Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

Com cada 8 d’Abril s’ha celebrat el dia internacional del poble romaní, una data que cada vegada és més reconeguda per tothom, gitanos i no gitanos, i es que cada any és desenvolupen més activitats per tal de donar a conèixer a la societat les reivindicacions d’un poble històricament estigmatitzat i discriminat.

El 8 d’Abril es commemora el Primer Congrés Internacional Gitano que va tenir lloc a Londres l’any 1971, un congrés on es reuniren gitanos de tot el mon, encara amb el record molt viu de les víctimes romanís de la barbàrie nazi. En aquell congrés es van assentar les bases de l’activisme gitano a nivell internacional, s’instaurà l’himne i la bandera del poble gitano. Des de llavors, cada any els gitanos d’arreu del mon es reuneixen als marges dels riua per llençar pètals de flors, simbolitzant la llibertat del poble gitano, i espelmes enceses en memòria de totes les víctimes gitanes durant el règim nazi.

A Catalunya aquesta jornada s’inicià amb una recepció de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, a representants d’associacions gitanes. La consellera va emmarcar aquesta diada dins de les celebracions de l’any 600 de l’arribada del poble gitano a terres catalanes i va voler reconèixer el paper de les dones gitanes al llarg de la història, assenyalant que “heu trencat els estereotips, heu fet una gran feina i em tindreu al vostre costat”.

A continuació, el Parlament de Catalunya va acollir un acte institucional presidit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament català, acte en què també van intervenir Simón Montero, President de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i diferents joves gitanos.

Durant l’acte, Jacob Cortés, estudiant i activista gitano, va senyalar que “ja és hora de que la nova generació demostrem que podem canviar la visió que es té dels gitanos i, ara més que mai, tenim les eines per fer-ho. És ara quan podem aconseguir llocs dintre de la societat on fa anys semblava impossible que l’ocupés un gitano”. Per la seva banda, Amàlia Cortés, membre de l’entitat Veus Gitanes, va denunciar els estereotips soferts per les dones gitanes exclamant “avui dono veu a totes les dones gitanes en la seva pluralitat, dones diverses i lluitadores, estigmatitzades al llarg de la seva història, encasellades i etiquetades sota uns valors imposats al llarg dels segles i dels quals no ens sentim identificades”.

En el seu discurs, Simón Montero, president de la FAGIC va indicar que “Nosaltres (la FAGIC) continuarem lluitant pels nostres drets i les nostres llibertats, manifestarem les injustícies i no ens quedarem mirant i esperant a que la cosa canviï, sinó que farem exercici de la nostra ciutadania i contribuirem a la millora de les condicions de vida del poble gitano i fer valdre els nostres drets per viure en una societat més justa, més tolerant i més equilibrada”.

Una vegada acabat l’acte al Parlament,  va tenir lloc la tradicional ofrena floral a la llera del riu Besòs, cerimònia que també es va celebrar en diferents ciutats catalanes com ara Tarragona, Sabadell o Girona. Aquest ha esta sens dubte el 8 d’Abril més celebrat dels darrers anys amb activitats molts diverses organitzades per diferents entitats. Podem destacar la ja tradicional campanya de Punts d’Informació del 8 d’Abril, organitzada pel Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, que enguany ha arribat a dotze barris de l’àrea metropolitana de Barcelona animant a la gent a participar en aquest dia; o la presentació de la campanya de sensibilització educativa de la Fundación Secretariado Gitano, “La Leonor deja la escuela”, una campanya que vol incidir en l’abandonament escolar prematur del nens i nenes gitanes. També és significativa l’obertura de l’església evangèlica de l’esplanada del pintor a Sabadell per realitzar una sessió d’història gitana i la commemoració del dia internacional del poble gitano.

Aquest també ha estat el primer any en que el moviment associatiu gitano s’ha coordinat a nivell estatal, celebrant la cerimònia del riu a la mateixa hora en diferents comunitats autònomes i retransmetent-les en directe. I totes les entitats que han participat d’aquesta iniciativa conjunta ha emprat l’eslògan “Que s’acabi el silenci” en els seus discursos, eslògan que pretén cridar l’atenció de tots els gitanos i encoratjar-los a participar i denunciar les situacions d’injustícia social sofertes pel poble gitano.

→ Foto realitzada per Tabita Cortés.

Sobre el autor

Pedro Casermeiro
Pedro Casermeiro és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És membre de la directiva de Rromane Siklǒvne i de la Fundació Privada Pere Closa. Pedro també es formador en llengua romaní i coordinador del “Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya”.

Respondre