kotar Mestipen, explica que el primer congrés va ser una gran oportunitat per a moltes dones, “van assistir més de 300 dones d’arreu de europea, per a algunes era la primera vegada que agafaven un avió, i van sorgir moltes idees que van acabar convertint-se en projectes”. Ana també ens explica com d’aquell primer congrés van sorgir iniciatives com el projecte ROM-UP!, “en els grups de treball del primer congrés, les mares van expressar que volien que el nivell educatiu de les escoles on anaven els seus fills fora alt, i volien exigir una bona educació per als seus fills, i així va sorgir el ROM-UP!, un projecte que tractava de conèixer què es fa en el món de l’educació amb el poble gitano, i veure què funciona per donar-lo a conèixer en qualsevol lloc del món”.

“Ja ha passat el suficient temps com perquè vulguem fer un segon congrés”, ens comenta Ana Contreras, i és que des de llavors volen tornar a donar l’oportunitat a més gitanes per poder expressar-se. El títol del congrés, “Les altres dones”, fa referència a la necessitat de oferir la possibilitat d’expressar-se a moltes dones gitanes que normalment no es tenen en compte, “hi ha dones que, des del món acadèmic i de vegades també del propi món associatiu, es deixen de banda i no se les pregunta què opinen o què els agradaria fer”, es lamenta Ana. La finalitat del segon Congrés serà precisament recollir la veu de dones gitanes, dones que no han tingut l’oportunitat de participar en aquest tipus de fòrums amb anterioritat, recollir les seves peticions i fer-les arribar a les administracions dels diferents països implicats en aquesta iniciativa.

Per organitzar l’esdeveniment, el passat 27 de gener va tenir lloc un Pre-congrés que va ser inaugurat per Ramón Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya. A la reunió van acudir representants d’associacions gitanes de diversos països europeus, entre ells Grècia, Romania, Sèrbia, el Regne Unit, la República Txeca i Alemanya, a més de participants de la resta de l’estat espanyol. La trobada va servir perquè les participants puguin compartir diferents actuacions d’èxit en els seus països en matèria d’inclusió del poble gitano, aportar idees i reafirmar el compromís per fer realitat el II Congrés Internacional de Dones Gitanes: Les altres Dones, que tindrà lloc a finals de 2017 o principis de 2018.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre